Florin Pâslaru vs. „Pintea”

Florin Pâslaru vs. „Pintea”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Curtea de Apel Bucureşti a decis că deputatul PSD a fost colaborator al fostei Securităţi * Parlamentarul gălăţean spune că nu a fost înştiinţat în mod oficial de hotărârea instanţei, şi că „nu am făcut nici un fel de colaborare” *

Din momentul în care CNSAS a confirmat faptul că numele actualului deputat PSD Florin Pâslaru (FOTO) este legat de numele „de cod” „Pintea”, în baza căruia au fost făcute diverse note către fosta securitate, social-democratul gălăţean a contestat această informaţie.

Mai mult, acesta a susţinut nu doar că nu a colaborat cu fosta securitate, ci şi că CNSAS i-a dat un document prin care se atesta faptul că nu a colaborat, document în baza căruia a şi candidat pentru Camera Deputaţilor.

În consecinţă, deputatul a cerut în instanţă anularea actului administrativ emis de CNSAS, prin care se confirma calitatea de fost colaborator al securităţii.      

Deşi pe site-ul Curţii de Apel Bucureşti figurează că s-a judecat pe 25 mai dosarul prin care a cerut anularea deciziei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, deputatul PSD Florin Pâslaru spunea, ieri, că nu are cunoştinţă de decizia instanţei de judecată.

„Ştiu că a fost o înfăţişare în care am…  câştigat. Sincer să fiu, habar nu am, pe mine nu m-a înştiinţat nimeni, nu m-a chemat nimeni să mă duc undeva…”, a declarat, ieri, Florin Pâslaru.

Acesta a adăugat că de acest proces se ocupă un avocat, care, probabil că s-a prezentat pe 25 mai, în instanţă. „Deci, eu nu ştiu, este posibil [să se fi judecat pe 25 mai], nu am fost [în instanţă], există un apărător care se ocupă… un avocat, desigur. Nu mi-a spus absolut nimic, dar mă voi interesa”, a mai spus Florin Pâslaru.

„Sunt încrezător, pentru că toată lumea are dreptul în ţara asta să facă o reclamaţie, dar instanţele de judecată vor găsi calea cea dreaptă. Sunt convins că  adevărul va ieşi la iveală… nu am făcut nici un fel de colaborare. Dar să lăsăm instanţele să îşi spună cuvântul”, şi-a menţinut, Pâslaru, poziţia, spunând că dacă instanţa nu îi va da câştig de cauză va face „cu siguranţă” recurs.

Pe site-ul oficial al Curţii de Apel Bucureşti se arată faptul că pe 25 mai 2010, instanţa „admite acţiunea de constatare a calităţii de colaborator”, sentinţă dată la al treilea termen, în primele două instanţa pronunţând amânare (pe 3.11.2009 şi 16.03.2010) pentru ca pârâtul, respectiv, reclamantul să ia la cunoştinţă înscrisurile şi, respectiv, întâmpinarea depuse. 

Ce spune instanţa?

Hotărârea instanţei prin care se confirmă calitatea de colaborator a deputatului Florin Pâslaru nu este încă redactată de completul de judecată, am aflat, ieri, de la biroul de presă al Curţii de Apel Bucureşti. Urmează ca această decizie să fie redactată şi trimisă părţilor.

Decizia instanţei poate fi atacată, prin recurs, însă din momentul în care hotărârea va fi comunicată. (Teodora Miron)

Cum a apărut Pintea?

Informaţia privind colaborarea lui Florin Pâslaru cu fosta securitate a apărut în momentul în care gălăţeanul Victor Ruse a cerut CNSAS propriul dosar, bănuind că a fost „turnat” înainte de ’89.

În actul primit de la CNSAS de către Victor Ruse se precizează următoarele: “Având în vedere Nota Direcţiei Investigaţii nr. S/DI/I/1014/31.03.2009, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, întrunit în data de 09.04.2009, în conformitate cu prevederile art.1. alin 7 din O.U.G nr 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii (...) pe baza documentelor din arhiva proprie, a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ «Pintea» în persoana numitului Pîslaru Florin, născut 05.09.1959 în comuna Odobeşti, judeţul Vrancea, fiul lui Nicolae şi Ecaterina”, se arată pe site-ul organizaţiei civice AlegRO. (Teodora Miron)

Citit 2817 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.