Preşedintele Consiliului Judeţean, despre șantierele din Galați: "Nu poate constructorul să lucreze cât putem noi plăti!"(FOTO)
Foto: Marian Calestru

Preşedintele Consiliului Judeţean, despre șantierele din Galați: "Nu poate constructorul să lucreze cât putem noi plăti!"(FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Mai mulți gălățeni ne-au semnalat faptul că pe unele din șantierele deschise în municipiul Galați se lucrează... și nu prea. Printre exemplele care ni s-au dat sunt Muzeul de Arte Vizuale, Casa Cuza, Farmacia Ținc, centura Galațiului și chiar unele lucrări de la Spitalul Județean de Urgență, care par că bat pasul pe loc. În unele locuri, chiar așa este. Am trecut în revistă, împreună cu președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, stadiul în care se află toate șantierele deschise de CJ în municipiu și în județ.

La capitolul drumuri şi poduri,  au mai rămas centura Galațiului și DJ 242B

În ceea ce privește Drumul de Centură, președintele CJ Galați speră ca, până la sfârșitul anului 2022, centura și podul hobanat să fie gata, cu condiția ca și utilitățile să fie rezolvate de Primărie până atunci. „Drumul de Centură a fost compus din patru tronsoane. Tronsonul 4, cel din Bariera Traian până la ieșirea în Basarabiei, este finalizat. Se lucrează în momentul de față pe tronsonul de la Oltului până la viaduct. Se lucrează pe tronsonul 3 la podul hobanat. Cele trei capete de susținere sunt finalizate. Se lucrează la pilonul central, realizat mai mult de trei sferturi, care va avea o înălțime de peste 90 de metri, dintre care 60 de metri deasupra solului, de la cota zero. Tablierele și hobanele vor fi aduse în cel mai scurt timp, astfel încât podul hobanat să prindă contur. Există un proiect pentru apele pluviale, pentru refacerea conductelor de canalizare de la Talcioc până la Coșbuc și, pe partea stângă, de la Brăilei până la viaduct, pe care trebuie să-l realizeze Primăria Galațiului, și atunci va fi gata și acel tronson. Culoarul de expropriere este depus la OCPI, mai avem nevoie de câteva completări la proiect pentru a fi aprobați indicatorii în ședință de CJ, sper eu că în ședința din iulie, și să intrăm, de la jumătatea lunii august, în demolările efective. Așa cum arată în momentul de față, sperăm ca până la sfârșitul anului 2022 să avem centura și podul hobanat finalizate, cu condiția ca utilitățile să fie făcute, ceea ce nu intră în atribuțiile Consiliului Județean. În paralel se lucrează și la rețeaua electrică, care nu va mai fi supraterană, ci subterană, cu canivouri, investiție de 12 milioane de lei din fonduri proprii ale CJ. Adăugând și cheltuielile neeligibile, centura Galațiului va ajunge în final la 40 de milioane de euro. Recunosc că mi-aș fi dorit ca, și acolo, constructorul să fie puțin mai energic, cu un grad mai mare de realizare a lucrărilor.

Aș vrea să fac o mențiune: toate proiectele Consiliului Județean au finanțarea asigurată, la zi, fără nicio excepție. Nu are constructorul capacitatea să lucreze atât de mult cât putem noi să plătim”, afirmă Costel Fotea.

Majoritatea proiectelor pe drumurile județene au început să fie închise încă de anul trecut: DJ251 Smârdan-Tecuci, DJ 242 Foltești-Vârlezi, DJ 252 Barcea-Nicorești, DJ 242B Tg. Bujor-Berești. „În momentul de față suntem în faza de recepție finală, la sfârșitul lui iulie, pe DJ 255 Pechea-Măstăcani. La sfârșitul lui septembrie închidem DJ 254 Ivești-Costache Negri. În 2022 va fi finalizat DJ 242A Rădești-Cavadinești. În august va fi finalizat DJ 251A Drăgușeni-Corod. Celelalte proiecte pe PNDL au fost finalizate în 2019. Cam toate proiectele pe care le-am început, în proporție de 90 la sută, au fost finalizate. Au mai rămas centura Galațiului și DJ 242B, care vor fi gata în 2022. Toate proiectele s-au încadrat în termenele de execuție, iar calitatea lucrărilor este una bună”, spune președintele Fotea.

