O nouă soluţie pentru copacii din Grădina Publică
Foto: Bogdan Codrescu

O nouă soluţie pentru copacii din Grădina Publică
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Modul în care au fost montate plăcuţele de identificare pe copacii cu valoare deontrologică din Grădina Publică a stârnit multe controverse în rândul gălăţenilor. Aceştia erau practic ştrangulaţi de nişte şufe dure din material plastic, care le produceau răni, cu repercusiuni în procesul lor de creştere. Realitatea dură a fost semnalată atât de noi, în articolul "Copacii din Grădina Publică din Galaţi, răniţi cu voia autorităţilor", cât şi de membrii Grupului de Iniţiativă Civică "Prieteni pentru Galaţi", pe pagina lor de Facebook.

În urmă cu ceva timp, Marian Dumitru, ecologist convins şi membru al Comunităţii "Curăţăm Galaţiul", a recurs la eliberarea arborilor menţionaţi, prin îndepărtarea şufelor. Manifestându-şi dezacordul faţă de măsurile luate de autorităţi, a postat acţiunea pe canalul propriu de Youtube.

Şi cum orice acţiune atrage o reacţiune, directorul Gospodărire Urbană, şi-a exprimat următorul punct de vedere: "Acel domn a tăiat în bătaie de joc două curele de plastic cu care erau legate plăcuţele de copaci şi aia a fost. Noi ne-am sesizat după ce am văzut articolul din "Viaţa liberă" şi am mers la faţa locului pentru a corecta problema la fiecare copac în parte. Am legat plăcuţele cu cu un material elastic", a declarat Dragoş Magearu, directorul Gospodărire Urbană.

Pe de altă parte, Marian Dumitru, care în prezent lucrează la un proiect numit "Traseul arborilor impresionanţi din Galaţi", consideră că soluţia adoptată nu este una viabilă: "Soluţia, de fapt, nu este o soluţie. Sunt sigur că şufele actuale nu sunt elastice. Sunt doar un pic mai largi. Nu se pun brăţări copacilor, decât în situaţii extreme, când trunchiul este crăpat. Iar atunci se folosesc şi nişte "atele" din scânduri, pe sub brăţară, pentru a proteja arborii. Era mai bine ca panotajul să se faca prin nişte stâlpişori înfipţi în pământ. Am acţionat în virtutea unei datorii morale şi o voi face din nou, atunci când va fi nevoie", a declarat acesta.

Rămâne de văzut ce atitudine vor adopta autorităţile locale pe viitor, astfel încât protecţia spaţiilor verzi gălăţene să reprezinte o certitudine pentru gălăţeni.

Citit 2782 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.