Cei zece pentru președinția Consiliului Județean Galați

Cei zece pentru președinția Consiliului Județean Galați
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Direcția Județeană de Statistică din Galați ne spune că, în anul 2019, undeva puţin peste 626.000 de persoane au domiciliul în județul nostru. În acest colț de Uniune Europeană, la aproape 4.000 de kilometri de cel mai vestic punct al comunității din care facem parte de 13 ani, legendele spun că bujorii ar fi apărut din sângele moldovenilor căzuți în lupta de la Roșcani, de la 1574. Atunci, armata lui Ioan Vodă cel Viteaz ar fi fost învinsă de turci din cauza lipsei de apă.

După 546 de ani, zece oameni politici se dedică luptei pentru o funcție, cea de președinte al Consiliului Județean (CJ), care, vreți sau nu să credeți, are, indirect, în fișa postului, rezolvarea problemei de mai sus. Printre altele, ne raportăm la un județ fără drumuri expres, fără autostrăzi și fără aeroport.

Florinel-Petru Gasparotti (60 de ani) este primul candidat de pe buletinul de vot dedicat alegerii președintelui Consiliului Județean. Inginerul gălățean propus de ALDE pentru șefia CJ are experiență în gestionarea chestiunilor curente, după ce a ocupat patru ani funcția de vicepreședinte. Prezent la masa deciziilor, Gasparotti a lucrat un sfert de veac pe platforma siderurgică gălățeană. Sub sloganul electoral ”decidem cu tine, evoluăm cu tine”, candidatul ALDE crede că ”în viitorul mandat este necesar ca bugetul Consiliului Județean să fie cât mai mare, iar acest lucru depinde de managementul de la cel mai înalt nivel”.

Al doilea pe listă îl veți găsi pe senatorul Pro România, Nicolae Marin (47 de ani). Acesta a câștigat alegerile pentru primăria celei mai populate comune a județului, Pechea, pe listele PP-DD, în anul 2012. Nicolae Marin a absolvit o facultate economică, a trecut la PSD, iar după alegerile europarlamentare de anul trecut a ajuns în Pro România. Senatorul a participat la 82 de inițiative parlamentare și are 57 de luări de cuvânt în plen, conform site-ului oficial al Senatului României. ”PRO România Galaţi şi-a propus să facă o campanie curată, în care să-i invite pe gălăţeni să voteze PRO, nu împotrivă, aşa cum au fost încurajaţi să o facă în ultimii 30 de ani”, precizează același Nicolae Marin.

Inginerul Costel Fotea (45 de ani) face parte din categoria președinților de Consilii Județene care au prins gustul fondurilor europene. Conform propriei declarații, ”banii europeni sunt cei mai ieftini” și nu credem că cineva îl poate contrazice. Fostul manager al Spitalului din Târgu-Bujor are, totodată, o apetență crescută în zona dotării cu aparatură medicală a spitalelor coordonate de instituție. Costel Fotea, susținut de PSD, are și preocupări constante în a moderniza drumurile județene, cu fonduri atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 și nu numai. De altfel, și prezentarea sa electorală este cât se poate de simplă și la obiect: ”Fapte, nu vorbe”.

Oana-Claudia Iurescu (47 de ani), singura femeie implicată în acest proces electoral al conducerii Consiliului Județean, își dorește să facă pasul în această instituție, după un mandat de consilier local pe listele Partidului Mișcarea Populară (PMP). Economist și administrator de firmă, Oana Iurescu menționează, într-un clip de promovare electorală existent pe propria pagină de socializare, că ”trebuie să luptăm pentru normalitate, iar normalitatea înseamnă o viață civilizată pe care și satele din județul Galați merită să o trăiască”.

Senatorul liberal George-Cătălin Stângă (38 de ani) face parte din noul ”val” al politicii gălățene, iar candidatura sa este susținută și de USR-PLUS, în contextul protocolului existent între cele trei formațiuni politice. În mandatul de senator obținut în urmă cu patru ani, George Stângă a participat la 41 de inițative legislative și are 58 de declarații politice. Totodată, George Stângă deține și funcția de președinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat. În prezent, liberalul gălățean ne transmite, ca slogan electoral, că ”împreună ne ridicăm pentru Galați, pentru Galațiul în care se poate”.