 

Investițiile din Sănătate, cu bune şi cu rele

Sănătatea este un domeniu spre care Consiliul Județean Galați a direcționat sume foarte importante, multe dintre proiecte fiind direct legate de Spitalul de Urgență: consolidare (9 milioane de euro), eficiență energetică (8 mil.), UPU (1,7-2 mil. euro), extinderea ambulatoriului de specialitate (2,5 mil.), Prosectură (5 mil.), Cardiologie intervențională (3 mil. euro). „A fost închis proiectul pentru Radioterapie. Urmează să se termine licitația în august pentru extinderea parcării supraetajate și pentru heliport și, bineînțeles, și partea de Policlinică, de ambulatoriu, cu un proiect pentru modernizarea fostelor cabinete ale medicilor de familie. Ca plus, proiectul pentru amenajarea și montarea PET CT (pentru diagnosticarea, într-o fază cât mai incipientă, a cancerului), care s-a închis acum. Sunt și blocurile ANL pentru medici, unde CJ finalizează procedura de achiziție pentru a desemna un constructor să facă tot ceea ce este necesar pentru utilități. PET CT costă cu tot cu amenajare aproape 3 milioane de euro, radioterapia - 3 mil., parcarea – 2 mil. euro, iar extinderea pe verticală – încă 4 milioane de euro.

Nu sunt mulțumit de modul în care avansează lucrările la ambulatoriul de specialitate, nu sunt mulțumit la eficiență energetică, la consolidare. Sunt mulțumit în schimb că am finalizat UPU, care este gata în proporție de 99 la sută și care în câteva zile va fi inaugurată. S-a lucrat bine la Prosectură, și la ambulatoriul de specialitate, dar acum sunt niște sincope și așteptăm soluții de la proiectant. Una dintre probleme este că lucrarea trebuie executată cu pacienți și personal în interior, și viteza de realizare este destul de lentă. Nici constructorul nu este chiar atât de energic, să spun așa”.

Continuând cu proiectele din Sănătate, „la Spitalul TBC se lucrează, suntem în faza de finalizare a bucătăriei cu spațiile tehnice, ambulatoriul de specialitate este gata 70 la sută. La Tg. Bujor am dat ordin de începere pentru extinderea ambulatoriului de specialitate și am desemnat și câștigătorul pentru eficiență energetică. La Spitalul de Boli Infecțioase sper să finalizăm cât mai repede procedura pentru eficiență energetică și suntem în proceduri de evaluare pentru toate spitalele (TBC, Boli, Județean, Tecuci) unde CJ a depus proiecte în valoare de 93 milioane lei pe POIM pentru materiale de protecție pentru angajați, sisteme de protecție împotriva incendiilor, schimbarea rețelelor electrice, transformatoarelor, aparatură medicală și pentru secție Terapie Intensivă pentru Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva. Din păcate, Ministerul Fondurilor Europene nu reușește să-și actualizeze foarte repede site-ul și să pună și Galațiul acolo”.

"La licitaţie, constructorii s-au angajat să realizeze un proiect, nu să facă act de prezenţă!"

Costel Fotea a arătat și aspectele care îl nemulțumesc. „Când au venit la licitație, constructorii s-au angajat să execute niște lucrări de calitate, să realizeze un proiect. Nu au venit să facă act de prezență la CJ să îmi spună mie că nu au muncitori sau nu au soluții. Au avut proiectul, caietul de sarcini, absolut tot ce le-a trebuit, ca să poată să evalueze corect proiectul respectiv, să decidă dacă se bagă sau nu la licitație. Din păcate, mulți au venit cu susțineri de la alte firme, iar când a venit momentul să execute lucrările, n-au mai avut susținere și nici muncitori. Și situația este foarte delicată, au crescut foarte mult prețurile la materialele de construcții. Să sperăm că vom avea un răspuns după investigația Consiliului Concurenței, pentru că nu este normal ca prețul fierului să se dubleze, ca materialele de construcții să crească și ele cu 40-50 la sută”, a spus Fotea.

