Podul – inclus în Strategia Dunării

Podul – inclus în Strategia Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În campaniile electorale din 1990 încoace, aproape că n-a rămas politician care să nu fi făcut, din vorbe, podul peste Dunăre. Nimic concret, cu excepţia unei machete a podului expuse pe masa din Sala Mare a Palatului Administrativ, de fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, în timpul guvernării PSD.

Dincolo de vorbe goale şi de inutile lupte de orgolii, iată că s-a făcut un pas în direcţia realizării acestui obiectiv.

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun (FOTO), a inclus podul în Strategia României pentru Dunăre. Marele merit pentru demersurile susţinute şi perseverenţa în vederea construirii podului îi revine Consiliului Judeţean Brăila.

Strategii comune

„Eu consider podul peste Dunăre drept principalul obiectiv strategic de dezvoltare a zonei. Unii vor spune: cum să se dezvolte Galaţiul dacă facem podul la Brăila?”

„Din punctul meu de vedere, noi, ca şi judeţ, nu putem avea o strategie independentă de strategia judeţelor din jur şi de strategia întregii regiuni de dezoltare sud-est”, ne-a declarat prefectul Cosmin Păun.

La finele săptămânii trecute, prefectul gălăţean a participat la Constanţa la Conferinţa pe Strategia Dunării - ultimul atelier de lucru înainte de a se întocmi strategia UE faţă de Dunăre, măsură care intră din exerciţiul bugetar 2013-2020.

„În acest moment, toate ţările riverane, UE dar şi non UE, şi-au definit obiectivele strategice care dezvoltă comunităţi mari de oameni. Fiecare ţară vine cu strategia ei. Pe Strategia României, instituţia prefectului judeţului Galaţi a reprezentat judeţul la două ateliere, la Ruse, în Bulgaria şi la Constanţa, unde am depus ca obiectiv strategic pentru zona aceasta de dezvoltare, construcţia podului de la Brăila, ca proiect finanţabil din fondurile UE. Până acum, pe nicio axă de finanţare nu puteam fi eligibili cu o astfel de construcţie”, a explicat Cosmin Păun.

Meritul Consiliului Judeţean Brăila

Prefectul a admis că până acum am avut doar promisiuni şi că demersurile s-au lovit de orgoliile politicienilor, fie ei preşedinţi de CJ sau primari.

„Eu nu am auzit pe nimeni din cele trei judeţe Galaţi, Brăila, Tulcea să spună că nu doreşte un astfel de obiectiv de investiţii, însă nu au găsit mecanismele generale, ba din contră, s-au şi sabotat în anumite situaţii. Un astfel de pod ar dezvolta zona în ceea ce priveşte investiţiile”.

„Pe de altă parte, CJ Brăila este într-o fază foarte avansată a întocmirii documentaţiei şi doreşte o finanţare, un parteneriat public-privat, orice formă de finanţare care să permită construcţia. Prefecturile din cele trei judeţe, Galaţi, Tulcea şi Brăila şi Consiliile Judeţene din Brăila şi Tulcea caută soluţii”.

„În cazul în care nu găsim soluţii de finanţare, din 2013 investiţia ar putea fi finanţată pe Strategia Dunării. Poate că nu vom face podul în 2013, nici în 2015, dar până în 2018-2020 tot va fi făcut. Este inevitabil! Cine crede că podul nu se mai face este lipsit de realism”, a declarat prefectul.

Cosmin Păun a subliniat o dată în plus meritele Brăilei în acest proiect: „Pionul principal şi cel pe care îl respect mult pentru persuasiune este Consiliul Judeţean Brăila, pentru toţi paşii făcuţi - studiile şi documentaţia, avize care au proiectul la cheie”.

„Ar trebui ca judeţele din jur să-i bată la uşă să ofere susţinere pentru cheltuielile făcute până acum pe studii de fezabilitate şi avize, pentru că şi noi suntem beneficiari direcţi”, a punctat prefectul judeţului Galaţi.

Valoarea vehiculată a podului este de 200-250 de milioane de euro, cu tot cu infrastructura feroviară.

Citit 2434 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.