Alocări de circa 400 de milioane lei

Alocări de circa 400 de milioane lei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Consiliul Județean Galați a publicat recent pe site în vederea dezbaterii publice ”Proiectul de buget local al Județului Galați pe anul 2020”.

Președintele instituției, Costel Fotea, intenționează ca aprobarea indicatorilor bugetari să aibă loc în luna februarie, însă atrage atenția încă o dată că sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale s-au redus la nivelul judeţului Galaţi cu aproape 23 milioane de euro. Cu toate acestea, nivelul veniturilor (cu compensarea deficitului din excedentul anilor precedenți) va rămâne în jurul valorii de 740 de milioane de lei (aproximativ 155 milioane  de euro), comparabil cu anul 2019, o sursă de echilibrare în acest sens fiind dată de absorbția fondurilor europene.

”Totuși, dacă anul trecut alocările de la bugetul de stat pentru județul Galați s-au ridicat la valoarea de circa 320 milioane de lei, în acest an ne putem baza, la ora la care vorbim, pe doar 210 milioane”, a precizat președintele CJ. El a mai arătat că 55 la sută din cheltuielile acestui buget au ca destinație dezvoltarea și, deci, investițiile, în timp ce cheltuielile salariale vor reprezenta doar în jur de 21 la sută, restul de 24 de procente fiind destinat altor cheltuieli absolut necesare funcționării instituției. ”Comparabil cu anul 2016, când am preluat mandatul de președinte al CJ, trebuie să remarc creșterea considerabilă a procentului rezervat dezvoltării, de la doar 10-12 la sută atunci, reprezentând 48 milioane de euro”, a mai ținut să menționeze Fotea.

Un alt neajuns al construcției bugetare de anul acesta este, în opinia președintelui Consiliului Județean, finanțarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din subordinea instituției. Cele 11,235 milioane de lei ”prinse” actualmente în buget pentru funcționarea DGASPC sunt considerate ca fiind total insuficiente de Costel Fotea. El apreciază un necesar de circa 75 milioane de lei ca fiind îndestulător, având în vedere și cei 350 de asistenți maternali în grija cărora se află 625 de copii (dintre care 87 cu dizabilități), cele 700 de persoane aflate în centrele sociale, dintre care 200 de copii instituționalizați, adulții cu dizabilități, copiii cu handicap sau persoanele din centrele sociale ”de zi”.

”Avem fonduri la direcție pentru doar o lună și trei săptămâni”, a mai spus președintele CJ, însă și în anul de grație 2019 bugetul prevăzut inițial pentru DGASPC a fost de doar 16,743 milioane de lei, conform Hotărârii nr. 105 din 23 aprilie 2019, diferenţele fiind acoperite, în cele din urmă, din bugetul propriu al CJ Galaţi.

Citit 1404 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.