Managementul deșeurilor și eficientizarea DGASPC

Managementul deșeurilor și eficientizarea DGASPC
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Marți, 30 martie 2021, va avea loc o nouă ședință on-line a Consiliului Județean Galați, cu 15 puncte pe ordinea de zi, mai exact tot atâtea proiecte de hotărâre.

În domeniul asistenței sociale, se intenționează aprobarea închiderii a trei centre din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galați. Este vorba despre Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu tulburări de spectru autist, Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc de separare de părinţi, precum și de Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap de tip Alzheimer. Motivația închiderii este dată de faptul că, pentru municipiul Galaţi, Direcţia de Asistenţă Socială a dezvoltat şi dezvoltă în continuare serviciile sociale necesare nevoilor persoanelor cu tulburări de spectru autist şi există şi servicii sociale private (ONG-uri). În ceea ce privește copiii aflați în situația de risc de separare de părinți, se arată că acest serviciu social ar fi util să funcţioneze la nivelul acelor localități care se confruntă cu astfel de situaţii, putând asigura copiilor o masă caldă, posibilitatea de a-şi face lecţiile şi de a socializa. Un astfel de centru înfiinţat la distanţă în structura DGASPC Galaţi este dificil de accesat de copiii din mediul rural. În fine, referitor la persoanele adulte cu handicap de tip Alzheimer, se menționează că serviciile centrului erau accesate de un număr din ce în ce mai mic de beneficiari, aceştia orientându-se către serviciile oferite de Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi sau de organisme private organizate astfel încât, din februarie 2020, activitatea centrului este suspendată.

Aproape 13 milioane de lei pentru drumuri de acces la SMID

Trecând în zona investițiilor, menționăm proiectele privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiţii "Sistem de deversare ape pluviale drum acces stație sortare Târgu Bujor", precum și privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiţii "Drumuri de acces TMB Galați și Depozit Valea Mărului pentru proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Galați".

În ceea ce privește primul obiectiv, discutăm despre asigurarea accesului către/dinspre stația de sortare Târgu Bujor și drumul județean DJ 242, unde se vor realiza lucrări de amenajare a 150 metri drum cu o platformă de patru metri, compusă din parte carosabilă și acostamente consolidate. Pentru asigurarea colectării apelor de pe platforma drumului se va utiliza un șanț de beton nou proiectat. În urma analizei devizului general, valoarea totală a investiţiei este de aproape 228.000 de lei (inclusiv TVA). Mult mai complexă este situația lucrărilor de modernizare la drumul de acces din DN 2B către stația mecano-biologică în lungime de 659 metri și a drumurilor de acces către depozitul de la Valea Mărului în lungime de 2,878 kilometri, respectiv, 91 metri. Lucrările necesare sunt cele de realizare a structurii rutiere, a șanțurilor și rigolelor carosabile, a podețelor, de amenajare și stabilizare taluz, amenajare accese laterale, de semnalizare rutieră orizontală și verticală, precum și pentru rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare menajeră, valoarea totală a acestora fiind de circa 12,66 milioane de lei (inclusiv TVA).

Stadiul investițiilor Consiliului Județean

Continuă lucrările pe şantierele Consiliului Județean (CJ) Galaţi, investițiile aflându-se în acest moment în diferite faze de implementare. "Sunt investiții de sute de milioane de euro, mare parte cu fonduri europene, care, pe lângă dezvoltarea comunității, înseamnă și noi locuri de muncă. Se modernizează infrastructura de sănătate, se construiesc ambulatorii noi, se reabilitează infrastructura rutieră, se construiește sera modernă de plante exotice, se lucrează la podul hobanat al Drumului de Centură, se restaurează clădiri de patrimoniu și continuă lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală", a precizat, recent, pe Facebook, președintele CJ, Costel Fotea.

Conform aceleiași surse, se lucrează intens și la proiectul de management al deșeurilor. Astfel, lucrările la depozitul ecologic de deșeuri de la Valea Mărului sunt aproape de jumătate, se evaluează documentaţia tehnică pentru investiţiile de la Tecuci şi Târgu Bujor, este în plină desfăşurare licitaţia pentru achiziţionarea de pubele, containere şi maşini de transport, iar pentru staţia de tratare mecano-biologică de la Galaţi se lucrează la pregătirea licitaţiei, unică în România, deoarece include într-o singură procedură atât partea de proiectare, cât și realizarea şi operarea (în sistem DBO).

CJ a elaborat o strategie pe șapte ani

Consiliul Județean (CJ) Galați aduce la cunoştinţa celor interesați procedura de elaborare a hotărârii privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru perioada 2021-2028 elaborată în cadrul proiectului "Capacitate administrativă ridicată prin investiţii integrate şi complementare - CARIC". În integralitate, împreună cu anexele, aceasta poate fi consultată pe site-ul instituției (cjgalati.ro), la secțiunea "Transparență decizională".

Citit 1284 ori Ultima modificare Joi, 01 Aprilie 2021 09:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.