De unde se mai poate strânge cureaua?

De unde se mai poate strânge cureaua?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii locali declară că pot renunţa la indemnizaţiile de consilieri * Dar cu 600 de lei cât e indemnizaţia, nu se face primăvară în bugetul îngheţat şi sărac *

Reducere, tăierea cheltuielilor sunt cuvintele la ordinea zilei. Se mai poate tăia ceva din cheltuielile de susţinere şi funcţionare ale Primăriei şi Consiliului Local Galaţi? Asta am încercat să aflăm de la liderii de grup sau cei mai activi dintre aleşii locali: 

„Nu ne comparaţi cu parlamentarii!”

Mircea Cristea (FOTO 1), viceprimar, PNL: „Nu comparaţi parlamentarii care au 250 milioane de lei vechi pe lună cu un consilier care are 600 de lei. Consilierii locali nu au nici maşină, nici telefon, nici cazare, nici diurnă, nici transport.

La Primărie, din toamna lui 2008, în baza unui memorandum al ministrului de finanţe Vosganian s-a dus la mai puţin de jumătate orice achiziţie materială.

S-a interzis cu desăvârşire achiziţia oricărei forme de birotică sau maşini. Umblăm cu maşinile noastre, că nu ajunge benzina. Posturile sunt blocate. Avem becuri economice în Primărie.

Problema noastră este să facem cât de cât veniturile la un nivel rezonabil. Sincer, în raport cu cheltuielile curente ale Primăriei, salariile reprezintă 5 la sută din buget. În momentul în care se va tăia, ele vor deveni 3,75 la sută.

La Consiliile de Administraţie, indemnizaţia e 30 de lei pe lună, trebuie să existe o indemnizaţie pentru că oamenii aceia au o răspundere materială şi penală.

Mie mi s-a stricat în 2008 copiatorul, altul nu am mai căpătat, nici viceprimarul Ciumacenco nu are. Avem unul singur, la parter, de care se foloseşte toată lumea.

Telefonia mobilă s-a tăiat, tot ce însemna motorină s-a dus la jumătate faţă de 2008. Dacă, la nivelul bugetului central 26-29 la sută merge pe leafă, în administraţia publică se alocă doar 5 la sută.

În 2008 era 3,8 la sută la un buget de 130 de milioane de euro, acum avem 5 la sută dintr-un buget de o sută de milioane de euro. Tăierile din administraţia locală sunt o pistă falsă aruncată de preşedintele Băsescu”.

„Să spijinim IMM-urile”

Constantin Aurelian (PSD), preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe (FOTO 2): „Marţi, la şedinţa comisiei va fi invitată directorul economic, Doina Stamate, pentru a găsi posibilităţile de reducere a cheltuielilor specifice Consiliului Local şi a Primăriei, în general, şi să vedem unde se mai poate interveni”.

„Indemnizaţia nu cred că ar fi o problemă să se reducă, dar nu s-ar obţine mare lucru. Important este să găsim nişte măsuri efective care să aducă mai mulţi bani Consiliului Local. Comisia de Buget-Finanţe se gândeşte inclusiv la un program de sprijinire a IMM-urilor”.

„Problema este că dacă noi începem să tăiem şi dintr-o parte şi din alta, şi din salarii şi din ce mai doreşte Guvernul, nu facem altceva decât să împiedicăm consumul. Dar noi trebuie să facem în aşa fel încât consumul să fie, economia să meargă, IMM-urile să producă, să exite acea plus-valoare, să crească PIB-ul”.

„Ne gândim la un plan de sprijinire a IMM-urilor gălăţene, în aşa fel încât cei care vor veni şi vor investi în Galaţi şi vor crea un anumit număr de locuri de muncă, de la 100în sus, de exemplu, să obţină nişte facilităţi specifice CL: reduceri de impozite, terenuri în concesiune la un preţ mai mic, alte măsuri de acest gen”.   

„Să tăiem cheltuielile ascunse!”

Petru Alexe, consilier local PDL: „Banii pot să fie economisiţi reducând din nişte cheltuieli ascunse prin diverse bugete. Dacă o să luăm la analiză foarte serios toate bugetele vom găsi pe acolo aşa cum şi eu am mai găsit nişte semne de întrebare şi nişte cheltuieli destul de mari, suplimentare în momentul în care am făcut analiza la Teatrul Muzical, unde am găsit întotdeauna la capitolul „Altele” sume importante.

Eu sunt convins că există posibilitatea de a mai reduce din cheltuieli şi nu numai din cele salariale. Indemnizaţiile sunt chiar nimica toată, mie îmi este indiferent, dacă e să le donez, o fac cu cea mai mare plăcere, eu nu am ajuns consilier ca să beneficiez de indemnizaţia de consilier sau că am vreun alt interes. Poate de aia îi şi deranjez pe unii”.

„Onoarea e mai presus de indemnizaţie”

Picu Apostol Roman (FOTO 3), consilier local PC: „Declaraţiile miniştrilor Berceanu şi Videanu că îşi donează salariile sunt puerile. E periculos să avem în funcţii oameni care nu au nevoie de salarii. De cele mai multe ori, cei 600 de lei cât reprezintă indemnizaţia nici nu ajungeau în mâna mea, îi donam unor cazuri sociale”.

„Pentru mine nu e onoare mai mare decât demnitatea de ales, este jenant să fiu plătit pentru asta, dar legea aşa prevede”.

„Eu, Picu Roman, declar că aş renunţa la indemnizaţie pentru că onoarea de a fi fost ales consilier local e mai presus de o indemnizaţie. Nu e plată mai mare decât faptul că mă recunosc oamenii pe stradă, mă salută, mă apreciază sau îmi mulţumesc pentru ceea ce fac”.

Citit 1509 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.