S-a introdus prima taxă pe iluminatul public. Măsura se va aplica probabil în toate localitățile din județ

S-a introdus prima taxă pe iluminatul public. Măsura se va aplica probabil în toate localitățile din județ
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În ședința Consiliului Local al comunei Ivești din luna ianuarie, "legislativul" unității administrativ-teritoriale a aprobat instituirea unei taxe pentru serviciul de iluminat public din localitate. Aceasta a fost stabilită în cuantum de trei lei pe lună de gospodărie, aceeași sumă de plată revenind și persoanelor juridice. Noua taxă are caracter de noutate în județ, conform informațiile noastre, și ne-a fost semnalată de localnici contrariați de noul "bir".

"Faptul că suntem prima comună care a stabilit această taxă conform reglementărilor legale în vigoare nu înseamnă că acest lucru nu se va întâmpla și în alte UAT-uri", ne-a declarat primarul din Ivești, Maricel Gheoca.

De altfel, această nouă servitute a apărut ca urmare a unor controale efectuate la primărie de reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în luna martie a anului trecut. "Este o obligație legală, așa cum este și în cazul serviciului de salubritate, fiind vorba despre Legea nr. 227 din 2015, privind Codul fiscal, dar și despre aplicarea altor acte normative în vigoare. La această dată suntem în plină procedură de externalizare a serviciului de iluminat public, dar va trebui să acoperim din această taxă, cu o valoare modică, măcar valoarea contractului de gestiune existent, care este de circa 135.000 de lei pe an", ne-a precizat, la rândul său, Oana Băraru, administrator public la primăria iveșteană. Aceasta a adăugat că, dacă administrația locală nu făcea acest lucru, consecința ar fi fost sancționarea UAT-ului, dar și a funcționarilor publici responsabili de neducerea la îndeplinire a notei de control întocmite de ANRSC, mai ales că termenul stabilit de autoritatea de reglementare a fost vara anului 2021.

Dacă Primăria din Ivești este în faza de externalizare a iluminatului public, noi suntem în faza unei ușoare nedumeriri. Cel mai probabil, legea se va aplica în curând peste tot și taxa va fi instituită în tot mai multe localități, mai ales în contextul scumpirilor energetice masive din ultima perioadă. Pe de altă parte, fiind vorba despre aplicarea unor acte normative aflate în vigoare nu de ieri, de azi, ne putem întreba de ce nu s-a întâmplat și până acum.

Citit 6559 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2022 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.