Seceta și încasările bugetare, pe ordinea de zi

Seceta și încasările bugetare, pe ordinea de zi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mâine dimineață, la sediul Instituției Prefectului Județului Galați va avea loc ședința ordinară din luna februarie a Comisiei de Dialog Social.

La primul punct al ordinii de zi, regăsim un aspect de maximă actualitate și anume o informare cu privire la influența secetei asupra agriculturii Județului Galați în anul agricol 2019-2020, raportor fiind Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați.

”Parametrul cel mai elocvent în ilustrarea acestei stări de fapt este reprezentat de cantitatea de precipitaţii anuală înregistrată pe raza judeţului Galaţi. Astfel, pentru perioada 2015 - 2018, media cantităţilor de precipitaţii a fost de 469 litri/mp ce se încadrează în media multianuală a zonei studiate de 450 litri/mp. Un puternic semnal de alarmă este tras la momentul calculării cantităţii medii de precipitaţii căzute în judeţ în anul 2019, rezultând doar 309 litri/mp, procent de 65,85 la sută, dacă ne raportăm la media 2015 - 2018, adică un minus de 160 litri/mp”, se arată în raportul întocmit de DAJ Galați. ”În mod evident, cantitatea de precipitaţii și repartiţia în timp a acestora influențează și parametrul rezervă de apă în sol, care prezintă pentru judeţul Galaţi, în luna decembrie 2019, calificativul de secetă pedologică extremă în zona de sud-est a judeţului”, se mai precizează în materialul Direcției pentru Agricultură.

O altă problematică de interes este ”creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare și conformare voluntară, ca urmare a îmbunătățirii relației dintre contribuabili și Administratia Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați”, al doilea punct al ordinii de zi a Comisiei de Dialog Social. Astfel, unitatea fiscală județeană, ce deține în administrare un număr de peste 243 de mii de contribuabili, raportează că ”programul de încasări la bugetul general consolidat al statului repartizat instituției noastre de MFP-ANAF pentru anul 2019 a fost îndeplinit în proporție de 100,82 la sută”. Mai concret, încasările totale ale AFJP Galați au totalizat peste 2,64 miliarde lei, în creștere cu peste 837 de milioane lei față de perioada similară a anului 2018. Motivarea acestei creșteri, așa cum rezultă din informarea AJFP Galați derivă ”în principal de la încasările realizate de la contribuabilii mijlocii din județul Galați, (618.716.930 lei) care în anul 2018 au fost în administrarea AJFP Galați doar două luni: noiembrie și decembrie”.

Vom reveni.

Citit 1552 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2020 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.