Disperarea naşte revolta

Disperarea naşte revolta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, bunicii şi părinţii noştri s-au transformat. Din cei care, până alaltăieri, şi-au plimbat cuminţei nepoţeii în parc, au plătit conştiincioşi întreţinerea cu ultimii bani din pensie şi au stat, răbdători la cozi la medicamente, vârstnicii s-au transformat în nişte oameni nervoşi, supăraţi, tremurând de nervi, plângând de indignare, într-un cuvânt, într-o masă sub imperiul celor mai puternice emoţii negative.

Tâmplele albe de ani şi muncă au asudat îmbrânceală, în faţa Prefecturii.

Mânia celor care se văd, acum, în situaţia de a fi pedepsiţi pentru o vină pe care nu o au, i-a făcut pe vârstnici să reacţioneze din instinct gregar, blocând circulaţia rutieră pe Domnească, dându-le fiori reci trecătorilor şi ridicând adrenalina zecilor de jandarmi, mobilizaţi pentru asigurarea ordinii publice.

A fost un moment în care cine a avut ochi de văzut a văzut cât de adâncă este disperarea omului nedreptăţit. 

Prefectul în mijlocul mulţimii, o bombă cu ceas

Spre deosebire de apatia care îi cuprinsese pe vârstnici în ultima vreme, la proteste, ieri, pensionarii au început acţiunea în forţă. Au strigat din toţi plămânii „Jos Băsescu!”, „Jos dictatorul!” şi i-au cerut demisia preşedintelui ţării, dar şi primului ministru.

Au agitat pancartele pe care scria cu litere de-o şchioapă „Guvernanţi, voi sunteţi genocidul pensionarilor”, sau „Guvernanţi, trei minciuni aţi zis: 1 - Să trăiţi bine, 2- dreptate şi 3 – adevăr”.

Tensiunea a răbufnit încă de la începutul protestului, când prezenţa indezirabilă a câtorva pensionari (dintr-o altă asociaţie) i-a enervat pe protestatarii care au fost la un pas de a folosi forţa.

Intervenţia jandarmilor pentru aplanarea conflictului a fost prost înţeleasă de sutele de pensionari, care au început să huiduie copios forţele de ordine.

Pe fondul acestor tensiuni, prezenţa prefectului Cosmin Păun în mijlocul pensionarilor nu a făcut decât să pună paie pe foc.

În timp ce unii au strigat că „a primit ordin de la Bucureşti să iasă în mijlocul nostru”, iar alţii i se plângeau de pensia prea mică şi criza prea mare, Cosmin Păun tăcea.

În ciuda vorbelor grele aruncate de pensionarii nemulţumiţi, critici şi chiar jigniri la adresa preşedintelui ţării, PDL-ului dar şi Guvernului sau chiar şefilor administraţiei locale, prefectul Cosmin Păun nu a reacţionat în niciun fel.

I-a ascultat pe toţi, în tăcere, dând din cap, aprobator, din când în când. Atitudine care a funcţionat ca o bombă cu ceas.

Un protest scăpat de sub control

După mai multe cereri din partea pensionarilor, în final, prefectul a luat o portavoce şi le-a spus câteva cuvinte pensionarilor:

„Sunt responsabil pentru ce vi se întâmplă, în primul rând în calitate de om crescut aici, în oraşul pe care dumneavoastră l-aţi construit. Dumneavoastră reprezentanţi majoritatea locuitorilor şi din acest punct de vedere este un oraş foarte greu, mereu aţi suferit…”.

„Sunt partenerul vostru ca gălăţean şi susţin toate demersurile pe care le veţi face. La Prefectură,  uşa este deschisă. Este un moment greu,  foarte greu. Şi părinţii mei pensionari suferă ca şi dumneavoastră”.

„Solicitările pe care le aveţi, trebuie să le discutăm, în linişte, astfel încât să le pot susţine şi eu mai departe”.

Discursul, departe a fi unul liniştitor pentru pensionari, s-a topit în huiduiala generală şi strigătul mulţimii care scanda „Jos Băsescu” şi „o nouă revoluţie!”.

