Aquapark ultramodern făcut cu banii Primăriei și ai UE (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Aquapark ultramodern făcut cu banii Primăriei și ai UE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

În nordul țării, chiar la ieşirea din municipiul Botoşani către Suceava, funcţionează de şase luni cel mai mare parc de agrement din nord-estul României. "Cornişa Aquapark & Sports" este o investiţie ambiţioasă a Primăriei Botoşani, în valoare de 18 milioane de euro, dintre care aproape jumătate înseamnă fonduri europene. Obiectivele amenajate pe o suprafaţă uriaşă fac din Parcul de Agrement de la Cornişa o atracţie unică în ţară, capabilă să atragă nu doar localnici sau locuitori ai judeţelor învecinate, ci şi turişti din Republica Moldova şi Ucraina.

În tot acest timp, în partea opusă a Moldovei, la Galaţi, singura plajă publică din oraş, amenajată în urmă cu zeci de ani, a fost închisă de inspectorii sanitari în 2014, atunci când ajunsese deja o ruină. Un investitor privat care a promis transformarea plajei de pe malul Dunării într-un aquapark nu a construit nimic după ce a obţinut concesionarea terenului, punându-le în schimb la dispoziţie gălăţenilor, contra-cost, doar o jenantă piscină gonflabilă.

În urmă cu doar un deceniu, versantul Cornişa, aflat în partea vestică a municipiului Botoşani, era un simplu deal de la periferia oraşului. Între timp, după o investiţie de aproape 20 de milioane de euro, presărată cu unele dificultăţi tehnice şi cu amânarea termenului de lansare anunţat inițial, pe Cornişa a fost amenajat un spaţiu de agrement de lux, întins pe mai bine de 48 de hectare. "Cornişa Aquapark & Sports" are numeroase atracţii: parc acvatic, tobogane acvatice, heleşteu, râu artificial pentru rafting, patru terenuri de tenis, două terenuri sintetice de minifotbal, terenuri de handbal, un amfiteatru în aer liber, un patinoar, piscine interioare şi exterioare, parc de agrement pentru copii, sală de fitness, bazin de înot contracurent, pereţi pentru escaladă, numeroase saune, piste pentru biciclişti, un loc special amenajat pentru skateboard şi numeroase locuri de parcare, alături de alei pietonale. Parcul a fost deschis oficial pe 17 mai 2019 şi deja a devenit principala atracţie pentru localnici şi pentru turiştii veniţi din alte judeţe.

Tarife variate, în funcţie de nevoile clienţilor 

Am mers la Botoşani pentru a vedea dacă parcul de agrement arată întocmai ca în prezentările din pliante. Dintr-un loc folosit în urmă cu un deceniu cel mult pentru păşunat, versantul Cornișa s-a transformat într-un spaţiu impecabil amenajat şi foarte animat, chiar dacă vizita noastră a picat exact după o furtună puternică. Locurile de parcare sunt numeroase, pentru a face faţă chiar şi celor mai aglomerate zile.

Singuri sau în mici grupuri, sute de turişti de toate vârstele sosesc la Cornişa Aquapark încă de la ora deschiderii. Cel mai aglomerat este în weekend, atunci când aici vin să se relaxeze în jur de 1.500 de persoane pe zi. Pe lângă piscinele şi instalaţiile moderne pe care le găsesc în parc, clienţii au parte şi de priveliştea dealurilor înalte şi împădurite din jur. Iarna, mai ales, peisajul care se desfăşoară în faţa oamenilor aflaţi în piscina interioară este unul de vis.

În timpul zilelor lucrătoare, accesul pentru o zi la piscina interioară şi în sala de fitness costă 40 de lei pentru un adult şi 30 de lei pentru copiii cu vârsta mai mare de 3 ani. În weekend, adulţii plătesc câte 50 de lei, iar copiii, câte 35 de lei. Micuţii care nu au împlinit încă trei ani au acces gratuit. Clienţii care vor să petreacă doar trei ore în cadrul aquaparkului plătesc tarife mai mici şi diversificate în funcţie de momentul zilei şi al săptămânii. Există şi abonamente lunare, cu zece intrări a câte trei ore.

Dumitru Alexandrescu a plecat din Iaşi încă de la prima oră a dimineţii pentru a se bucura de cât mai mult timp petrecut la "Cornişa Aquapark & Sports" Botoşani. "Am de mers cam 130 de kilometri de la Iaşi. Deja am venit de câteva ori de când piscina s-a deschis. Aici ai impresia că te afli în curtea unui hotel de lux din străinătate. Totul este curat, materialele sunt de bună calitate, apa este curată şi te poţi bucura şi de saune. Eu sunt pensionar, iar la Botoşani pot face mişcare şi mă şi pot relaxa în acelaşi timp. Ştiu mulţi ieşeni care vin la Botoşani pentru parcul de agrement de aici, deoarece în judeţul nostru nu avem nimic asemănător", ne-a spus Dumitru Alexandrescu, în vârstă de 67 de ani.

