Demolarea Mehid, întârziată de un echipament al Electrica

Demolarea Mehid, întârziată de un echipament al Electrica
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un echipament al Electrica SDEE Galaţi, vechi de aproape 50 de ani şi care încă este funcţional şi integrat în schema de alimentare a municipiului Galaţi, reprezintă motivul principal pentru care demolarea fostei întreprinderi Mehid bate, deocamdată, pasul pe loc. Astfel că va fi demolat tot ceea ce este de jur împrejurul acestui punct de distribuţie care, pentru că nu poate fi desfiinţat, urmează să fie mutat, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat.

Dosarul întocmit de firma gălăţeană Supercon pentru demolarea ruinelor fostei întreprinderi Mehid de pe bd. Coşbuc a fost depus la Registratura Primăriei Galaţi joi, 4 iulie. Deşi au trecut de atunci aproape două luni, situaţia bate pasul pe loc, iar ruinele sunt tot acolo. Pe amplasamentul din Coşbuc 256 a fost descoperit un fel de „cui al lui Pepelea”, un punct de distribuţie aparţinând Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi, echipament care nu poate fi nici demolat, nici desfiinţat, nici mutat, cel puţin pentru moment. „În loc de demolare totală, refacem acum dosarul pentru demolare parţială, iar pentru asta este nevoie şi de o expertiză tehnică, document ce nu era necesar iniţial. Se va demola tot, în rest, şi va rămâne în picioare doar acel echipament, care înţeleg că alimentează şi alţi consumatori”, ne-a spus Costel Creţoiu, managerul Supercon. 

Deşi existenţa acelui echipament pare a fi principalul obstacol în obţinerea autorizaţiei de demolare, dosarul depus pentru demolarea Mehid trebuie completat cu mai multe documente. „Pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare totală, Primăria a mai solicitat la dosar următoarele documente: o expertiză tehnică din partea SDEE Muntenia Nord, un acord oficial din partea creditorilor conform sarcinilor înscrise în cartea funciară, un act administrativ din partea autorităţii competente pentru protecţia mediului, o dovadă de achitare a taxelor legale, în valoare de 60,55 lei”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Raluca Ardean. 

Contactat de „Viaţa liberă”, Biroul de presă al Electrica SDEE Galaţi ne-a comunicat următoarele: „Din verificarea efectuată la sediul fostei societăți Mehid SA, situat în strada George Cosbuc nr. 256, a rezultat existența unui punct de distribuție de 6 kV (medie tensiune) respectiv PD 15, punct de distribuție integrat în alimentarea cu energie electrică a fostei societăți SC Mehid SA, fiind pus în funcțiune în anul 1970 și aflat în gestiunea SDEE Galați. Punctul de Distribuție PD 15 este integrat în schema de alimentare cu 6 kV a municipiului Galați, fiind un nod energetic important și, prin urmare, nu poate fi “desfiinţat”. În condițiile în care va fi luată în calcul o lucrare de mutare a instalațiilor electrice aferente PD 15 într-o alta incintă, nu putem estima durata exactă, deoarece acest lucru presupune întocmirea unui proiect, obținerea de avize și autorizații, iar apoi execuția propriu-zisă a lucrării. Ordinul ANRE nr. 25/22.06.2016 privind aprobarea Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea reglementează și condițiile și etapele necesare executării lucrărilor pentru eliberarea amplasamentului. Menționăm că același act normativ stabilește în sarcina solicitantului obligația de plată a costului lucrărilor de deviere, mutare sau modificare a instalațiilor electrice”. 

Cu o istorie veche de un secol, Mehid SA, fosta Întreprindere Mecanică de Echipamente Hidraulice Galaţi, era, la începutul anilor ’90, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente hidraulice pentru Tractorul Braşov, principalul său client. Odată cu intrarea în insolvenţă a societăţii braşovene, a început şi declinul Mehid. În anul 2010, gălăţeanul Corneliu Mangalea, cel care cumpărase Mehid-ul prin firma Metal SA, a decis să mute sediul întreprinderii pe Calea Prutului şi să lase fabrica de pe Coşbuc abandonată.

Citit 5158 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2019 01:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.