* Strada Unirii, paralelă cu bulevardul George Coşbuc, nu are conductă de canalizare decât pe o cincime din lungimea sa * Riveranii plătesc serviciul de canalizare, deşi evacuează apele menajere cu… ligheanul * În total, 43 de străzi din Galaţi nu sunt racordate la sistemul de canalizare *
Într-o zonă bună a Galaţiului, pe strada Unirii, paralelă cu bulevardul George Coşbuc, conducta de canalizare introdusă înainte de Revoluţie nu deserveşte decât o cincime din populaţia riverană.
Sunt racordaţi la ţeava de evacuare a apelor uzate doar locuitorii din porţiunea cuprinsă între străzile Stelei şi Bucovinei. Vecinii din afara «ariei protejate” deversează şi acum la hazna sau aruncă apa murdară în stradă, cu ligheanul.
“Ne-am săturat să cărăm zoaie cu căldarea. În primul rând, miroase îngrozitor. În al doilea rând, sunt familii tinere, au copii mici, părinţii spală în fiecare zi. Cu toţii avem nevoie de canalizare. S-a făcut pe străzile adiacente, însă pe strada noastră nu”, spune Constantin Plânge.
Şi ISPA îi ocoleşte
Bărbatul şi vecinii lui au sperat că problema lor îşi va găsi, în sfârşit, o rezolvare o dată cu startul lucrărilor de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare din Galaţi, lucrări finanţate de Uniunea Europeană prin Programul ISPA.
ISPA le-a adus, într-adevăr, o ţeavă nouă de canalizare. Însă doar în porţiunea în care acest serviciu funcţiona deja. De ce?
“Am întrebat şi eu la vremea la care s-a realizat proiectarea, însă nu am primit un răspuns mulţumitor. Sunt anumite străzi cu tronsoane întregi omise de proiectul ISPA”, a declarat Niţă Podaru, directorul de producţie al societăţii edilitare Apă-Canal, cea care gestionează reţelele de apă şi de canalizare şi care este beneficiarul direct al lucrărilor ISPA.
Dezamăgiţi, câţiva dintre locuitorii de pe strada Unirii au rezolvat problema pe cont propriu. Startul l-au dat două-trei familii mai înstărite, care s-au racordat la conductele de canalizare de pe străzile învecinate sau chiar din bulevardul George Coşbuc. La ţevile lor s-au legat apoi şi alţi vecini, contra cost, evident.
Ceilalţi s-au luat în piept cu Primăria, cerându-i de nenumărate ori să tragă o conductă de canalizare pe toată lungimea străzii Unirii. Ultima solicitare a fost formulată luna trecută, când Constantin Plânge a fost în audienţă la edilul-şef Dumitru Nicolae. “Primarul a zis că se rezolvă până la toamnă, poate”, a relatat băbatul.
Nu se ştie dacă termenul avansat de primar este unul realist, în condiţiile în care niciun oficial nu a pronunţat o dată exactă. În plus, lucrarea nu a depăşit etapa proiectării.
“Canalizarea pe restul străzii Unirii se va face de către Primărie, care a comandat deja proiectul la SC Andral Proiect SRL din Iaşi”, a afirmat Niţă Podaru.
Ligheanul nu va mai fi la putere
Potrivit datelor funizate de Primărie, în municipiul Galaţi sunt 416 străzi. Dintre acestea, 43 nu au conducte de canalizare. Societatea Apă-Canal susţine, însă, că numărul acestora se va reduce treptat.
“Canalizarea pe străzile din Valea Oraşului se face acum, prin proiectul ISPA. După aceea mai rămân străzile din cartierele Barboşi şi Fileşti”, a declarat Niţă Podaru. În ceea ce priveşte finanţarea acestor lucrări, lucrurile nu sunt la fel de limpezi.
Niţă Podaru spune că este posibil ca introducerea conductelor de canalizare şi pe cele 43 de străzi să fie realizată fie prin eforturile proprii ale municipalităţii, fie cu bani de la Uniunea Europeană.
Şi aici există două variante. Prima ar fi ca UE să ne dea bani de canalizare în baza Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care nu a fost încă aprobat.
A doua variantă ar fi ca strada Unirii şi “consoartele” sale să fie canalizate după ce UE aprobă proiectul de transformare a societăţii edilitare Apă-Canal în operator regional de apă şi canalizare.
În ambele cazuri, procedurile de aprobare a finanţării sunt anevoioase şi, dacă vor să aştepte banii de la UE pentru a avea un sifon în baie, locuitorii din strada Unirii ar trebui să-şi înnoiască arsenalul de ligheane şi căldări.