Și sera de la Grădina Botanică „a avut ghinion să fie câștigată de o firmă neserioasă, care pe hârtie avea tot ce-i trebuie, inițial, dar din punct de vedere al capacității, nu a avut. Noroc că are un asociat, din Galați, Sowiens, o firmă serioasă, și a început să lucreze destul de bine, deja sera este învelită 70-80 la sută. Am convingerea că nu vom mai avea probleme pe viitor”, a continuat Costel Fotea.

Proiectul de la Casa Cuza a întâmpinat niște probleme cu terenul. S-a mai făcut o expertiză, s-a rezolvat problema și urmează să se reia lucrările.

Conacul de la Mânjina, casa marelui scriitor Costache Negri și secție a Muzeului de Istorie care ține de Consiliul Județean, va beneficia de un proiect de reabilitare, cu fonduri de la Ministerul Culturii.

Parcul Aventura din Pădurea Gârboavele nu a avansat prea mult, la primele trei licitații nu s-a înscris nimeni. Acum s-a înscris o firmă pentru realizarea proiectului tehnic și se speră ca situația să fie deblocată.

În schimb, în cel mai scurt timp vor fi finalizate amenajarea și extinderea bălții Zătun din complexul cu același nume de la marginea Galațiului.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor este în grafic

Lucrurile merg foarte bine la proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID),despre stadiul căruia am scris recent. „Se lucrează intens, cred că în noiembrie-decembrie va fi gata depozitul de deșeuri menajere de la Valea Mărului. Se lucrează la închiderea gropii de la Tecuci, s-a dat ordin de începere pentru stația de la Tg. Bujor. În primăvara anului viitor va fi gata cu închiderea gropii de la Tecuci, cu stație de compostare deșeuri vegetale și cu transfer, la Tg. Bujor vor fi retehnologizate stația de compostare, stația de transfer. Urmează să vină stația de sortare. Stația de epurare este una dintre cele mai moderne, în patru trepte. În alte țări, aceste deșeuri sunt o mină de aur. Din păcate, numai noi, românii, nu știm să facem bani din gunoaie”, a încheiat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Muzeul de Arte Vizuale, pe mâna unui constructor „neserios total”

 

Conform președintelui CJ, Costel Fotea, Muzeul de Arte Vizuale, una dintre cele mai frumoase investiții din Galați, a „intrat pe mâna unui constructor neserios total. Este realizat în proporție de peste 50 la sută, doar că, în momentul de față, constructorul nu are capacitatea să finalizeze ce este acolo. Am avut mai multe discuții în contradictoriu. Deși am sperat foarte mult, l-am rugat să înțeleagă că este o investiție care ne interesează foarte mult. Este o firmă din București, Midanne, are popriri pe conturi. Precizez că finanțarea este bugetată și asigurată încă din 2019, când a început lucrarea. Din păcate, și Farmacia Ținc a fost câștigată tot de Midanne. Aceste firme vin la licitație cu un diplomat cu acte foarte bine puse la punct, cu susțineri de la mai multe firme, și legea le permite, nu ai ce să le faci. Câștigă licitațiile și îți mănânci ficații că nu ai ce să le faci decât să reziliezi contractul cu ei în cel mai scurt timp și să scoți diferența de proiect din nou la licitație. Asta va fi soluția, în final. Midanne, acum trei ani când a venit la Galați, arăta ca o firmă mare, cu experiență, cu potențial, cu capacitate. În momentul de față ne demonstrează că nu e așa”.

 

Citit 7334 ori Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 12:30

15 comentarii

  • postat de anticoruptie
    Vineri, 30 Iulie 2021 07:40
    86.124.206.***
    Costele,lasa vrajeala cu firmele din Piatra Neamt si cu proiectantii din Iasi....
    0
    0
    Raportează
  • postat de Lavinia
    Joi, 29 Iulie 2021 10:11
    5.13.152.***
    Câți postaci nemulțumiți..."românaci" ai "NOULUI" PDL(PNL), ai lui Pîrț0v și ai arogantului "m0mălău" cum îl numesc unii...

