Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
9 comentarii

Ce ştiţi despre "liberalul" Aurel Nechita ori despre "progresistul" Mitică Marius Mărgărit? Poate vă spun ceva "social-democratul, conservatorul şi democrat-liberalul" Cătălin Cristache, democrat-liberalul Onuţ Atanasiu ori independentul Bogdan Rodeanu? Despre colecţia de partide ale lui Nicolae Marin - PC, PP-DD, PSD şi Pro România - ce-ar mai fi de spus? Multe! Pentru că trecutul politic al celor mai importanţi candidaţi gălăţeni la alegerile parlamentare nu poate fi şters cu buretele. Tocmai de aceea vă propunem o rapidă trecere în revistă a partidelor pe care le-au bifat candidaţii consideraţi eligibili pentru a ocupa un fotoliu în viitorul Parlament al României.

Doar câteva zile ne mai despart de scrutinul de duminică, 6 decembrie 2020, când suntem chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei nouă deputaţi şi patru senatori care ar trebui să ne reprezinte interesele în următorii patru ani. Pentru a-i cunoaşte mai bine pe cei care vă cer votul, credem că este important să ştiţi care le este trecutul politic. Aşa că i-am ales pe cei mai vizibili şi mai vocali dintre candidaţii gălăţeni pentru a le răsfoi un pic istoria politică, recentă sau nu.

PSD

PSD Galaţi deschide lista candidaţilor la Camera Deputaţilor cu un… fost liberal. Da, este vorba despre dr. Aurel Nechita! La alegerile locale din februarie 1992, numele medicului Aurel Nechita apărea pe locul 8 al listei de candidaţi PNL la Consiliul Local al municipiului Galaţi.
Tot eligibil pe lista candidaţilor PSD este Marius Mărgărit, un fost progresist. A fost chiar preşedinte al organizaţiei de tineret a UNPR Galaţi, ba chiar şi consilier judeţean UNPR, până să renunţe la progresism pentru social-democraţie.
Candidat cu şanse eligibile la deputăţie, Laurenţiu Viorel Gîdei, are şi el un trecut politic. În iunie 2012, când a fost ales primar al oraşului Târgu Bujor, a învins un social-democrat, pe Ştefan Arfire! Gîdei candidase din partea Alianţei pentru Progres (PDL-UNPR) şi era la vremea aceea preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL.

PNL

Cap de listă PNL pentru Camera Deputaţilor, George Stângă şi-a început ascensiunea politică în 2010, din poziţia de lider al organizaţiei de tineret a PNL Galaţi. Gurile rele susţin, însă, că deşi îi datorează enorm fostului lider liberal Victor Paul Dobre, George Stângă s-ar fi "născut politic" la umbra lui Eugen Durbacă.
Onuţ Atanasiu, locul 2 pe lista PNL, are un trecut politic democrat-liberal. Dar cum PDL şi PNL au fuzionat în PNL, nu are cine să-i bată obrazul… politic.
Chiar dacă nu candidează pe loc eligibil, n-o putem trece cu vederea pe Daniela Vreme, lansată în politică şi administraţie de PP-DD, autoproclamată independentă şi reînregimentată acum politic de liberali.

PMP

La PMP se pare că a tunat şi s-au adunat candidaţi cu trecut politic cel puţin controversat. Cătălin Cristache, primul pe lista pentru Camera Deputaţilor, are la activ experienţe politice în PSD, PC şi PDL, care l-au călit pentru şefia PMP.
Despre locul secund al listei pentru Camera Deputaţilor, fostul primar PSD al oraşului Tecuci, Cătălin Constantin Hurdubae, ce ar mai fi de spus? Că partidul pe care îl reprezintă acum a strâns semnături pentru un referendum menit să-l demită din funcţia de primar! Vremuri!
Chiar dacă nu este eligibilă, candidata de pe locul 5 al listei pentru Camera Deputaţilor merită puţină atenţie. Adelina Drugan a fost una dintre cele mai vocale tinere social-democrate, apoi a devenit conservatoare, iar maturitatea a adus-o la PMP.

Pro România

La Pro România trebuie să spunem din start că există o situaţie specială. Pentru că fuziunea ALDE cu Pro România este un proces de durată, candidatura la parlamentare pe o listă unică, sub un singur nume, s-a făcut cu sacrificii. Membrii ALDE au fost nevoiţi să renunţe la carnetul de partid şi să-şi facă adeziune la Pro România.
Astfel, Cristian Dima, cap de listă la Camera Deputaţilor, care a bifat pană acum doar partide de dreapta - PNL, PLR, partid care, prin unirea cu PC, s-a transformat în ALDE - a ajuns la stânga politicii, în Pro România.
Mai are însă mult până să ajungă la colecţia de partide a colegului de pe locul 5, Eugen Stamate: PER, PNŢCD, PDL, PNL, din nou PER, ALDE şi Pro România.
Cap de listă la Senat, Nicolae Marin are şi el un trecut politic pestriţ: PC, PP-DD, PSD şi Pro România.

