„Muşchetarii din Cudalbi”

„Muşchetarii din Cudalbi”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* De mai bine de un an, Consiliul Local al comunei Cudalbi stă sub spectrul desfiinţării * Cei 7 aleşi PDL, împreună cu unul dintre foştii consilieri PSD, au provocat cu bună ştiinţă această situaţie, cetăţenii riscând să suporte, din banii lor, alegeri anticipate * Primarul PDL Vasile Dodu (FOTO 2) susţine că ar fi fost mult mai rău dacă s-ar fi ajuns în situaţia unui referendum pentru demiterea primarului * Înaintaşii cudălbeni care au luptat în Răscoala din 1907 şi în cele două războaie mondiale şi cei care au avut curajul de a se împotrivi colectivizării forţate ar roşi de ruşine pentru faptele prezentului *

Comuna Cudalbi, nume cu rezonanţă de colind, a scris istorie. Cele trei plăci de marmură de pe zidul Primăriei amintesc de cei peste 500 de ani atestare documentară a localităţii, de Răscoala din ‘907, şi de Revolta cudălbenilor din 11 ianuarie ‘58 împotriva colectivizării forţate.

Cudălbenii sunt urmaşi ai vornicului Ştefan Cudalbu, căruia Ştefan cel Mare i-a dăruit pământul pe care se ridică azi comuna.

Legenda spune că Măria Sa i-ar fi spus vornicului că tot pământul pe care va putea să-l înconjoare călare, vreme de o zi, îi va fi răsplată pentru credinţă. Şi atât a reuşit calul să străbată - 14.000 de hectare - înainte de a se prăbuşi fără suflare!

Urmaşii foştilor răzeşi nu au stat cu mâinile în sân nici la Răscoala din 1907, nici în cele două războaie mondiale.

Istoria comunei cuprinde şi o pagină despre care se ştie puţin: revolta cudălbenilor de la 11 ianuarie ’58, împotriva colectivizării forţate. Zeci de ţărani răsculaţi şi-au cerut înapoi actele de intrare în colectivă, semnate prin ameninţări şi schingiuri.

Revolta a fost înăbuşită de securitate. Ţăranii au făcut ani grei în puşcăriile comuniste.

Actuala conducere a localităţii are alte motive pentru lupte intestine. Grupul PDL a blocat validarea unui consilier PSD şi activitatea în CL. Consiliul Local ar putea fi dizolvat.

Trecut glorios, prezent ruşinos

De un an, dizolvarea Consiliului Local se află pe masa justiţiei, pentru că aleşii nu au adoptat în trei şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre.

Primarul, Vasile Dodu (PDL), aflat la al doilea mandat, ne-a explicat cum a pornit „disputa de idei” între cei 7 aleşi PDL şi grupul de 8 consilieri (4 PSD, 3 PNL şi unul PC).

Un consilier mai important decât orice

Discordia a început de la alegerea viceprimarului, când consilierii PDL şi-au dorit continuitate - realegerea lui Ion Gradea, iar grupul celorlalţi a obţinut funcţia pentru liberalul Gheorghe Istrate.

Ulterior, PSD a decis să îşi schimbe un consilier local - pe Lilian Ceoromila (FOTO 3), dar grupul PDL s-a împotrivit, deşi legea spune clar că atunci când un partid îi retrage sprijinul politic unui consilier acesta îşi pierde automat mandatul.

În ianuarie, februarie şi martie 2009, cei şapte PDL şi Lilian Ceoromila nu au votat ordinea de zi a şedinţelor ordinare a CL pe care figura validarea unui nou consilier PSD, dar şi bugetul localităţii, blocând astfel activitatea.

S-a ajuns ca bugetul comunei să fie votat în şedinţă de îndată, în prezenţa prefectului de atunci, Claudiu Brînzan, altfel profesorii din comună nu-şi luau salariile!

Pavăză PDL pentru un ales PSD

“Eu cred că PDL avea acest drept cetăţenesc de a se opune atunci când un consilier local este în pericol de a-şi pierde mandatul, chiar dacă nu e de la partidul lor. După părerea lor şi a mea, Lilian Ceoromila, cadru didactic, e unul din consilierii care a făcut performanţă”.

„La fiecare şedinţă, reprezentanţii celor trei partide considerau o prioritate schimbarea consilierului şi nu drumurile, apa, canalizarea, iluminatul public, iar PDL nu vota ordinea de zi”, ne-a explicat primarul.

Legea administraţiei locale spune clar: Consiliul local se dizolvă de drept în cazul în care nu a adoptat în trei şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre. După trei şedinţe „nule”, primarul Vasile Dodu a sesizat instanţa pentru a dizolva CL.

„S-a instaurat pacea totală”

“Acum s-a instaurat pacea totală. Aşteptăm decizia instanţei şi sperăm să fie favorabilă actualului Consiliu. Vina pentru această situaţie o poartă începând cu primarul şi până la ultimul consilier, pentru o insuficientă comunicare şi răbdare de a rezolva problemele oamenilor”.

„Dl Ceoromila va renunţa la mandat de bună voie, că nu vrea să împingă lucrurile la extrem, mai ales că acum este şi directorul Şcolii de Arte şi Meserii”.

„PSD va avea echipă completă. Încercăm să punem problemele cetăţeanului mai presus de cele de grup sau chiar personale”, a promis primarul PDL Vasile Dodu.

În loc de concluzie

„Pare paradoxal că a rezultat o asemenea situaţie, dar dacă PDL nu riposta, aveam informaţii că grupul PSD-PNL-PC voia să se mute spre primar şi nu puţine au fost situaţiile în care consilierii locali au încercat să strângă semnături pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului”.

„Aşezăm în balanţă ce e mai scump pentru comunitate: alegerile pentru un nou consiliu sau referendumul pentru demiterea primarului? Ambele costă”, ne-a declarat primarul.

Citit 7598 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.