„De ce să ne taie pensiile? Banii de la FNI unde sunt?”, „Dacă Guvernul acesta e slab şi nu ştie ce să facă, să plece, dom`le!”, „Trebuie împuşcaţi domnule!… De unde are Udrea bani să cumpere hoteluri?” - cam acestea erau strigătele pe care pensionarii le aruncau, furioşi, către prefect.

În momentul în care acesta a încercat să iasă din mulţime, îndreptându-se către Prefectură, pensionarii l-au urmat.

Au fost câteva momente de panică; bătrânele au ţipat, pensionarii s-au împins în cordonul de jandarmi care încercau să îi ţină, totuşi, pe trotuar.

A fost de ajuns ca un singur pensionar să calce pe şosea, că mulţimea s-a bulucit după el, jandarmii bătând în retragere, întâi în faţa Prefecturii, mai apoi, sus, pe scări.

Pensionarii au năvălit pe stradă şi pe scările instituţiei, creând impresia că vor intra cu forţa în Prefectură.

Din cauza îmbrâncelilor şi aglomeraţiei, unei bătrâne i s-a făcut rău. Cu voce stinsă i-a spus unui jandarm să o ajute şi după câteva minute femeia era aşezată pe un scaun, adus din Prefectură  de un angajat MAI.

A stat deoparte, vegheată de jandarmi, până când ambulanţa a venit să o ducă la spital.

Hotărârea sufletelor tari

După explozia de nervi şi furie, pensionarii s-au mai liniştit. Au strigat „Jos dictatorul” şi l-au regretat, în gura mare, pe Ceauşescu.

După circa 15 minute, timp în care circulaţia rutieră de pe Domnească a fost blocată, lucrurile au reintrat în normal; pensionarii au mers vizavi, la locul destinat protestului, iar o delegaţie a urcat în Prefectură, pentru a-şi prezenta nemulţumirile.

După o discuţie de aproape jumătate de oră, liderii pensionarilor protestatari (Costică Chihaia - preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor, Constantin Ciucă - preşedintele Asociaţiei 2007 a Pensionarilor, Toader Cristea - preşedintele Alianţei Europensionarilor şi Elena Lăcătuş - preşedinta UGPR Galaţi) au venit în mijlocul acestora anunţându-le ce au discutat.

„Toate cererile noastre vor fi prezentate la Bucureşti”, i-a asigurat pe vârstnici unul dintre organizatorii protestului, enumerând solicitările:

·    renunţarea la reducerea pensiilor cu 15 la sută,

·    majorarea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut,

·    acordarea suplimentelor financiare pentru cei care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă,

·    renunţarea la coplata serviciilor medicale,

·    acordarea de bilete de tratament şi în lunile de vară.

Pensionarii au stabilit că vinerea viitoare, pe 21 mai, vor picheta sediul PDL din Galaţi, că vor participa şi la mitingul ce se pregăteşte la Bucureşti şi că vor merge „până la Strasbourg” dacă li se taie pensiile.

Hotărâţi să nu renunţe la luptă, însă epuizaţi după efortul protestului, oamenii au plecat la casele lor.

În urma lor, un bătrân comenta: ”…calcă domnul Băsescu pe sufletele noastre”…

Prefectul: „Mă aşteptam la aşa ceva”

„Revendicările pensionarilor vor fi trimise la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii … Galaţiul este un judeţ deosebit, mai ales municipiul, unde numărul pensionarilor e semnificativ, iar pensiile nu sunt foarte mari, pentru că majoritatea provin de pe platforma siderurgică”.

„Starea de nemulţumire este evidentă. N-aş putea să definesc cele întâmplate ca fiind incidente. Starea de spirit s-a încins. Mă aşteptam la aşa ceva, inclusiv să spargă cordonul, nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva”, a declarat prefectul Cosmin Păun.

Acesta a recunoscut că ideea de a merge în mijlocul protestatarilor i-a aparţinut şi că nu regretă decizia luată: „Dacă nu te duci, eşti huiduit că de ce nu te duci… Dacă te duci, te huiduie că de ce te-ai dus”.

„Ideea îmi aparţine, dar nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat ulterior… A fost o experienţă şi o să o repet”.

Citit 1583 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.