Veniturile conducătorilor de instituții gălățene, în creştere în 2020
Foto: Facebook

Veniturile conducătorilor de instituții gălățene, în creştere în 2020
De la stânga la dreapta: Lucian Costin, Sorin Crețu, Liliana Moise
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Legea nr. 176/2010 menţine obligativitatea în ceea ce priveşte declararea averii şi a intereselor pentru aleşii locali, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice. În mod obișnuit, persoanele prevăzute de lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, acestea fiind întocmite pentru anul fiscal anterior, încheiat la 31 decembrie.

La Galați, "campionul" veniturilor realizate în 2020 este noul primar al Tecuciului, liberalul Lucian Costin. Activând în mediul privat, acesta a realizat peste 300.000 de lei anul trecut, mare parte din acest câștig revenindu-i, conform declarației de avere, din închirierea unui imobil, mai exact 209.334 lei, dar și din dividende.

În top se află și fostul director al RA AFDJ, Sorin Crețu, cu aproape 227.000 de lei, în timp ce actualul conducător al regiei autonome, Cătălin Ciupercă, a trecut în declarația de avere un venit de circa 99.000 de lei, obținut, anul trecut, în sectorul bancar. La vecinii de la APDM, recent înlocuit din funcție, fostul șef al companiei naționale, Alexandru Șerban, a realizat 182.647 de lei, puțin sub președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. Acesta din urmă a "ridicat" anul trecut 183.183 de lei, în timp ce în dreptul primarului Ionuț Pucheanu se află suma de 153.130 de lei, ambii lideri social-democrați fiind pe plus cu circa 20.000 de lei fiecare, față de anul 2019. Ceva mai puțin i-a revenit actualului prefect, Gabriel Panaitescu. În calitate de inspector guvernamental, veniturile sale au fost de "doar" 74.817 lei.

"Blank-uri" la Casa de Sănătate și la ANIF

Noul director general, cu delegație, al DGRFP Galați, brăileanul Cătălin Picuș, a obținut anul trecut 103.352 de lei, sub actuala șefă a AJFP Galați, Daniela Carp. Aceasta a trecut în declarația de avere un salariu net de 115.147 de lei.

Mergând către zona altor instituții deconcentrate, am identificat, de această dată, o declarație de avere actualizată a directoarei Casei Județene de Pensii, Ana Denis Aramă. În anul 2020, veniturile sale au fost de 82.943 de lei. Nu am reușit, în schimb, să găsim declarația de avere a tânărului șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, George Toderașc. Un alt proaspăt lider de deconcentrată, Marius Nicula, a obținut în 2020 din două surse, Ministerul Agriculturii și AJOFM Galați, instituție pe care o "păstorește" în prezent, suma de 63.029 lei. La rândul său, Răzvan Avram, directorul AJPIS, a obținut, din trei surse, circa 94.600 de lei, în timp ce vecinul de imobil, inspectorul-șef al ITM Galați, Laurențiu Asaftei, are "numai" 61.315 de lei câștigați în 2020.

Odată cu schimbarea directorului Direcției Agricole, pe site-ul instituției a apărut declarația de avere actualizată a noului șef, Ionel Nicula. Acesta a obținut anul trecut 114.060 de lei, fiind de puțin întrecut de fostul coleg de la APIA, Alexandru Sîntion. Acesta din urmă a câștigat, conform ultimei declarații de avere, ceva peste 117.000 de lei. Nu am reușit, în schimb, să ne lămurim care au fost veniturile obținute în 2020 de noul director al ANIF, Sorin Dănăilă. Tot ceea ce știm este că acesta a activat în mediul privat, pe tot parcursul anului trecut.

Similar, nici noua declarație de avere a șefului DSVSA, medicul Vasile Ștefan, nu este găsită pe site-ul instituției. Totuși, în cea depusă anul trecut, acesta a menționat venituri obținute în 2019 de 80.588 de lei. Altfel, în pandemie, veniturile salariale ale directorului executiv al DSP Galați, Liliana Moise, au ajuns la 191.691 lei, conform declarației de avere depuse în luna mai a acestui an.

Eroare de server la Protecția Mediului, site învechit la ISJ

Trecând către "sectorul" instituțiilor cu atribuții în protecția mediului și a consumatorilor, am notat că fostul prefect și subprefect, Eugen Hristache, actual comisar șef regional al CRPC Galați are, în 2020, venituri de aproape 81.000 de lei. Datorită unei erori a site-ului instituției, declarația de avere a directorului executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Gina Alina Radu, nu poate fi accesată, în timp ce comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Marius Daniel Mocanu, a obținut anul trecut salarii ce însumează 64.212 lei.

Site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nu are actualizată secțiunea declarațiilor de avere. În schimb, o recentă prezentare a nivelului de salarizare schițează posibilele venituri anuale ale inspectorului general, Gina Brînzan, în jurul valorii a 90.000 de lei. Altfel, în martie 2021, aceasta declara 79.715 lei obținuți anul trecut în calitate de directoare a Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu". Peste suta de mii este şi Emilia Manon Cristoloveanu, director al DGASPC Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Aceasta a realizat în 2020 venituri de 119.455 de lei, din nu mai puțin de șase surse.

În fine, în zona instituțiilor de forță ne-am lovit de aceleași necunoscute ca și anul trecut. Este limpede de acum că absența veniturilor din declarația de avere a inspectorului șef al IPJ Galați, Cornel Mototolea, și din cea a colonelului Florin Simionel, împuternicit ca inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi, prezintă aspecte legale privind necesitatea anonimizării acestor informații.

Citit 5785 ori Ultima modificare Marți, 17 August 2021 22:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.