Investiții pentru o infrastructură veche de peste patru decenii. Proiecte ale noii conduceri de la ANIF Galați

Investiții pentru o infrastructură veche de peste patru decenii. Proiecte ale noii conduceri de la ANIF Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La sediul Filialei de Îmbunătățiri Funciare (IF) Galați a avut loc, în data de 15 aprilie, o întrunire de lucru, la care au participat atât conducerea instituției, noul director al acesteia, Sorin Dănăilă, și directorul adjunct, Liviu Baltagă, directorul general al ANIF, Ștefan Constantin, precum și senatorul gălățean George Scarlat, în prezent președinte al Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

Principala problemă dezbătută a fost cea a stadiului lucrărilor de întreținere și reparații ale infrastructurii de îmbunătățiri funciare în vederea demarării campaniei de irigații pe anul în curs. Dat fiind faptul că în cele patru amenajări de irigații din județ, suprafața contractată la această dată este de circa 104.000 de hectare, dintr-un total de 145.000, ANIF Galați a întocmit documentațiile tehnice privind lucrările de reparații necesare și le-a transmis Unității Centrale, acestea aflându-se deja în faza de achiziție. Totodată, s-a comunicat Sistemului de Gospodărire a Apelor începerea campaniei de irigații în sistemele Câmpia Covurlui și Terasa Nicorești-Tecuci-Movileni.

În ceea ce privește stadiul de promovare a lucrărilor de investiții la obiectivele din amenajările de îmbunătățiri funciare, trebuie precizat că ANIF Filiala Galați are în prezent în derulare nouă obiective de investiții, din care opt pe infrastructura de irigații și una în amenajări de desecare. Din cele opt investiții în materie de irigații, una este în curs de execuție, iar șapte sunt în diverse faze de proiectare.

De asemenea, ANIF Galați informează că, în contextul actual, prevenirea și diminuarea consecințelor generate de criza pandemică generalizată, la care se adaugă schimbările climatice asupra solurilor, apelor și biodiversității, pe de o parte, cât și armonizarea într-o măsură cât mai mare a nevoilor societății de asigurare a siguranței alimentare, lucrările de îmbunătățiri funciare capătă o importanță aparte, discutând despre intervenții asupra unei infrastructuri puse în funcțiune în urmă cu mai bine de 40 de ani. Lucrările propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivelul ANIF Galați fac referire la trei amenajări pentru compensarea deficitului de apă din sol, una pentru eliminarea excesului de apă și o a cincea pentru combaterea eroziunii solului, toate aceste investiții fiind programate a fi realizate în condițiile utilizării unor tehnologii mai puțin energofage și prietenoase cu mediul înconjurător, se mai arată în informarea obținută de la Filiala Teritorială IF Galați.

Citit 2482 ori Ultima modificare Vineri, 23 Aprilie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.