Aurel Zamfir (64 de ani) candidează din partea Partidului Ecologist Român (PER), după ce ani buni a fost membru al defunctului Partid Democrat, dar și consilier județean. Absolvent al Facultății de Construcții Hidrotehnice, candidatul PER a ocupat și funcția de director al filialei gălățene ANIF. Potrivit propriului manifest politic, ”Partidul Ecologist Român este pregătit să aducă românilor miliarde de euro din punga cu bani a UE: 1.000 de miliarde de euro dați doar pentru proiecte ecologice, prin Pactul Ecologic Național”.

Despre candidatul Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR), medicul stomatolog Lilian Scripnic (47 de ani), nu se cunosc foarte multe. Totuși, de pe pagina de Facebook de candidat a acestuia, am putut afla despre convingerile sale despre valori. ”Acestea se aliază cu cei patru piloni al partidului AUR: familia, patria, credința și libertatea”.

Pentru Vasile Năstasă (53 de ani), candidatul RE:Start România, "minciuna se oprește acum și aici! Este timpul pentru o schimbare adevărată. Vă invit să dăm împreună un RESTART județului Galați!!!”, afirmă acesta, pe o pagina de socializare. Absolvent al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Vasile Năstasă a fost ofiţer de logistică în cadrul Poliţiei de Frontieră, a condus Centrul Trilateral de Contact România - Moldova - Ucraina şi a ocupat funcţia de director adjunct în cadrul ITPF Iaşi.

La rândul său, Silviu Manolache Mîrzac (47 de ani) candidează la șefia CJ cu susținerea PPU (social-liberal). De pe pagina Liberty Galați, am aflat că Silviu Mîrzac este director de operațiuni al laminoarelor combinatului și membru al Comitetului de Conducere. A absolvit Facultatea de Nave și Inginerie Electrică Galați, ca inginer electromecanic, iar la această primă experiență politică e de părere că ”votând aceleași partide, aceiași politicieni, inevitabil rezultatele vor fi aceleași!”

În fine, ultimul pe listă în ordinea stabilită prin tragere la sorți este candidatul independent Ionel Petrea (57 de ani). Cadru universitar, fost consilier județean și demisionar din PSD, Ionel Petrea crede că ”aș fi fericit dacă am putea construi puțină încredere unii în alții și le-am da putere celor care vor să vadă, la Galați măcar, un alt stil de a face politică”.

Șase candidați "tractează" listele de consilieri

Dintre cei zece aspiranți la șefia Consiliului Județean, doar șase deschid și listele de consilieri județeni propuse de partide pentru votul din 27 septembrie. Este vorba despre Nicolae Marin (Pro România), Costel Fotea (PSD), Vasile Năstasă (RE:Start România), Aurel Zamfir (PER), Lilian Scripnic (AUR) și Silviu Manolache Mîrzac (PPU-SL). Un al șaptelea, Florinel-Petru Gasparotti (ALDE), se află pe poziția a treia, lista acestei formațiuni politice fiind deschisă și la CJ de președintele Cristian Dima, candidat la Primăria municipiului Galați. Oana-Claudia Iurescu (PMP) și George-Cătălin Stângă (PNL) nu se regăsesc deloc pe listele de consilieri județeni ale celor două partide, în timp ce independentul Ionel Petrea nici nu are ce listă să deschidă. Totuși, acesta candidează și pentru o funcție de consilier județean.

Altfel, Partidul Pact pentru Galați, Asociația Partida Romilor "Pro Europa", Partidul Socialist Român și USR-PLUS au liste de consilieri județeni fără a avea candidați proprii la șefia instituției, cu mențiunea că, în cazul ultimei formațiuni politice vorbim despre o asumare a susținerii candidatului PNL. Totodată, a mai fost înregistrată o candidatură independentă pentru o funcție de consilier județean, în timp ce, reamintim, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 18 Galați a respins candidatura lui Marian Popa (Partidul Verde) la șefia CJ, precum și candidaturile pentru funcțiile de consilieri județeni ale acestui partid.

Citit 10340 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.