Primăria și CJ Galați au depus șase proiecte sanitare pe POIM, în valoare de peste 130 milioane de lei
Foto: Marian Calestru

Primăria și CJ Galați au depus șase proiecte sanitare pe POIM, în valoare de peste 130 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Lista proiectelor publicate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) nu este completă, conform autorităților locale gălățene, în ceea ce privește solicitările de finanțare depuse de acestea în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Apel POIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Trei proiecte, de aproape 93 milioane de lei, la CJ

Astfel, Consiliul Județean (CJ) Galați a depus pentru unitățile sanitare din subordine două proiecte în luna septembrie 2020 și unul în noiembrie 2020, cu o valoare totală de aproape 93 milioane de lei.

În primul rând, este vorba despre proiectul de creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în județul Galați, aplicant fiind CJ, în parteneriat cu Spitalul de Pneumoftiziologie și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență, cu un buget total de peste 47 milioane de lei. Acesta propune achiziția a 395 de echipamente/ aparatură medicală necesare pentru diagnosticarea și tratamentul pacienților cu infecție COVID-19, materiale consumabile pentru echipamentele și aparatura medicală necesare diagnosticării și tratamentului pacienților infectați, precum și echipamente medicale de protecție pentru personalul unității sanitare în vederea gestionării și limitării răspândirii crizei COVID-19. Proiectul este în curs de evaluare, iar în urma formulării răspunsurilor la toate clarificările solicitate de către MIPE se așteaptă semnarea contractului de finanțare în cel mai scurt timp.

În aceeași fază este și al doilea proiect al CJ, referitor la creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Spitalului Municipal Tecuci, cu o valoare de aproape 31,15 milioane de lei. De această dată, aplicant este Spitalul de Boli Infecțioase, în parteneriat cu CJ și Spitalul din Tecuci, iar achizițiile au în vedere, în mare, aceleași coordonate: materiale consumabile pentru echipamentele şi aparatură medicală necesare diagnosticării şi tratamentului pacienţilor cu infecţie COVID-19, echipamente medicale de protecţie pentru personalul unităţii sanitare în vederea gestionării şi limitării răspândirii crizei COVID-19, dar și 820 de echipamente/ aparatură medicală pentru diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu infecţie COVID-19.

În fine, cel de-al treilea proiect din cadrul aceluiași apel se referă la consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin crearea Secției modulare ATI de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu aplicant Spitalul de Boli Infecțioase, în parteneriat cu CJ Galați. Bugetul total este peste 14,62 milioane de lei, iar investiția prevede achiziția unei secții modulare ATI, ce își desfășoară activitatea într-o infrastructură nouă ce contribuie la asigurarea capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție COVID-19, precum și a 105 dotări și echipamente medicale necesare funcționării acesteia. Proiectul a fost depus în noiembrie 2020 și este în curs de evaluare.

Primăria Galaţi - trei proiecte, de peste 40 milioane de lei 

La rândul său, municipalitatea gălățeană precizează că a depus pentru unitățile medicale aflate în administrare trei proiecte în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul aceluiași Apel POIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Este vorba despre creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, cu o valoare de aproape 38,65 milioane de lei, proiect aflat în evaluare.

Alte proiecte, de valori mai reduse, se referă la creșterea capacității Spitalului de Psihiatrie de gestionare a crizei sanitare COVID-19, cu o valoare de circa 1,12 milioane de lei, aflat, de asemenea, în evaluare, precum și la creșterea capacității Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" de gestionare a crizei sanitare COVID-19, în valoare de 882.566 de lei, acesta fiind deja în implementare, cu contract de finanțare semnat. Proiectele vizează dotări precum paturi ATI, tărgi hidraulice, seringi automate, aparate medicale, computer tomograf, aparate EKG, platforme RT-PCR, defibrilatoare, videolaringoscoape, incubatoare nou-născuți, butelii oxigen etc. În plus, sunt prevăzute în cadrul acestor proiecte și echipamente de protecție (măști, mănuși, halate, viziere etc). Cererile de finanțare au fost depuse de unitățile medicale cu sprijinul echipei de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Galați.

Totodată, municipalitatea menționează și faptul că pe o altă axă de finanțare POIM, cu termen de depunere finele anului în curs, se au în vedere alte două proiecte ce vizează creșterea siguranței pacienților care utilizează fluide medicale în structurile Spitalului "Buna Vestire", precum și creșterea siguranței pacienților care utilizează fluide medicale în structurile Spitalului de Urgență pentru Copii.

Neconcordanța dintre datele prezentate de MIPE și situația reală din teren este cel puțin ciudată, mai ales în contextul în care a fost publicată de către minister harta Regiunii de Dezvoltare Sud-Est cu doar trei județe din șase având proiecte depuse, iar Galațiul nu este menționat.

CITEȘTE ȘI: Galațiul nu a cerut bani europeni pentru spitale. O axă de finanțare ratată

                     Acest articol a fost publicat pe

PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,

un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii

și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 4454 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.