- Domnule primar, se ştie despre decizia de a fi stopate achiziţiile de orice natură în acest an de criză. Sunt multe proiectele care vor trebui să aştepte vremuri mai bune?
- Să ştiţi că majoritatea banilor se duc pe achiziţii. Sunt multe proiecte pe care le aveam în plan. Însă nu vreau să le enumăr acum, pentru că încă nu ne-am lămurit asupra deciziilor pe care le va lua Guvernul. Până când nu voi vedea clar, pe hârtie, legiferate, măsurile de austeritate, nu mai fac nici un calcul.
O singură achiziţie în acest an va trebui făcută, deşi este criză. Vorbesc de achiziţionarea celor 30 de autobuze, second-hand, pentru Transurb. Este o achiziţie necesară, pe care nu pot să o evit. Dar, trebuie înţeles că pe timp de criză se schimbă şi priorităţile…
- Apropo de priorităţi, cum v-aţi gândit să reduceţi cheltuielile la nivel local? De unde se poate face economie şi de unde nu? Renunţaţi la deplasările cu maşina sau stingeţi lumina mai devreme decât de obicei?…
- Reduceri se pot face de peste tot, însă trebuie să le faci cu cap. Să spunem că decid ca angajaţii Primăriei să nu mai facă deplasările, prin oraş, cu maşinile instituţiei, ci să ia autobuzul…
Dar trebuie să se înţeleagă că, poate, mai mult pierdem decât câştigăm… Timpul alocat unei acţiuni poate creşte semnificativ, şi uite-aşa, trece ziua de muncă; în loc să facă trei drumuri, în trei locuri diferite, face numai unul…
Cât priveşte reducerile la nivel local, acestea se pot face printr-o reducere a pierderilor – mă refer aici la apă şi agent termic – chiar şi la energie electrică…
La un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor lucrează, încă de la începutul anului, membrii comisiei de buget-finanţe din cadrul Consiliului Local, împreună, desigur, cu directoarea economică.
- Aţi spus că nu veţi elimina gratuităţile pe transportul în comun, pentru pensionarii care deja le primesc. Ce se va întâmpla însă cu biletele pe care le plătesc ceilalţi? Se va scumpi călătoria cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul, din cauza crizei?
- Deocamdată, nu. Ar fi trebuit să creştem preţul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun, însă, deocamdată, intenţia este în stand-by. Vom mai vedea.
Să ştiţi, însă, că şi societatea Transurb trebuie să trăiască, ca orice societate, din încasări. Iar dacă, dintr-o mulţime care se urcă în autobuz, 80 la sută au gratuităţi şi doar 20 la sută plătesc bilet, statistica este tristă.
- Şi totuşi, sunt angajaţi ai unor societăţi, de asemenea, locale, care până anul trecut aveau gratuităţi pe transportul în comun, dar care acum spun că nu mai au…
- S-a decis ca fiecare societatea de interes local care are angajaţi ce trebuie să se deplaseze în oraş, cu mijloacele de transport în comun, să îşi facă o estimare şi să plătească, pentru aceştia Transurbului… Deci, nu Primăria nu mai dă gratuităţi, este o decizie luată la nivelul fiecărei societăţi în parte…
- Se vorbeşte mult despre ajutoarele de stat „încrucişate”. Că sunt oameni care încasează câte două sau trei ajutoare de stat. Intenţionaţi să „cerneţi” astfel de cazuri?
- Eu spun aşa: să se ocupe de acest lucru cei care sunt plătiţi pentru asta. Există inspectori, organe fiscale… În plus, oamenii fac declaraţii pe propria răspundere şi, teoretic, ar trebui sancţionaţi dacă ce au declarat nu corespunde realităţii. Aţi auzit de mulţi traşi la răspundere pentru aşa ceva?
Vă dau un exemplu: o femeie cu 9 copii, cere venit minim garantat, dar spune că soţul e bolnav, nu poate lucra orele în folosul comunităţii, iar ea e însărcinat, deci nici ea nu poate lucra…
După ce i se aprobă dosarul pentru venit minim garantat, anunţă că soţul a părăsit-o (deşi locuiesc împreună în continuare) deci poate lua indemnizaţie pentru familie monoparentală… La asta se adaugă indemnizaţia de naştere, cea de creştere a copilului, alocaţiile celorlalţi…
Sunt şi excepţii din acestea, însă la noi, la nivelul municipiului Galaţi, nu avem mulţi beneficiari de venit minim garantat… În total sunt în jur de 600 de dosare.
Numărul scăzut este şi rezultatul selectării riguroase a beneficiarilor. Plus că, la refuzul de a presta zile de muncă în folosul comunităţii, dosarul este scos din plată.