Bani aruncaţi pe panouri care nu funcţionează
Foto: Teodora Miron

Bani aruncaţi pe panouri care nu funcţionează
În judeţul Galaţi, există cinci staţii de monitorizare a calităţii aerului şi trei panouri de informare, dar toate cele trei panouri sunt defecte de ani de zile
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi trebuie să monitorizeze calitatea aerului pe care îl respirăm. Totodată, cetăţenii ar trebui să fie informaţi asupra calităţii aerului pe care îl respiră, iar acest lucru se face, de regulă, prin monitoare stradale. Conform unui raport prezentat de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în judeţul Galaţi există cinci staţii de monitorizare şi trei panouri de informare. Cetăţenii habar nu au însă date tehnice despre ce aer respiră, pentru că toate cele trei panouri sunt defecte.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi a prezentat recent, la Prefectura Galaţi, un raport cu privire la calitatea aerului din judeţ. Conform documentului, APM Galaţi realizează supravegherea calităţii aerului la nivelul judeţului Galaţi prin intermediul a cinci staţii automate, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a calităţii Aerului. „Numărul, tipul şi locaţia staţiilor au fost stabilite astfel încât să fie reprezentative pentru protecţia sănătăţii umane şi a mediului la nivelul judeţului Galaţi”, se arată în raport.

Astfel, APM susţine că patru dintre cele cinci staţii sunt în municipiul Galaţi, iar una se află în Tecuci:  o staţie de trafic pentru evaluarea poluării din trafic, amplasată pe strada Brăilei nr. 181, o staţie de fond urban pentru evaluarea calităţii aerului din zonele urbane, amplasată pe strada Domnească nr. 7, o staţie de fond suburban pentru evaluarea calităţii aerului de la marginea aglomerării, amplasată pe strada Traian nr. 431 şi două staţii de tip industrial pentru evaluarea calităţii aerului în zone industriale, respectiv staţia amplasată pe bulevardul Dunărea nr. 8 şi staţia din Tecuci, situată pe strada 1 Decembrie nr. 146B.

De asemenea, APM explică  în raport faptul că, pentru informarea în timp real a populaţiei cu privire la calitatea aerului, reţeaua automată de monitorizare este dotată cu trei panouri de informare. Unul dintre aceste panouri este exterior şi amplasat pe strada Brăilei colţ cu str. George Coşbuc, „destinat afişării în mod regulat a indicilor de calitate a aerului pentru indicatorii NO2, SO2, CO, O3, PM10, care permite descrierea periodică a informaţiilor privind starea globală a calităţii aerului în aria de reprezentativitate a fiecărei staţii automate, în conformitate cu MMDD nr. 1+95/2007 pentru aprobarea Normativului privind stabilitatea indicilor de calitate a aerului în vederea facilitării informării publicului”.

Culmea, după ce explică exact ce ar trebui să citim pe acest panou, APM informează că acesta este defect din 15 iunie 2012.

Tot defecte sunt şi celelalte două panouri montate în Galaţi, unul dintre ele fiind nefuncţional încă din 2010. „Două panouri interioare de informare a publicului, destinate afişării datelor de monitorizare a calităţii aerului, cu posibilitatea accesării fiecărei staţii şi fiecărui poluant monitorizat pentru ultimele 24 de ore. Ambele panouri sunt defecte, unul din data de 14.02.2010, iar celălalt din data de 12.01.2015”, se mai arată în raport.

Cu privire la panoul defectat în 2012, APM Galaţi făcea, doi ani mai târziu, o estimare de cost conform căreia diagnosticarea şi reparaţia ar fi fost în jur de 5.000 de lei. Banii ar trebui să vină de la Ministerul Mediului, însă cei de la Bucureşti au uitat de acest aspect şi de banii investiţi în aceste panouri, aşa că gălăţenii curioşi pot afla date despre aerul din oraş, cât este de poluat sau nu, doar de pe internet, acolo unde informaţiile sunt actualizate în timp real pentru fiecare staţie în parte.

Citit 5749 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.