Îngrăşământ natural din brazii gălăţenilor

Îngrăşământ natural din brazii gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În fiecare an, înainte de Crăciun, unul dintre cele mai căutate lucruri este bradul. La supermarket, la magazinele de bricolaj sau în pieţe, toată lumea caută cel mai frumos pom pentru a-şi împodobi casa.

Până la urmă, fie că vorbim de unul mai înalt sau mai scund, mai bogat sau cu crengi mai puţine, bradul ajunge, până la urmă, în mai toate casele gălăţenilor, şi devine centrul atenţiei în dimineaţa zilei de Crăciun. Deşi căutați îndelung, pregătiți cu grijă şi iubiți de multă lume, după ce trec sărbătorile de iarnă, brazii naturali devin o problemă, mai ales pentru gospodinele care nu vor ace prin covoare. Tocmai de aceea, unii preferă să scoată bradul chiar din prima zi a anului nou. Indiferent de ziua aleasă pentru despărţire, brazii ajung, până la urmă, la ghenele de gunoi. Pe timpuri, copii erau cei care se ocupau de ei, făcându-şi săbii pentru orele de joacă din faţa blocului. Această tradiţie a dispărut însă de ani de zile, aşa că autorităţile locale gălăţene au decis, în urmă cu mai mulţi ani, să transforme brăduţii în ceva util, respectiv în îngrăşământ. Şi asta de când Ecosal a achiziţionat un utilaj de tocat. „Ca în fiecare an, brazii sunt adunaţi de la ghenele de gunoi şi ajung aici, la Staţia de Sortare, unde sunt tocaţi şi tranformați în compost”, ne-a spus Cerasela Ţocu, ingineră în cadrul Ecosal.

Astfel, angajaţii Ecosal adună brazii de la toate ghenele de gunoi din tot oraşul şi îi transportă la Staţia de Sortare şi Compostare de la Barboşi. „Au învăţat şi cetăţenii să îi depoziteze lângă ghenele de gunoi. Ne este şi nouă mai uşor să îi colectăm”, ne-a mărturisit un angajat. Aici, cu un buldoescavator, brazii sunt transportaţi în utilajul de tocat. După ce sunt puşi în cuva maşinăriei, pomii verzi, care au înveselit casele oamenilor de sărbători, sunt făcuţi bucăţele mici în mai puţin de două minute. Acesta este însă doar primul pas. „Brăduţii pe care i-am colectat din oraş ajung la staţia de compostare a municipiului Galaţi, sunt tocaţi într-un utilaj special, sunt transformaţi într-o tocătură, care apoi este distribuită în brazde. Periodic, aceste brazde sunt întoarse şi umectate, iar în jur de trei - patru luni se transformă în compost. Acest compost este apoi utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu. Pe scurt, ajung un îngrăşământ natural, pe care îl comercializăm pentru spaţiile verzi din municipiul nostru şi nu numai. Anul acesta preţul este de 175 de lei pentru o tonă de îngrăşământ”, ne-a explicat Cerasela Ţocu.

Citit 1634 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.