Elena Udrea a pus mâna pe Sala Sporturilor

Elena Udrea a pus mâna pe Sala Sporturilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă toate promisiunile pe care le-a primit Sala Sporturilor, de-a lungul anilor, s-ar fi transformat în cărămizi şi mortar, atunci am fi putut construi cel puţin un cartier de zgârie-nori, în Galaţi. Sau am fi devenit exportatori mondiali de materiale de construcţie.

Din păcate, de un deceniu, imobilul zace în ruină şi doar gălăţenii trecuţi de 30 de ani îşi mai amintesc de vremurile ei bune.

Aici susţineau spectacolele de sfârşit de an pionierii de la Şcoala Nr. 29, aici au concertat Iris, Adrian Enache, Loredana Groza, sau artişti veniţi de peste Prut...

Acum, clădirea e doar o epavă a ceea ce a fost. Geamuri sparte, ruină, mizerie, delăsare, rugină, jaf şi jale. Primarul Dumitru Nicolae a promis de trei ori că până la finele mandatului său o reface: în 2001, 2005 şi 2008. Nu s-a văzut nimic.

Sala Sporturilor ar putea avea însă o soartă mai bună în grija ministrului Dezvoltării Elena Udrea, sub oblăduirea Companiei Naţionale de Investiţii. Cum i-o fi norocul!

Amintirile mă răscolesc...

Aveam vreo 4 ani, eram în grupa mare la cămin, când am făcut scandal monstru că vreau la spectacol. Şi atunci am fost la primul meu concert rock, la Sala Sporturilor. Trupa Iris!

Ceva mai târziu, am avut chiar onoarea să cânt în spectacolele Şcolii nr. 29, tot la Sala Sporturilor. Eram la cor şi la grupul vocal al şcolii. Ce vremuri!

Tot aici am văzut spectacole grozave cu artiştii mari şi adevăraţi de dinainte de ’89 şi tot aici am răcnit la meciuri, deşi nu ştiam clar cine cu cine joacă.

Scuzaţi-mi momentul nostalgic, dar de vină este starea deprimantă în care se află clădirea Sălii Sporturilor de 10 ani încoace. Pare o eternitate deja.

Anul trecut, în februarie, iubitorii de sport din Galaţi au ieşit în stradă. O conferinţă de presă ţinută chiar în Sala Sporturilor şi un marş de protest la care au participat circa 1.000 de persoane au tras semnalul de alarmă.

„Sportul moare, primarul doarme!”, „De 9 ani aşteptăm o finanţare, când ai să te trezeşti, primare?”, a scandat gălăţenii. S-a spus, la vremea aceea, că a fost o acţiune “regizată” de liberalul Marius Stan.

Fosta directoare a Direcţiei de Sport, Fiţa Lovin, îşi amintea, într-un interviu acordat “Vieţii libere”, că în 2000,  atunci când a fost scoasă din circuit, Sala Sporturilor se afla în proprietatea Direcţiei pentru Sport.

„În septembrie 2000 s-a făcut licitaţia. Erau necesare atunci 20 de miliarde de lei vechi pentru reparaţii capitale, iar acum s-a ajuns la peste 100, cred. Avizul de scoatere din circuit a sălii fusese eliberat încă de prin 1997”.

„Ministerul Sportului ne-a finanţat la început pentru consolidarea sălii vechi, iar subsolul este consolidat, nu se mai duce nici la stânga, nici la dreapta, nu se mai tasează!”

„Erau doi stâlpi de rezistenţă care se tasau neuniform, iar acum pericolul este acelaşi din cauza acoperişului. Pentru că ministerul nu ne-a mai dat niciun ban. Ne-a finanţat până în 2003, apoi gata, pentru că şi ministerul primeşte fonduri de la buget şi aşa mai departe, în funcţie de cum se împarte”.

„Apoi, am cedat-o Primăriei, în urma unei hotărâri de Consiliu Local. Am trecut-o acolo din lipsă de fonduri…”, declara Fiţa Lovin în luna martie a acestui an, pentru “Viaţa liberă”.

Ce-au votat aleşii?

Întruniţi în şedinţă de îndată, aleşii locali au votat săptămâna trecută un proiect de hotărâre privind transmiterea din administrarea Consiliului Local Galaţi în folosinţa gratuită a Companiei Naţionale de Investiţii S.A., a clădirii şi terenului aferent „Salii Sporturilor” din cadrul Complexului Sportiv „Dunărea”.

Trecerea s-a făcut doar pe perioada realizării investiţiei, în vederea executării lucrărilor de consolidare şi reabilitare a imobilului Sala Sporturilor.

Potrivit Raportului de specialitate al hotărârii, Compania Naţională de Investiţii coordonează constituirea şi atragerea de surse de finanţare pe care le administrează în vederea realizării investiţiilor pentru construcţii de interes public.

Printr-o adresă din luna martie, CNI a solicitat predarea clădirii şi a terenului aferent sălii de sport.  Aleşii au spus „Da”.

Trebuie precizat că CNI este este, potrivit site-ului propriu, o  societate comercială  pe acţiuni, înfiinţată în 2001, care funcţionează sub autoritatea Ministerului  Dezvoltării  Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea şi care execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor în conformitate cu strategia MDRT. Principalii beneficiari ai acestor programe sunt autorităţile publice locale.

Programele  CNI  vizează construcţia de  săli de sport, consolidarea si reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000, construirea  de  bazine de  înot şi de patinoare artificiale precum şi construirea şi reabilitarea de  aşezăminte  culturale. În perioada 2001-2010,  a finalizat aproximativ 1000 de obiective, incluse în 11 programe de investiţii.

Viitorul sună bine, cel puţin în format electronic. Dacă avem în vedere că ministrul Elena Udrea a “cadorisit” Galaţiul cu primul port de ambarcaţiuni de agrement după care posesorii de bărci au ţipat mai bine de 10 ani, atunci ar trebui să fim optimişti în legătură cu soarta Sălii Sporturilor.

Citit 2329 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.