*„Am luat problemele în ordinea priorităţilor”, ne-a spus primarul Iulian Boţ *
În anul pe care tocmai îl încheiem, autorităţile comunei Lieşti - o localitate ce numără în cele două aşezări (Lieşti şi Şerbăneşti) 11.147 de locuitori, din care rromi în jur de 700 - au încercat să ţină pasul cu vremurile nu tocmai comode.
Cum a ales priorităţile coordonatorul de credinte al comunei gălăţene, domnul Iulian Boţ (FOTO 1) - primarul de Lieşti, ne-a spus chiar dânsul.
„În anul pe care tocmai îl încheiem, un an incomod din punct de vedere financiar, am încercat să rezolvăm întâi de toate priorităţile. Una dintre primele măsuri a fost îmbunătăţirea reţelei de iluminat public”.
„În această idee, am schimbat lămpile - mari consumatoare de energie electrică - cu becuri economice, pe toate străzile din comună. Operaţiunea ne-a costat echivalentul a aproximativ 20.000 de euro”.
„O altă prioritate a fost rezolvarea problemei imaşului prin înfiinţarea a 30 de hectare de păşune, proiect susţinut cu fonduri de la Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură. În pregătire, mai avem alte 30 de hectare de păşune care vor fi însămânţate în sezonul prielnic...”
O localitate cu 56 de drumuri
O altă prioritate a primarului Iulian Boţ şi a consilierilor comunali a fost îmbunătăţirea infrastructurii din comună; au fost pietruite drumurile interioare care cereau neîntârziat această operaţiune, pentru că dădeau de furcă atât în perioadele ploioase, cât şi în cele uscate. În tot Lieştiul sunt 56 de străzi.
„În privinţa infrastructurii am depus un proiect, aflat în aşteptare pentru asfaltarea a opt kilometri de stradă”.
„De asemenea, am încercat să ameliorăm condiţiile de transport pe câteva străzi lăturalnice pline de nisip, fapt ce îngreuna mult deplasarea înspre şi dinspre Fabrica de Zahăr, de exemplu”.
„Acest drum şi alte două ce duc înspre Călmăţui au fost pietruite din fonduri proprii, lucrare ce a costat în jur de 100.000 lei”, a continuat interlocutorul.
Igienizarea, o prioritate
Chiar dacă suntem la sat, una din preocupările din ultimul timp este cea a salubrizării şi ridicării gunoului. În acest scop, actuala conducere a comunei a desfiinţat cele trei platforme de gunoi, transformându-le în păşune, şi a încheiat un contract de prestaţii servicii cu o firmă din Brăila.
„Serviciul costă între 4 şi 13,6 lei de familie şi are în atenţie ridicarea gunoiului menajer o dată pe săptămână, ne spune Iulian Boţ. Această necesitate este mai greu de înţeles de cetăţenii care locuiesc la blocuri, dar intenţionăm să facem un punct de colectare în apropiere”.
„Sunt ceva discuţii, însă sperăm că anul care va veni să fie cu mai multă înţelegere şi dorinţă de a trăi într-o aşezare cu oameni care să respire un aer curat”.
Tot în ideea păstrării unei comunităţi curate şi frumoase, în satul Şerbăneşti, comuna Lieşti, a fost amenajat şi întreţinut un frumos parc; un proiect similar este prevăzut în 2009, în comuna Lieşti, fiind depus la Administraţia Fondurilor de Mediu.
În 2010, mai mult în slujba contribuabililor
Între proiectele viitoare ale Primăriei Lieşti unul vizează îmbunătăţirea serviciilor către cetăţeni.
„Dorim să dezvoltăm capacitatea administrativă a serviciilor oferite cetăţenilor noştri prin înfiinţarea ghişeului unic. E nevoie de un management de calitate şi de a ne pune mai mult în slujba contribuabililor”, ne spune primarul Iulian Boţ.
„Sunt două proiecte pe care le-am depus la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi sperăm că vor fi şi realizabile...”.
Un alt proiect de anvergură vizează şcolile din comună.
„Prin Programul Operaţional Regional, avem în plan modernizarea a două şcoli - nr. 2 şi nr. 3 - din cele patru instituţii de învăţământ primar din Lieşti, continuă interlocutorul”.
„Sunt prevăzute modernizarea căilor de acces, alimentarea cu apă a instituţiilor, schimbarea instalaţiei de încălzire şi a acoperişului, realizarea unor laboratoare după cerinţele europene, precum şi alte îmbunătăţiri. În acest scop, în total sunt alocaţi 600.000 lei...”.
Acest proiect este o continuare a celui realizat în 2009, e vorba de înfiinţarea bazei sportive din imediata apropiere a Şcolii nr. 4 - lucrare realizată din fonduri proprii şi care urmează să fie decontată de la bugetul de stat.
Nu este de neglijat pentru anul ce vine nici proiectul „Casa verde”, al cărui studiu de fezabilitate a trecut de Bucureşti. Recent, consilierii comunali au aprobat continuarea lui prin realizarea studiului tehnic; el prevede înlocuirea sistemului clasic de încălzire cu altul bazat pe surse nepoluate.
Sunt vizate trei şcoli şi nu e rău că aleşii comunali din Lieşti se gândesc să modernizeze condiţiile de pregătire şi educare a actualelor şi a viitoarelor generaţii de şcolari care trebuie să beneficieze de aceleaşi şanse ca şi colegii lor de la oraş.
Aleşii din Lieşti sunt preocupaţi şi de conservarea, păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor din zonă.
„Pentru că am avut neplăcerea ca doi din copii noştri de la Cununiţa Satului să fie depunctaţi la un concurs judeţean din cauza costumului care nu este specific zonei Dunării de Jos, ne propunem ca în 2010 să realizăm un rând de costume autentice, consultându-i pe cei care au făcut cercetare în zonă ani la rând...”.
Cum un an trece, altul vine, primarul Iulian Boţ doreşte fiecărui lieştean sănătate, bucurii şi ani mulţi! La rându-ne, ne dorim cât mai mulţi cititori în zonă!