    Bă...pe vremea lui Pîrțov(care e de când lunea și Pământul) era mai bine? Ce s-a făcut atunci pentru GALAȚI(de către "ai voștri" aleși PDL-iști/băsiști care au nenorocit întreaga țară, nu numai Galațiul lăsând orașul nostru co fundătură" uitată într-un colț de țară fără niciun proiect conexiune, rute de conectare/frecventare), dar acum aceiași băsiști/PDL-iști t!căl0și/t0rț!onari..."rujați/fardați"(pitiți/ascunși) "bine" sub sigla "NOULUI?" PDL(PNL)...și totuși același vechi PDL, aceiași vechi băsiști/PDL-iști cu aceleași metehne...?

    Băsiștii/PDL-iștii ăștia "reformați", dar "reformați" doar cu alți chil0ți(doar cu sigla schimbată) ăia au făcut ceva pentru GALAȚI? Au atras/construit vreun proiect major de infrastructură AICI ÎN GALAȚI, pentru gălățeni? (Și nu pentru brăilițenii fandosiți care vor toate celea cobstruite/realizate pe teritoriul lor adninistrativ al Brăiliței, că brăilițenii au știut întotdeauna și ei știu să țină cu propriul lor oraș și cu modernizarea/dezvoltarea/emanciparea propriului lor oraș, de aceea ei au susținut toate proiectele orașului lor și le-au și construit/realizat la ei în oraș pentru modernizarea/emanciparea propriului lor oraș Brăilița...nu ca (unii) gățenii fand0siți care au pus mereu piedici moderbizării/dezvoltării PROPRIULUI LOR ORAȘ GALAȚI, nesusțibând construirea/realizarea niciunui proiect, niciunei rute de tranzitare/frecventare a propriului nostru oraș GALAȚI... Voi gălățenii mereu ați susținut ocolirea/evitarea GALAȚIULUI... măi băsiștilor/PDL-iștilor t!căl0și, așa-zis PDL-iști/băsiști cică "reformați", dar "reformați" doar cu sigla/eticheta, NU și mentalitatea băsistă/PDL-istă "schimbată".

    Mai scutiți-ne cu ifosele băsiste/PDL-iste așa-zis "reformate". Voi sunteți urmașii/votanțiimsusținătorii lui Pîrțov.
    0
    1
    Raportează
  • postat de Nelu
    Marți, 27 Iulie 2021 09:34
    89.136.5.***
    PSD să trăiască, parcă Almanahe țipa,, voi sunteți asa de prosti că nici sa furați nu știți,, adică banii se învârt numai în PSD-ime.
    0
    2
    Raportează
  • postat de Ochiul Public Cu Obiectiv
    Luni, 26 Iulie 2021 20:40
    89.136.184.***
    Conform ordinului de începere dat în martie 2020 și perioadei de execuție de 25 de luni, centură Galațiului trebuie terminată până în aprilie 2022. Acum se speră că va fi finalizată până la sfârșitul lui 2022. Deci încă 9 luni adăugate din start. Pe bani europeni, dar și pe nervii gălățenilor. Fiindcă nu se știe cum a ajuns Consiliul Județean să se ocupe de un drum zis "centură" dar aflat în intravilanul Galatiului și contractat fix in preajma alegerilor, când toți candidații umblau cu limba scoasă după fonduri de campanie... Apropo, firmele astea din Neamț, ale cui sunt? Au legătură cu baronul PSD Arsene, zis "Ciorapel"? Sau cu vreun fin de-al acestuia? Aqua Parc are legătură cu vreo lucrare tot din bani publici, cercetată penal, la Iași,cred exemplu?...
    4
    7
    Raportează
  • Luni, 26 Iulie 2021 15:13
    78.96.82.***
    A reapărut acea mult-cunoscută plebe a Galațiului, finanțată de către cei ce au pierdut alegerile cu mult fast datorită incompetenței și oamenilor mega-slabi propuși (la fel de slabi ca tot activul de partid și tot electoratul)!

