Proiect cu deschidere internaţională la Grădina Botanică

Proiect cu deschidere internaţională la Grădina Botanică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Serele ar putea îngloba actualul „palat” * Scheletul palmariului ar putea fi demolat! *

Scheletul viitoarelor sere cu palmariu (sector destinat palmierilor) din Grădina Botanică va fi probabil demolat, afectat fiind de trecerea anilor de când construcţia a fost abandonată.

Aceasta poate fi însă o veste bună, în măsura în care, cu bani europeni, actuala clădire centrală a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii va fi dezvoltată într-un complex mai mare, care să cuprindă şi sere şi un palmariu care să încadreze „palatul” existent.

„Am lansat o altă abordare pentru idei de investiţii şi proiecte, pe componenta concursului naţional şi internaţional de idei de proiecte…”.

„E un alt mod de abordare faţă de tor ce a fost până acum, pentru că dacă te limitezi la doi-trei arhitecţi sau constructori, tot clădiri  pătrăţoase, tot betoane şi spaţii întunecoase şi închise vom avea!” – a explicat noua viziune preşedintele Consilului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, instituţie care deschide acum, prin licitaţii, competiţia oricărui creator vizionar.

„Iar când ai feed-back-ul altor mari arhitecţi din ţară şi străinătate, atunci îţi construieşti şi tu şi îţi concretizezi ideea de ceea ce vrei să faci şi cum vrei să arate o investiţie la nivelul judeţului!”.

„La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii am schimbat gândirea şi strategia de sere cu una modernă: mai uşoară, mai viabilă, cu costuri mult mai mici de exploatare şi pe un aranjament arhitectonic de încadrare cu ceea ce avem acum!”, a mai spus preşedintele Chebac.

Soarta vechilor schelete metalice a serei neterminate depinde de soluţia propusă de proiectant – o firmă de arhitectură din Oradea.

„Am dat tema de încadrare şi, dacă nu se încadrează pentru a fi incorporată în idee, va fi demolată”.

„Şi aşa au trecut  prea mulţi ani  şi nu ştiu dacă mai primesc avizul Inspectoratului de Construcţii pentru continuarea lucrărilor”, spune preşedintele CJ.

Remember

Clădirea muzeului din centrul Grădinii Botanice, cu acvarii, săli de expoziţie şi o sală de conferinţe multimedia a fost proiectată şi construită, din bugetul Consiliului, prin alocări guvernamentale, în timpul regretatului preşedinte CJ Răsvan Angheluţă, deşi nu-i poartă numele…

A fost finisată în mandatul preşedintelui Dan Lilion Gogocea. Dotarea cu cea mai performantă aparatură din ţară pentru planetariu a fost realizată în timpul mandatului preşedintelui Chebac, când s-a câştigat şi finanţarea unui sistem de irigaţii a Grădinii Botanice.

Este vorba despre câştigarea unui proiect PHARE în cadrul Programului de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, implementat de CJ  Galaţi în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Centrul Infomedia Cahul.

În acelaşi parteneriat s-a obţinut finanţarea şi pentru observatorul astronomic, cel mai mare şi mai modern observator public din România - primul observator public cu acoperiş retractabil din ţară.  

Serele noi, inclusiv cele pentru palmieri mari, nu au fost însă finisate până astăzi, rămânând la stadiu de schele metalice.

Citit 967 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.