Ziua în care Galaţiul a fost blocat degeaba

Ziua în care Galaţiul a fost blocat degeaba
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi drumurile din judeţul Galaţi erau circulabile, lucru ce poate fi dovedit prin fotografii şi prin mărturia oamenilor de la faţa locului, judeţul Galaţi a fost blocat timp de 24 de ore. Această decizie, la care se adaugă reacţia lentă a autorităţilor şi faptul că informaţiile oficiale s-au contrazis cu realitatea din teren, au transformat ziua de miercuri, 16 decembrie, care ar fi trebuit să fie o simplă zi de iarnă, într-o isterie generală *

Restricţie de circulaţie fără rezultat

Judeţul Galaţi a fost, începând de marţi seară, singurul judeţ din ţară în care traficul rutier a fost restricţionat. Decizia a fost luată de prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

În calitatea sa de şef al comandamentului de iarnă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a luat decizia ca maşinile să nu mai părăsească localităţile, de marţi, de la ora 22. De la acea oră şi până dimineaţa, la ora 6.00, când, teoretic, expira restricţia, utilajele de deszăpezire urmau să cureţe drumurile.

Decizia prefectului a fost luată în pripă, aşa că dimineaţa, în loc de drumuri naţionale curăţate de zăpadă, am avut nu doar blocaje în trafic, ci şi sute de oameni îngheţaţi bocnă în propriile maşini, pe drumurile judeţului…

Cum s-a ajuns aici? Prefectul susţine că este vorba despre şoferi care au ignorat restricţiile impuse de ceea ce s-au numit oficial filtre de poliţie (şi care, în realitate, se rezumau la câte un echipaj de poliţie la ieşirile din localităţi).

Cosmin Păun mai spune că şoferii care au ieşit în trafic, în judeţ, nu aveau nici maşinile dotate corespunzător de iarnă.

Chiar şi aşa fiind – şi suntem convinşi că jumătate din maşinile blocate în judeţ nu aveau nici măcar cauciucuri de iarnă – este de neînţeles cum de au trecut aproape 24 de ore până când aceşti oameni au ajuns în siguranţă, acasă, la căldură!

În timp ce oamenii telefonau, disperaţi, în redacţie, sau pe la posturile de televiziune, oficialităţile ne spuneau, din birouri, că totul este sub control.

L-am auzit pe prefectul Cosmin Păun, la televizor, spunând, miercuri dimineaţă, că în zonă sunt jandarmi şi poliţişti. În realitate însă, cei câţiva jandarmi au fost scoşi de la căldură, pe unde se adăpostiseră, abia după ce reporterul „Vieţii libere” a telefonat de la faţa locului!

Şi chiar şi aşa, afară, în ger, jandarmii nu aveau ce face cu mâinile goale, fără lopeţi! Plus că pe viscol nu te lupţi cu o lopată. O altă eroare de organizare.  

La fel, prefectul ne anunţa, dimineaţă, că cei blocaţi în trafic vor primi apă şi alimente. Asta, după ce jurnalistul Cezar Amariei, prins în blocaj, a spus la televizor, telefonic, că nimeni nu i-a întrebat, cât e noaptea de mare, dacă le e foame sau sete.  

În realitate, s-a trimis o maşină cu apă şi pâine, maşină care a plecat din Galaţi la ora 12, a ajuns acolo la ora 15, când mulţi pasageri ai autovehiculelor se urcaseră deja în trenul trimis de la Galaţi la Vameş…     

Pe lângă faptul că declaraţiile oficialităţilor contraziceau realitatea, comunicarea cu mass-media a fost una total neinspirată, asta ca să nu spunem că a lipsit cu desăvârşire.

Închiderea traficului a fost decisă de prefect cu două ore înainte de termenul-limită. Era puţin probabil ca informaţia să ajungă, în timp util, la cetăţeni!

Din păcate, în momentul în care l-am sunat pe prefect, pentru a-i cere părerea oficială şi a-l întreba dacă într-adevăr are cunoştinţă câţi oameni acţionează pe drumurile din judeţ, în loc de răspuns, ni s-au cerut datele maşinii cu care reporterii VL au plecat în teren. Ca să-i tragă la răspundere pe poliţişti că i-au lăsat să treacă.

Cu siguranţă că zăpada se va topi. Cum la fel de siguri suntem că  toate aceste sincope de comunicare, de logică şi de atitudine vor rămâne în memoria gălăţenilor ca ziua în care judeţul a fost blocat. Degeaba.

Citit 1555 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.