    Vezi pe unii frustrați aici ce vorbesc fie de proiecte ale primăriei, fie de firme angajate să finalizeze lucrările primăriei, dar care în final aruncă cu noroi în domnul Fotea, un MARE OM care-și iubește județul și care-și dedică fiecare secundă pentru a-l aduce la standarde de secol 21!! Asta înseamnă să fii votant de "driapta" - parcurgi un text, vrei să comentezi pe el, dar cum nu ai înțeles nimic grație "inteligenței" de proporții cosmice, bagi placa aia oferită de partid, luată cu copy-paste!!!

    Felicitări și mult succes în continuare, domnule președinte! Nu vă faceți griji, oamenii sănătoși la cap și cu studii superioare vă vor vota! Și vor fi mult mai mulți ca în 2020!

    #FOTEA2024 #PUCHEANU2024

    PS Stimați postaci... înainte de a vă întreba care este diferența dintre primar și președinte de consiliu județean, spuneți-mi care este diferența dintre zi și noapte! Punem întrebări de grădiniță înainte de a trece la întrebări de clasă primară! XDD
    6
    6
    Raportează
  • postat de ADYtza74
    Luni, 26 Iulie 2021 14:59
    86.124.201.***
    Articolul e despre Consiliul Judetean si presedintele C.J. ,care nu e tot aia cu c.l. si primar. Nemultumirile cu plaja ,parc de aventura ,drumul prin curtea p.f. e.t.c. e partea primariei si primarului.
    11
    11
    Raportează
  • postat de Terente
    Luni, 26 Iulie 2021 13:19
    81.12.149.***
    Costele,
    Nu o mai da de gard şi spune şi despre ceilalţi constructori, firme de casă ale partidului tău, care se înhamă la mai multe lucrări şi apoi trag de timp prin diferite metode sau lucrări suplimentare! Cât despre CALITATEA lucrărilor realizate de acestea s-a văzut şi s-a lămurit toată lumea!
    Problema este ca acele firme neserioase sau cu lucrări de proastă calitate să nu mai fie acceptate la licitaţii. Dacă dai vina pe legislaţia proastă, află că aceasta a fost elaborată tot de pe vremea când PSD-ul era la putere!
    11
    35
    Raportează
  • postat de Nicu
    Luni, 26 Iulie 2021 10:53
    5.13.201.***
    TOTAL GRESIT. Contractele sunt incheiate cu clauze foarte ingaduitoare sa nu cumva sa se supere constructorul ca altfel isi ia jucarelele si ne lasa cu ochii in soare si "banii necheltuiti si neincasati", iar termenele de executie sunt foarte extinse in asa fel ca firma constructoare sa isi poata plimba mana de personal angajat de la o lucrare la alta. Ia sa vedem daca toate lucrarile contractate de STAT ar impune clauze EXIGENTE si PENALIZARI sa ii usture la ficati daca nu sunt respectate si termene foarte stranse. Sa vedem daca nu se apuca serios de treaba pentru ca trebuie sa traiasca patronii in primul rand. Sau sa aeriseasca legile in asa fel sa poata intra pe piata si firme straine indiferent daca sunt din UE sau nu. Nu cum s-a spus la Cernavoda "reziliem contractul cu chinezii si incheiem contract cu americanii pentru ca suntem parteneri strategici".

