Proiect de două milioane de euro, îngropat de orgolii

Proiect de două milioane de euro, îngropat de orgolii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În luna noiembrie 2015, UAT Comuna Buciumeni a depus și a câștigat fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru un proiect ambițios cu mai multe componente. Este vorba despre asfaltarea unui drum comunal în satul Tecucelu Sec, reabilitarea căminului cultural din satul Buciumeni, extinderea rețelei de alimentare cu apă și construirea unei rețele de canalizare cu stație de epurare în întreaga comună și construirea a două grădinițe, una cu două săli de grupă în satul Hânțești și o alta cu o sală de grupă în satul Vizurești, toate acestea însumând investiţii de circa două milioane de euro.

Pentru că în satul românesc timpul are o altă dimensiune, după aproape cinci ani, lucrările nu au fost finalizate decât parțial. Primarul Petrache Năstasă recunoaște că doar reabilitarea căminului cultural a fost realizată, la care am putea adăuga un firav debut al lucrărilor la cele două grădinițe. Edilul-şef ne-a precizat că ordinea de începere a investițiilor din proiect a fost condiționată de prezentarea ofertanților la procedurile de achiziție publică. Cert este, însă, că fost necesară prelungirea lor până în luna iulie 2021. Numai că orice întârziere costă, ce-i drept, în acest caz nu foarte mult, doar 8.543 de lei.

Ceea ce a urmat este însă din alt film. Unul în care personajele se întrec în a oferi, indirect, cetățenilor comunei momente de râsul-plânsul. Dorința edilului-șef din Buciumeni de a trece prin Consiliul Local o hotărâre prin care să fie achitată suma penalizatoare, ce reprezintă 0,1 la sută din valoarea eligibilă nerambursabilă rămasă de primit în cadrul proiectului finanțat prin AFIR, s-a lovit de opoziția consilierilor. Aceștia au motivat că nu au studiat proiectul tehnic privind canalizarea și alimentarea cu apă, iar inițiativa primarului a căzut la vot cu un scor zdrobitor, 7-1, potrivit procesului-verbal de ședință din data de 7 august 2020. Nici varianta găsită de a obține o sponsorizare din partea unui agent economic în vederea achitării penalizărilor nu a fost agreată de vechiul Consiliu Local al comunei. Mai mult, unul dintre consilieri se întreabă în minuta noii ședințe dacă nu cumva este vorba de "niște cămătari care vor cere banii înapoi cu dobândă". A urmat votul. Trei consilieri au fost pentru, doi au votat împotrivă, dar au existat și trei abțineri.

În aceste condiții, soarta proiectului de investiții este pecetluită. Contestația la executare a UAT Comuna Buciumeni este tardivă, în condițiile neachitării la termen a penalităților legale. Mai mult, la finalul anului 2020, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat primăria din nordul județului Galați că suma de 3,87 milioane de lei, reprezentând avansul proiectului, a fost virată înapoi către AFIR. Ce ar mai fi de spus?

Primarul Petrache Năstasă acuză orgolii și răzbunări politice și speră ca finanțarea lucrărilor să continue cu sprijinul Consiliului Județean. Iar acest lucru se va întâmpla când și dacă vor exista fonduri disponibile. Până atunci rămânem cu imaginea unor abordări desprinse din alte vremuri, pe care le credeam depășite, și cu o întrebare care sperăm să nu rămână retorică: primează vreodată interesul public?

Citit 3486 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 03:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.