Artişti renumiţi, la concertul de inaugurare

Primul obiectiv deschis pentru public în cadrul "Cornișa Aquapark & Sports" a fost patinoarul, pe 28 decembrie 2018. A urmat deschiderea piscinei interioare, pe 14 februarie a.c. Inaugurarea oficială a avut loc pe 17 mai, evenimentul fiind marcat de un spectacol fastuos. Artişti români în vogă şi cântăreţi străini consacraţi au venit cu această ocazie la Botoşani. Printre trupele şi cântăreţii invitaţi s-au numărat: Dr. Alban, Nana, Sheyla Bonnick de la Boney M, Gordienko, Holograf, Voltaj, Proconsul, Amadeus, Shift, Connect-R, DJ Rynno ft. Sylvia, Ioana Ignat, Feli Soare şi Gelu Graur.

"Parcul de Agrement de la Cornişa este un mare plus pentru comunitatea botoşăneană. Numărul de turişti pe care i-am avut imediat după momentul inaugurării şi încasările aferente ne fac să credem că proiectul este unul important, de succes şi de perspectivă pentru municipiul nostru", a precizat Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoşani. DSPSA este instituţia care are în administrare Parcul Regional de Agrement Turistic si Sportiv Cornişa.

Ideea amenajării unui parc de agrement la Botoşani datează încă din anul 2007. În 2008, proiectul a fost propus spre finanţare din fonduri europene şi trecut pe lista de aşteptare. În 2011 s-a semnat contractual de finanţare, iar în 2013 a fost finalizată licitaţia pentru lucrări. După o amânare de aproximativ trei ani, Parcul de Agrement Cornişa a devenit funcţional în acest an. Finanţarea din partea Uniunii Europene a venit prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5: "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului". Din valoarea totală a proiectului, care a ajuns la aproape 88 de milioane de lei (inclusiv TVA), finanţarea nerambursabilă accesată a fost de 33,4 milioane de lei, potrivit Primăriei Botoşani.

Galaţi - Apa Dunării trece, incompetenţa autorităţilor rămâne

Revenim la Galaţi, oraş unde Dunărea ar putea însemna o veritabilă mină de aur pentru turism. După ce singura plajă publică din municipiu a fost închisă, în vara lui 2014, gălăţenii au ajuns în situaţia supărătoare şi oarecum paradoxală de a nu mai avea un ştrand public. Doi ani mai târziu, plaja de la Valuri a fost redeschisă, fără însă ca bazinele să mai fie umplute cu apă, deşi se află la o aruncătură de băţ de Dunăre. Astfel, gălăţenilor le-a mai rămas doar varianta băilor de soare.

În primăvara lui 2017, situaţia părea că se va îmbunătăţi. Primăria Galaţi a concesionat Plaja "Dunărea" unui investitor privat, care a promis, în acte, că va da drumul, în scurt timp, unuia din cele două bazine existente, că va amenaja o tiroliană şi terenuri de sport. Teoretic, investiţiile ar fi depăşit 6 milioane de euro. Marile speranţe nu au avut însă viaţă lungă. În scurt timp, în locul unui bazin funcţional a fost adusă o piscină gonflabilă, pentru care preţul de intrare se ridica la 20 de lei de persoană. Astfel, un oraş cu peste 200.000 de locuitori, aflat chiar pe malul unui mare fluviu, a rămas pe termen lung fără un ştrand public.

Acum, autorităţile gălăţene promit din nou că oraşul va avea o piscină publică modernă. De data aceasta, investiţia în valoare de peste 23 de milioane de lei, inclusiv TVA, prin care se urmăreşte reabilitarea şi modernizarea Plajei "Dunărea", îi aparţine Primăriei Galaţi. Execuţia lucrărilor realizate de asocierea de firme Tancrad SRL - Lemacons SRL - Aqua Azur SRL este programată să dureze însă peste 16 luni, ceea ce înseamnă că, matematic vorbind, oraşul de la Dunăre va avea un complex acvatic multifuncţional abia în vara lui 2021. 

Cozi imense la porţile ştrandului de la Cornişa

O imagine distribuită pe reţelele de socializare şi preluată de presa locală din Botoşani, pe 16 iunie 2016, este mai mult decât grăitoare pentru interesul pe care localnici şi turişti veniţi din judeţele învecinate, deopotrivă, îl au pentru Parcul Regional de Agrement de la Cornişa.

În lipsa altor locuri comparabile de petrecere a timpului liber, sute de oameni s-au strâns la porţile piscinei publice din Botoşani, într-o zi de duminică, încă dinainte de ora deschiderii parcului. Oamenii au fost dispuşi să stea aliniaţi într-o coadă lungă de câteva sute de metri, în speranţa că astfel vor prinde un loc pe unul dintre şezlongurile din interiorul parcului. Bineînţeles, şi parcarea a devenit arhiplină, aici putând fi văzute numeroase maşini din Iaşi şi din Suceava.

Prin analogie, chiar şi acest singur aspect, al interesului pe care mii de oameni îl arată pentru un loc de agrement modern, curat şi sigur, ar trebui să reprezinte un indiciu grăitor pentru autorităţile gălăţene în ceea ce priveşte nevoile şi calitatea vieţii celor din comunitatea pe care o reprezintă.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Citit 20864 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 14:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.