USR-PLUS

Se ştie, USR pare extrem de atent la trecutul politic al celor care vor să-şi depună adeziunea, iar criteriile de acceptare a noilor membri sunt destul de restrictive. Prin urmare, despre trecutul candidaţilor săi nu putem spune prea multe. Totuşi, merită amintit că Bogdan Rodeanu, cel care deschide lista Alianţei USR PLUS la Camera Deputaţilor, a fost candidat independent la Consiliul Local Galaţi în iunie 2016.

Nici independenţa nu mai e ce-a fost

Ne referim, desigur, la independenţa politică a candidatului la Camera Deputaţilor Ionel Petrea. Acum patru ani, în octombrie 2016, îşi dădea demisia din PSD pentru a susţine USR la alegerile parlamentare, chiar dacă reprezentanţii USR îi comunicaseră că nu îndeplineşte criteriile pentru a deveni membru al noii formaţiuni politice.
Pe listele pentru alegerile parlamentare se regăsesc mult mai mulţi politicieni care au schimbat parrtidele de-a lungul vremii, dar i-am amintit în această trecere în revistă doar pe cei mai cunoscuţi şi pe cei aflaţi pe locuri potenţial eligibile.

Citit 3622 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2020 00:05

9 comentarii

 • postat de eju Joi, 10 Decembrie 2020 11:13 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  1

  CATI TINERI CAPABILI SUNT CARE NU AU LOC DE FOSILE.

  Raportează
 • postat de CetateanX Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 09:13 188.24.241.*** Link la comentariu
  0
  3

  De ce nu se interzice traseismul asta politic, care de fapt inseamna marsavie? Cum sa ai oare incredere in politicienii astia cu coloana vertebrala stramba care poposesc din partid in partid in functie de avantajele conjuncturale? Nerusinare!

  Raportează
 • postat de Eu merg la vot Miercuri, 02 Decembrie 2020 22:39 89.137.230.*** Link la comentariu
  3
  5

  Din informatiile pe care le am din teren 80% dintre votanti vor vota cu URS PLUS pentru ca s-au saturat de partidele care au fost la guvernare si au jefuit tara timp de 30 ani. Eu nu voi vota cu cei care au fost 30 ani la guvernare si au adus tara in falul in care este.

  Raportează
 • postat de Neutru Miercuri, 02 Decembrie 2020 13:34 95.77.107.*** Link la comentariu
  3
  20

  La o citire atenta , se poate observa ca, UN SINGUR candidat de la o formatiune relativ noua, ar indeplini criteriile cerute unui politician intr-un stat presupus democrat. Restul? Concluziile vin de la sine , ca si nota acordata electoratului ce se invarte intr-un cerc vicios de 30 ani incoace...

  Raportează
 • postat de Pandele Miercuri, 02 Decembrie 2020 13:07 81.12.149.*** Link la comentariu
  13
  7

  La PSD sunt cei mai multi traseisti!
  Decat cu PSD-ul, mai bine cu ProRomania pentru cei care sunt cu doctrina de stanga.

  Raportează
 • postat de De profesie politician clasic Miercuri, 02 Decembrie 2020 11:57 213.233.88.*** Link la comentariu
  1
  21

  De profesie politician, mai ales în partidele ,,clasice" de după '89, vorba aia de pe timpul lui Ceaușescu, dacă nu știi să faci, bagă-te in politică și partidul o să aibă grijă de tine, totul este să răspunzi ,,la chemarea partidului".

  Raportează
 • postat de MM Miercuri, 02 Decembrie 2020 11:47 5.13.143.*** Link la comentariu
  1
  25

  Ăstea sunt devizele POLITICHIENILOR CAMELEONICI din ultimii 30 de ani:
  "Cât e traseismul în floare, nici în bască nu mă doare!"
  "Dacă nu existau proștii ăștia să mă aleagă, munceam eu ca prostul toată viața!"

  Raportează
 • postat de Gagan33 Miercuri, 02 Decembrie 2020 07:45 86.127.34.*** Link la comentariu
  3
  24

  Serviciul Judetean de Ambulanta nu are caldura de f multi ani...intrebare pt dnii Polinschi si Nechita , sau chiar cei din CJ si Primarie, ei ai cui sunt??? Vi se pare o normalitate pt Galati.2020???

  Raportează
 • postat de Ale(r)gător de cursă lungă Miercuri, 02 Decembrie 2020 07:06 89.136.7.*** Link la comentariu
  2
  23

  Să înțeleg că tot Stângă și-a trimis acasă mentorii pe Dobre și Durbacă? Pe el îl va trimite acasă electoratul? Nimic nu e imposibil ...... în vremuri de pandemie.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.