Ce-a făcut Primăria cu 600 milioane de lei. Cum s-au cheltuit banii oraşului în 2020

Ce-a făcut Primăria cu 600 milioane de lei. Cum s-au cheltuit banii oraşului în 2020
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Peste 470,71 milioane de lei pentru funcţionare şi 129,72 milioane de lei pentru dezvoltare reprezintă sumele pe care, conform datelor oficiale, Primăria le-a cheltuit în anul 2020 din bugetul local al Galaţiului. În ceea ce priveşte plăţile pentru dezvoltare, municipalitatea ţine să spună că majoritatea obiectivelor de investiţii s-au realizat din împrumuturi contractate. Numai că, în 2020, oraşul a avut la dispoziţie 40,76 milioane de lei din fonduri rambursabile interne pentru plata lucrărilor de investiţii, din care s-au făcut trageri de sută la sută.

Contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2020 va fi supus dezbaterii şi aprobării aleşilor locali la şedinţa programată joi, 27 mai 2021. Pentru că este important să ştiţi ce s-a întâmplat cu banii dumneavoastră, vă prezentăm cele mai importante date privind bugetul local, conform documentelor ajunse pe masa consilierilor.

Realizări

Potrivit documentelor, realizările bugetului local au fost: 602,63 milioane de lei - totalul veniturilor şi 600,44 milioane de lei - totalul cheltuielilor, din care a rezultat un excedent de 2,19 milioane de lei. Interesante sunt şi cele mai importante plăţi efective din cele 600,44 milioane de lei: cheltuieli de personal - 96,61 milioane de lei, bunuri şi servicii - 163,84 milioane de lei, subvenţii - 46,89 milioane de lei (transport şi energie termică), proiecte cu finanţări din fonduri externe nerambursabile - 88,4 milioane de lei, asistenţă socială - 35,89 milioane de lei, rambursări de credit - 20,66 milioane de lei, la care se adaugă 15,7 milioane de lei reprezentând comisioane, dobânzi la împrumuturile pe care le are municipiul Galaţi.

Cele mai importante cheltuieli de funcţionare

Conform datelor raportate, pentru "Asigurări şi Asistenţă socială" s-au cheltuit 94,98 milioane de lei. Şi asta pentru că în municipiu sunt opt unităţi de asistenţă socială finanţate de la bugetul local. La care se adaugă ajutoare sociale şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, în sumă totală de 32,73 milioane de lei. De asemenea, municipiul este asociat cu fundaţii de asistenţă socială şi asigură o parte din cheltuielile necesare asigurării asistenţei sociale pentru copii sau bătrâni, în sumă totală de 2,6 milioane de lei.

La "Transporturi" - suma totală cheltuită în 2020 a fost de 77,54 milioane de lei. Din aceşti bani, subvenţia pentru transportul public de persoane s-a ridicat la 41,76 milioane de lei, iar diferenţa au reprezentat-o reparaţiile curente la străzi - 34,09 milioane de lei. Primăria mai are de rambursat şi rate la două credite, unul contractat de Transurb pentru achiziţia unor autobuze vechi şi unul pentru străzi, în total 1,68 milioane de lei.

La "Autorităţi publice locale", găsim o sumă consistentă plătită din bugetul local - 55,89 milioane de lei.

Urmează în top cheltuielile pentru "Cultură, recreere şi religie" - 53,79 milioane de lei. Din această sumă, pentru întreţinere şi prestări servicii în parcurile oraşului s-au dat 15,68 milioane de lei, pentru activitatea sportivă şi a instituţiilor de cult - 5,29 milioane de lei, iar cheltuielile totale pentru cele trei teatre şi clubul sportiv municipal - 32,81 milioane de lei.

Capitolul bugetar "Protecţia mediului" a însumat 44,01 milioane de lei, din care, în 2020, s-au cheltuit pentru servicii de salubrizare şi colectare deşeuri menajere în municipiul Galaţi 33,67 milioane de lei.

Pentru "Învăţământ" s-au plătit 39,93 milioane de lei, din care cheltuieli materiale - 30,35 milioane de lei, iar 9,58 milioane de lei reprezintă cheltuielile cu bursele, ajutoarele sociale, cheltuielile de personal, bunurile şi serviciile pentru unităţile de învăţământ particular acreditate.

Nu ştim cât de în siguranţă v-aţi simţit pe străzi şi în case, dar pentru "Apărare, ordine publică şi siguranţă" s-au cheltuit 25,81 milioane de lei.

Din capitolul bugetar dedicat "Sănătăţii" s-au făcut plăţi de 21,4 milioane de lei.

Pentru servicii de întreţinere iluminat public şi consum energie electrică s-au dat 11,11 milioane de lei.

Bani pentru dezvoltare

Plăţile efective din bugetul local la Secţiunea Dezvoltare au fost de 129,72 milioane de lei. Primăria precizează că majoritatea obiectivelor de investiţii s-au realizat pe bugetul creditelor interne, adică împrumuturi contractate de municipalitate. În 2020, oraşul a avut aprobat un împrumut în sumă de 49,76 milioane de lei pentru plata lucrărilor de investiţii, din care s-au făcut trageri de sută la sută.

"Situaţia financiară de la sfârşitul anului 2020 oferă o imagine fidelă a activelor, a datoriilor, a performanţei financiare şi a rezultatului patrimonial", se arată în raportul de specialitate al execuţiei bugetare.

Bugetul de funcţionare nu înseamnă doar salarii, înseamnă sume extrem de consistente pentru lucrări pe care le putem considera tot investiţii: de pildă reparaţii de străzi, şcoli, edificii ale Primăriei.(Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi)

Citit 3196 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Mai 2021 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.