    In afara de galateni cine a mai soportat consecintele neexecutarii marilor proiecte mult laudate cu surle si trambite ?
    - Zona Libera “groapa neagra de inghitit bani de la buget si nici macar 1 leu profit;
    - Intarzierea cu anii a executiei plajei Dunarea, cea de la Turnul de televiziune;
    - Artera de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră;
    - Parcul de aventura si recreere de la fosta Uzina de Apa 1 se misca ceva ?
    - Proiectul promis in 2020 de parteneriat cu CJ Galati de reabilitare a falezei Dunarii, acum cica se va executa cu fonduri europene dar:
    - au intocmit proiectul ?
    - a fost inaintat ?
    - a fost aprobat ?
    - Proiectele de amenajare a parcarilor din Micro 20 zona bloc J5, Micro 19 strada Laminoristilor si multe alte parcari mai mici;
    - Demolarea garajelor foarte multe transformate in depozite de vechituri;
    - Aleea pietonala de la P-uri ca zona de promenada;
    - Amenajarea parcarilor riverane si incheierea contractelor de inchiriere;
    - Reabilitarea cailor rutiere si pietonale din Micro 19, Micro 20 si Micro 21 promise in 2020 si sigur sunt absolut necesare in tot orasul pentru ca numai arterele principale s-au atacat in cartiere nimic. Raposatul cand facea asa cica nu facea bine, dar iata ca si urmasii tot la fel fac.
    4
    34
    Raportează
  • postat de Katia
    Luni, 26 Iulie 2021 10:45
    95.76.59.***
    Contractele pot contine clauze de penalitate si de reziliere, punctual, daca nu se respecta etapele temporale. Institutiaare angajati consilieri {specialisti", care trbuie sa-l informeze pe beneficiar de existentaunor probleme. Cat despre afirmatiile referitoare la constructori - sunt "praf in ochii" alegatorilor, pentru a justificaa tepele si platile catre firme de partid. Proiectele trebuie sa contina documentatia clara si sa aiba de la inceput un pret corect, nemodificabil. "Constructorul isi asuma proiectul"! Deci daca un proiect nu este evaluat corect de la inceput, dar constructorul stie asta, se inscrie la licitatie si castiga, dupa care incep problemele, ca s-a descoperit ca solul are probleme, ca trebuie mutata o magistrala de utilitati, ca....etc. Toate aceste cu mariri de preturi si eventual intarzieri sau reziliere. Deci trebuie implicata si responsabilitatea beneficiarului.
    6
    28
    Raportează
  • postat de Alin
    Luni, 26 Iulie 2021 09:58
    84.117.41.***
    Daca stiati ca aceasta firma Midanne este neserioasa de ce ati primit-o la licitatie?
    Ceva este foarte putred aici!
    8
    20
    Raportează
  • postat de Niles
    Luni, 26 Iulie 2021 09:17
    77.111.245.***
    Felicitari pentru munca domnului Fotea! Este de departe cel mai bun presedinte de CJ din toti cei care au fost. L-am votat cu incredere datorita muncii lui si a faptului ca a facut lucrurile bune fara sa se laude sau sa anunte inainte.

    O singura nelamurire insa. De ce la centura Bratesului, drumul este tot cu doua benzi cand aveau loc la greu sa largeasca? Nu mai zic ca parca in unele zone mi se pare chiar mai ingust decat era inainte. Ma refer la zona de langa bariera de cale ferata unde abia au fost montati parapeti.

    Mult succes si continuati treaba la fel de bine in continuare.
    25
    10
    Raportează
  • postat de magis
    Luni, 26 Iulie 2021 08:48
    89.121.200.***
    Asa? Dar despre Vega (pardon, Lemacons) si Tancrad, cu munca-n dorul lelii la bazine, ce zici, nea Fotea?
    6
    23
    Raportează
  • postat de Nea Luce
    Luni, 26 Iulie 2021 08:40
    5.13.235.***
    ...Corect ar fi fost, domn' pres de consiliu : " nu poate constructorii nostrii de partid si de familie-politica (Tancard si Lemancons ) sa lucreze atat de prost, pe cat de bine i-am putea platii noi...Ba chiar, i-am putea platii si fara la lucreze deloc...da nu le mai incape banii in conturi...si pana deschid altele dureaza si-i mare pacat domnule, ca vin fel de fel de neica-nimeni sa se inscrie la licitatii si nu mai stii cum sa-i gonesti, frate..."
    6
    22
    Raportează
  • postat de Dina
    Luni, 26 Iulie 2021 07:57
    178.138.32.***
    Șoseaua de la Fundeanu spre Adam nu este tot în județul Galați domnule Fotea? Este intr-o stare jalnica.
    5
    13
    Raportează
  • postat de paloma
    Luni, 26 Iulie 2021 06:25
    5.13.155.***
    ...Dupa cum arata orasul, nici "constructorii" nu pot construi cat au de construit !!!
    3
    50
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.