Valuri de fonduri europene pentru apa românească

Valuri de fonduri europene pentru apa românească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cele 350 de milioane de euro, suma pentru care, ieri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a parafat finanţarea, cea mai mare valoare, de 130 de milioane de euro îi revine Galaţiului *

Suma totală, de 350 de milioane de euro (fără TVA), este acordată pentru implementarea de proiecte de investiţii privind reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţele Galaţi, Botoşani şi Bacău. După suma alocată Galaţiului, următoarea ca importanţă le revine judeţelor Bacău (118 milioane lei) şi Botoşani (102 milioane euro).

„Am ajuns la o sumă impresionantă în ceea ce priveşte contractele pe POS Mediu. În total, suntem la aproape 6 miliarde de euro investiţii, din care circa 4 miliarde sunt bani europeni, a afirmat, ieri, la evenimentul de semnare a celor trei contracte, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

Sute de milioane de euro pentru Galaţi

Conform fişei tehnice a proiectului derulat în Galaţi, populaţia beneficiară va fi de 395.000 de persoane. Cu cei 130 de milioane de euro (din care 116.763.476 de euro reprezintă fonduri UE nerambursabile, iar restul, cofinanţări naţionale şi locale), începând din acest an şi până la 31 decembrie 2014, la Galaţi (în municipiu şi în Tecuci, Târgu Bujor, Pechea şi Lieşti) se vor desfăşura lucrări de reabilitare şi extindere a sistemelor de alimentare şi tratare a apei şi a sistemelor de colectare şi epurare a apei uzate, în scopul conformării cu obligaţiile privind calitatea apei prevăzute în Tratatul de Aderare, precum şi cu obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

Beneficiarul proiectului este S.C. Apă-Canal S.A. Galaţi (al cărei director, Gelu Stan, s-a aflat, ieri, la Bucureşti, la semnare), iar responsabilă pentru coordonarea implementării proiectului este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional Apa Galaţi” (al cărei preşedinte, Eugen Chebac, s-a aflat, de asemenea, ieri, la Bucureşti).  

Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi ape uzate în judeţul Galaţi” se va derula pe o perioadă de 40 de luni şi are printre obiective realizarea a 126 de puţuri de captare pentru apa potabilă, reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune a apei, reabilitarea şi extinderea a 230 de km de reţea de distribuţie a apei, realizarea a zece staţii de pompare a apei potabile, precum şi o serie de investiţii în extinderea reţelei de canalizare – 338 de km, realizarea staţiilor de pompare a apei uzate şi a unor staţii de epurare a apei uzate.

După semnarea contractului de finanţare, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a subliniat că suma de 130 de milioane de euro se adaugă „la celelalte 285 de milioane de euro atrase de judeţul Galaţi”, făcând referire la alte proiecte pe mediu în derulare: ariile protejate Pădurea Gârboavele, Lunca Prutului Inferior şi Grădina Zoologică. 

Citit 820 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.