Probleme cu realizarea exproprierilor de pe "centura mică". Achiziție publică reluată

Probleme cu realizarea exproprierilor de pe "centura mică". Achiziție publică reluată
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați, în calitate de autoritate contractantă, a identificat necesitatea obținerii serviciilor de evaluare ANEVAR, expertiză, proiectare și execuție a lucrărilor de desființare pentru realizarea investiției de utilitate publică "Extindere și modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galați" (DJ 251 M), valoarea achiziției publice fiind estimată la aproape 2,35 milioane de lei, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP).

În discuție sunt între 50 și 70 de imobile, pentru care sunt necesare rapoarte de evaluare ANEVAR în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică, după emiterea avizului tehnic emis de OCPI pentru coridorul de expropriere, documentațiile pentru obținerea certificatelor de urbanism și a avizelor, după intabularea coridorului, actualizarea cărților funciare plus taxele aferente, expertize tehnice pentru imobilele afectate de coridorul de expropriere, inclusiv, dacă este cazul, măsuri și estimare de costuri pentru consolidarea imobilelor afectate, documentații tehnice pentru autorizarea lucrărilor de desființare/ demolare, inclusiv proiecte tehnice și execuția lucrărilor.

Pentru toate acestea, criteriul de atribuire a fost stabilit "cel mai bun raport calitate-preț", în condițiile în care componenta financiară are o pondere de doar 55 la sută. CJ Galați solicită ofertanților informații aferente principalelor lucrări executate în ultimii cinci ani în domeniul construcțiilor civile, din care să rezulte că au realizat lucrări de construcții de modernizare/ modificare/ transformare/ demolare a construcțiilor civile, însoțite de certificări de bună execuție pentru cele mai importante dintre acestea. Procedura simplificată are ca termen-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare data de 11 octombrie, ora 15,00, atunci când va avea loc și deschiderea acestora în SEAP.

O licitație reluată

Toate acestea au loc datorită faptului că prima asociere de firme ce ar fi trebuit să ducă la bun sfârșit prestarea serviciilor, proiectarea și desființarea imobilelor expropriate a pierdut acest drept, prin rezilierea contractului atribuit anterior (VEZI AICI). Conform președintelui CJ Galați, Costel Fotea, "expertul ANEVAR desemnat ca supervizor a sesizat nerespectarea procedurilor prevăzute de legislație, motiv pentru care a fost emis un certificat constatator negativ, iar, la această dată, există și o acțiune în justiție pentru despăgubiri. Nu putem îngrădi dreptul nimănui să participe la o licitație, dar nici nu ne jucăm cu aceste exproprieri și nu facem niciun rabat, fiind vorba despre proprietățile oamenilor". Costel Fotea a adăugat că "orice firmă care vine la Galați și participă la o procedură de achiziții publice trebuie să știe să respecte toate legile în vigoare și tot ceea ce s-a convenit prin contract, conform caietului de sarcini. În paralel, lucrările de modernizare ale centurii continuă, inclusiv la podul hobanat".

Această etapă a exproprierilor face parte din amplul proiect de realizare a variantei ocolitoare a municipiului Galați, mai cunoscută sub denumirea de "centura mică", finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, axa prioritară 6, cu o valoare de peste 135 milioane de lei.

Citit 5479 ori Ultima modificare Luni, 11 Octombrie 2021 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.