Adriana Ţicău, eurodeputat de (aproape) 4 stele

Adriana Ţicău, eurodeputat de (aproape) 4 stele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cotată cu 3 stele şi jumătate din 4 posibile, gălăţeanca Adriana Ţicău, europarlamentar PSD, figurează printre eurodeputaţii cu cea mai bună activitate până în acest moment, alături de Marian Jean Marinescu (PDL), Daciana Sârbu (PSD) şi Cristian Preda (PDL).

La polul opus, eurodeputaţii, cu cea mai slabă activitate sunt: Rovana Plumb (PSD,), Corneliu Vadim Tudor şi George Becali (PRM).

Opinia nu este a noastră, ci a Institutului European pentru Democraţie Participativă – Qvorum, care a lansat marţi studiul" Europarlamentarii la raport: cum ne reprezintă în Europa?" - analize privind activitatea delegaţiei României în legislativul european în perioada iulie 2009 – aprilie 2010.

Potrivit comunicatului de presă care însoţeşte documentul de aproape 200 de pagini, studiul îmbină analiza calitativă şi cantitativă a activităţilor delegaţiei României în raport cu delegaţiile celorlalte state UE, dar şi analiza individuală a eurodeputaţilor noştri.

Note proaste

Una din cele mai importante concluzii ale cercetării este aceea că „activitatea europarlamentarilor români în actuala legislatură este nesatisfăcătoare comparativ cu potenţialul numărului de deputaţi şi al funcţiilor deţinute”.

Eurodeputaţii noştri sunt fruntaşi la activităţi cum ar fi luări de cuvânt (locul 4) sau declaraţii scrise (locul 5).

„În schimb, în cazul activităţilor concrete, unde sprijinul politic este o condiţie esenţială, precum în cazul alocării rapoartelor şi avizelor, România se afla doar la jumătatea clasamentului (locurile 15, şi respectiv, 13)”.

„România are cel mai scăzut grad de prezenţă în cadrul PE, dintre toate cele 27 de state membre”, dezvăluie studiul Qvorum.

Notele pentru Ţicău

În analiza individuală a eurodeputaţilor, Institutul a luat în calcul 3 calificative:

·    consecvenţa - măsura în care declaraţiile şi acţiunile şi voturile eurodeputarului sunt în acord unele cu altele şi nu au în vedere doar rezultate propagandistice, ci duc la rezultate concrete,

·    consistenţa -  măsura în care eurodeputatul derulează un număr semnificativ de acţiuni care să faciliteze atingerea obiectivelor

·    comunicarea sau transparenţa.

Cu 15 rapoarte amendate, 22 de interpelări, 61 de discursuri în plen, patru moţiuni pentru rezoluţii, o prezenţă de 94,87 la sută şi loialitate faţă de grupul politic european de 97,12 la sută, Adriana Ţicău a acumulat 3 stele şi jumătate.

EBa, fiica preşedintelui, n-a adunat decât două, din care una şi jumătate doar pentru comunicare.

Cu câte o jumătate de stea, Gigi Becali şi Vadim Tudor au fost mai mult absenţi din PE.

Două stele şi jumătate i-au revenit lui Stolojan. Adriana Ţicău este cu jumătate de stea înaintea liderului său de grup, Adrian Severin, la egalitate cu liberala Norica Neculai.

Deşi au o prezenţă mai slabă în PE decât Ţicău, Renate Weber şi Adina Vălean au primit maximul – 4 stele pe linie, ca şi Marian Jean Marinescu. 

Citit 840 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.