Trecutul politic al celor mai cunoscuţi candidaţi gălăţeni la parlamentare. De la stânga la dreapta şi înapoi

Trecutul politic al celor mai cunoscuţi candidaţi gălăţeni la parlamentare. De la stânga la dreapta şi înapoi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ce ştiţi despre "liberalul" Aurel Nechita ori despre "progresistul" Mitică Marius Mărgărit? Poate vă spun ceva "social-democratul, conservatorul şi democrat-liberalul" Cătălin Cristache, democrat-liberalul Onuţ Atanasiu ori independentul Bogdan Rodeanu? Despre colecţia de partide ale lui Nicolae Marin - PC, PP-DD, PSD şi Pro România - ce-ar mai fi de spus? Multe! Pentru că trecutul politic al celor mai importanţi candidaţi gălăţeni la alegerile parlamentare nu poate fi şters cu buretele. Tocmai de aceea vă propunem o rapidă trecere în revistă a partidelor pe care le-au bifat candidaţii consideraţi eligibili pentru a ocupa un fotoliu în viitorul Parlament al României.

Doar câteva zile ne mai despart de scrutinul de duminică, 6 decembrie 2020, când suntem chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei nouă deputaţi şi patru senatori care ar trebui să ne reprezinte interesele în următorii patru ani. Pentru a-i cunoaşte mai bine pe cei care vă cer votul, credem că este important să ştiţi care le este trecutul politic. Aşa că i-am ales pe cei mai vizibili şi mai vocali dintre candidaţii gălăţeni pentru a le răsfoi un pic istoria politică, recentă sau nu.

PSD

PSD Galaţi deschide lista candidaţilor la Camera Deputaţilor cu un… fost liberal. Da, este vorba despre dr. Aurel Nechita! La alegerile locale din februarie 1992, numele medicului Aurel Nechita apărea pe locul 8 al listei de candidaţi PNL la Consiliul Local al municipiului Galaţi.

Tot eligibil pe lista candidaţilor PSD este Marius Mărgărit, un fost progresist. A fost chiar preşedinte al organizaţiei de tineret a UNPR Galaţi, ba chiar şi consilier judeţean UNPR, până să renunţe la progresism pentru social-democraţie.

Candidat cu şanse eligibile la deputăţie, Laurenţiu Viorel Gîdei, are şi el un trecut politic. În iunie 2012, când a fost ales primar al oraşului Târgu Bujor, a învins un social-democrat, pe Ştefan Arfire! Gîdei candidase din partea Alianţei pentru Progres (PDL-UNPR) şi era la vremea aceea preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL.

PNL

Cap de listă PNL pentru Camera Deputaţilor, George Stângă şi-a început ascensiunea politică în 2010, din poziţia de lider al organizaţiei de tineret a PNL Galaţi. Gurile rele susţin, însă, că deşi îi datorează enorm fostului lider liberal Victor Paul Dobre, George Stângă s-ar fi "născut politic" la umbra lui Eugen Durbacă.

Onuţ Atanasiu, locul 2 pe lista PNL, are un trecut politic democrat-liberal. Dar cum PDL şi PNL au fuzionat în PNL, nu are cine să-i bată obrazul… politic.

Chiar dacă nu candidează pe loc eligibil, n-o putem trece cu vederea pe Daniela Vreme, lansată în politică şi administraţie de PP-DD, autoproclamată independentă şi reînregimentată acum politic de liberali.

PMP

La PMP se pare că a tunat şi s-au adunat candidaţi cu trecut politic cel puţin controversat. Cătălin Cristache, primul pe lista pentru Camera Deputaţilor, are la activ experienţe politice în PSD, PC şi PDL, care l-au călit pentru şefia PMP.

Despre locul secund al listei pentru Camera Deputaţilor, fostul primar PSD al oraşului Tecuci, Cătălin Constantin Hurdubae, ce ar mai fi de spus? Că partidul pe care îl reprezintă acum a strâns semnături pentru un referendum menit să-l demită din funcţia de primar! Vremuri!

Chiar dacă nu este eligibilă, candidata de pe locul 5 al listei pentru Camera Deputaţilor merită puţină atenţie. Adelina Drugan a fost una dintre cele mai vocale tinere social-democrate, apoi a devenit conservatoare, iar maturitatea a adus-o la PMP.

Pro România

La Pro România trebuie să spunem din start că există o situaţie specială. Pentru că fuziunea ALDE cu Pro România este un proces de durată, candidatura la parlamentare pe o listă unică, sub un singur nume, s-a făcut cu sacrificii. Membrii ALDE au fost nevoiţi să renunţe la carnetul de partid şi să-şi facă adeziune la Pro România.

Astfel, Cristian Dima, cap de listă la Camera Deputaţilor, care a bifat pană acum doar partide de dreapta - PNL, PLR, partid care, prin unirea cu PC, s-a transformat în ALDE - a ajuns la stânga politicii, în Pro România.

Mai are însă mult până să ajungă la colecţia de partide a colegului de pe locul 5, Eugen Stamate: PER, PNŢCD, PDL, PNL, din nou PER, ALDE şi Pro România.

Cap de listă la Senat, Nicolae Marin are şi el un trecut politic pestriţ: PC, PP-DD, PSD şi Pro România.

USR-PLUS

Se ştie, USR pare extrem de atent la trecutul politic al celor care vor să-şi depună adeziunea, iar criteriile de acceptare a noilor membri sunt destul de restrictive. Prin urmare, despre trecutul candidaţilor săi nu putem spune prea multe. Totuşi, merită amintit că Bogdan Rodeanu, cel care deschide lista Alianţei USR PLUS la Camera Deputaţilor, a fost candidat independent la Consiliul Local Galaţi în iunie 2016.

Nici independenţa nu mai e ce-a fost

Ne referim, desigur, la independenţa politică a candidatului la Camera Deputaţilor Ionel Petrea. Acum patru ani, în octombrie 2016, îşi dădea demisia din PSD pentru a susţine USR la alegerile parlamentare, chiar dacă reprezentanţii USR îi comunicaseră că nu îndeplineşte criteriile pentru a deveni membru al noii formaţiuni politice.

Pe listele pentru alegerile parlamentare se regăsesc mult mai mulţi politicieni care au schimbat parrtidele de-a lungul vremii, dar i-am amintit în această trecere în revistă doar pe cei mai cunoscuţi şi pe cei aflaţi pe locuri potenţial eligibile.

Citit 4526 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2020 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.