Priorităţi și investiții ale Consiliului Judeţean în 2021

Priorităţi și investiții ale Consiliului Judeţean în 2021
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Prioritățile Consiliului Județean (CJ) Galați legate de finalizarea proiectelor pe fonduri europene aflate în graficul de implementare în acest an sunt multiple și au o intensitate sporită în 2021. Mai greu, dar avansează și lucrările de la Muzeul de Artă Vizuală.

Noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală este cea mai importantă investiție din zona culturală, în valoare de aproape șapte milioane de euro, cu o suprafață desfășurată de circa 7.000 de metri pătrați. "Au fost momente când constructorul bucureștean m-a dezamăgit, apoi și-a mai revenit, iar acum, pe final de 2020, din nou a încetinit ritmul lucrărilor, dar eu spun că în acest an lucrarea va fi finalizată. La acest moment, stadiul este de aproximativ 60 la sută, iar, după inaugurare, va fi o adevărată bijuterie, cu amfiteatre, săli de restaurare și ateliere. Acest muzeu va fi bucuria și mândria tuturor gălățenilor", a precizat, recent, președintele CJ, Costel Fotea, pentru cotidianul "Viața liberă".

Alte proiecte culturale ce se estimează a fi finalizate în acest an au în vedere restaurarea Farmaciei Ținc, acolo unde sunt necesare operațiuni migăloase cu privire la ornamentele originale ale clădirii, precum și finalizarea serei de plante tropicale de la Muzeul de Științe ale Naturii, o investiție de aproape patru milioane de euro. Mai complicate sunt lucrările de la Casa Cuza Vodă, acolo unde s-a constatat că terenul este instabil şi trebuie consolidată fundația, inclusiv valea din spatele clădirii.

Se așteaptă ofertanți pentru Parcul Aventura

În ceea ce privește zona de agrement, interesul s-a mutat către amenajarea Parcului Aventura din pădurea Gârboavele, momentan aflat în procedură de licitație. Din păcate, conform datelor existente în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, prima procedură a fost anulată, din lipsă de ofertanți, în data de 18 ianuarie. Totuși, timp ar mai fi până în primăvară pentru desemnarea constructorului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

În paralel, se lucrează la extinderea bazei pescărești de la Zătun cu noi căsuțe, foișoare și pontoane. "Mai întâi, să scăpăm de pandemie, pentru a ne putea bucura pe deplin de toate acestea", a menționat Costel Fotea, care a adăugat că "în pregătire se află alte două surprize pe zona de agrement, pe care le vom prezenta în câteva săptămâni".

Grafic de lucrări ambițios pentru SMID

În altă ordine de idei, lucrările continuă şi la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). "Vom finaliza în acest an depozitul de deșeuri menajere de la Valea Mărului, iar în martie-aprilie vor începe lucrările și la Tecuci și Târgu Bujor, urmând a fi lansată procedura de achiziție și pentru municipiul Galați, inclusiv staţia de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie", a mai declarat președintele Consiliului Județean.

Dacă despre provocările reprezentate de reabilitarea drumurilor județene, ați putut citi recent în paginile cotidianului nostru, să adăugăm doar, la acest capitol, că aproape alți 250 de kilometri se intenționează a fi introduși în modernizare pe fonduri europene în acest an, o investiție estimată la circa 140-150 milioane de euro.

În fine, vor continua renovările și la școlile speciale aflate în coordonarea Consiliului Județean. Este vorba despre teren de sport la Școala "P.P. Neveanu", loc de joacă, modernizarea cantinei și a sălilor de curs la Școala "Constantin Pufan", precum și noi dotări pentru Școala "Simion Mehedinți".

"Pentru noul exercițiu financiar european avem o mare problemă: ghidurile încă nu există, știm doar orientativ cum vor arăta programele. Să vedem la ce ministere vor fi, precum și criteriile de eligibilitate, dar cum nici măcar nu avem buget, ce putem spera este ca de la jumătatea anului să putem depune proiectele și să nu ne trezim că abia în 2022 vom putea face acest lucru. În acest sens, ideea descentralizării este foarte bună în zona proiectelor pe fonduri europene", a ținut să menționeze același Costel Fotea.

Prima şedinţă a Consiliului Judeţean

Joi, 28 ianuarie, la ora 12.00, va avea loc prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Galaţi din anul 2021, cu nu mai puțin de 36 de puncte pe ordinea de zi. Ca de obicei, în ultima vreme, ședinţa se va desfăşura fără prezenţa fizică a consilierilor judeţeni, utilizând mijloace electronice de comunicare simultană la distanţă. Vom reveni.

Citit 3319 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2021 17:07

3 comentarii

  • postat de Alexutz
    Miercuri, 27 Ianuarie 2021 16:56
    5.2.205.***
    Ceva taxe si impozite marite? Merg niste biruri bagate la fraieri ca sa justificati proiectele de pe hartie. Ca in realitate iese altceva....daca iese.
    3
    2
    Raportează
  • postat de Ionel B.
    Marți, 26 Ianuarie 2021 16:29
    5.13.155.***
    Cel mai performant politician gălățean al ultimilor 30 de ani! Mulțumim domnule Fotea și sperăm să-i inspirați și pe alții să fie la fel de performanți ca dumneavoastră și echipa dumneavoastră!
    4
    9
    Raportează
  • postat de corneliu
    Luni, 25 Ianuarie 2021 10:52
    92.85.13.***
    "tratare mecano-biologică cu recuperare de energie" aveti deja una care nu merge! De ce mai luati una? E cu parandarat?
    11
    7
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.