Programul ISPA prelungit cu un an

Programul ISPA prelungit cu un an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Termenul de finalizare a lucrărilor desfăşurate de firma turcească Yapi se prelungeşte cu un an  * Lucrările realizate de Vega trebuie însă terminate în decembrie 2010 *

După trei luni de aşteptare încordată, autorităţile locale răsuflă acum uşurate: termenul limită de finalizare a lucrărilor desfăşurate prin programul ISPA a fost prelungit cu un an de zile, faţă de cel stabilit iniţial (decembrie 2010) prin memorandumul de finanţare.

Autorităţile spun însă    că acest lucru nu înseamnă că Galaţiul va avea şantiere, pe străzi, încă un an de zile!

Prelungirea cu un an se aplică doar în cazul lucrărilor desfăşurate de firma turcească Yapi, lucrări ce constau în realizarea de noi staţii de epurare a apei uzate şi a colectorului de canalizare interceptor asociat  pentru Municipiul Galaţi şi reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, a staţiilor de pompare şi a instalaţiilor conexe în Galaţi.

În cazul în care Comisia Europeană nu ar fi fost de acord să extindă cu un an perioada de finalizare a acestor lucrări, autorităţile locale ar fi fost nevoite să scoată bani din buzunar, la finalul acestui an, deoarece finanţarea europeană s-ar fi oprit.

Ieri, primarul Dumitru Nicolae ne-a dat vestea: „Termenul limită de finalizare a lucrărilor firmei Yapi a fost prelungit cu încă un an de zile. Asta nu înseamnă că şi lucrările de pe străzi, realizate de Vega (la conductele de apă şi canalizare), au o prelungire a termenului de încă un an”.

De ce s-a cerut prelungirea?

Pe 11 februarie 2010, primarul Dumitru Nicolae a trimis o scrisoare deschisă Guvernului pentru ca acesta să convingă, la rândul său, Comisia Europeană, în vederea prelungirii cu cel puţin un an de zile a memorandumului de finanţare ISPA.

În scrisoarea înaintată primului ministru Emil Boc, dar şi ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu şi ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, se preciza:

„Din analiza timpului scurs de la demararea lucrărilor, respectiv 2006 şi până în prezent, precum şi al progresului fizic raportat la 31.01.2010, de cca. 69 la sută pentru Staţia de Epurare şi 36 la sută pentru Reabilitare Staţii de pompare, avem serioase rezerve că întârzierea creată mai poate fi recuperată şi că aceste investiţii vor putea fi finalizate până la sfârşitul anului 2010”.

Iar Yapi derulează lucrări ISPA nu doar în Galaţi, ci şi în Sibiu, Craiova, Brăila, Deva şi Satu Mare!

„Considerăm că situaţia financiară dificilă în care se află Sistem Yapi se încadrează în contextul internaţional al crizei financiare, dar este generată şi de managementului defectuos în derularea proiectelor”.

„Această stare de fapt a generat o scădere considerabilă a progresului în implementarea celor două contracte aflate în derulare la SC Apa-Canal SA Galaţi şi nu numai”.

„Primăria Galaţi a încheiat un acord de împrumut subsidiar cu BEI în valoare de 18.000.000 de euro pentru cofinanţare pentru Măsura ISPA nr. 2004/RO/16/P/PE/005, iar neutilizarea acestui împrumut va avea drept consecinţă plata de penalităţi către banca finanţatoare”.

„Luând în considerare consecinţele extrem de dure pe care trebuie să le suporte România, ce decurg din nerespectarea angajamentelor asumate, respectiv pierderea unei părţi din finanţarea eligibilă prevăzută în Memorandumul de Finanţare în cazul depăşirii perioadei de eligibilitate, 31 decembrie 2010, vă rugăm să faceţi demersurile de rigoare către Comisia Europeana pentru  amendarea Memorandumului cu extindere de timp pentru cel puţin un an de zile, astfel încât  Sistem Yapi să poată finaliza proiectele în toată ţara”, se mai arăta în scrisoarea adresată premierului.

Citit 846 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.