Se fură… o stradă?

Se fură… o stradă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Complexul Ţiglina, nişte lucrări mari şi un semnal de alarmă… *

Se vorbeşte din când în când că artera de legătură între străzile Regiment 11 Siret şi Saturn va fi desfiinţată.

Cum în prezent dezvoltarea de şantier închide de luni bune străduţa cu pricina, este uşor să-ţi imaginezi că aşa va fi definitiv. De la arhitecţii care au proiectat cele două clădiri ce se vor construi aici aflasem exact acum un an că se lucrează la nişte garaje subterane, dar că în final strada va fi refăcută deasupra…

Iată însă că în şedinţa de marţi a Consiliului Local Galaţi s-a votat „trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public în domeniul privat al municipiului” exact în Ţiglina, fiind menţionată lucrarea la viitoarea clădire a SC METEX  SA.

Hopa! Cum tocmai se vehicula (iar!) ideea că strada se va închide şi accesul se va face prin parcul din faţa complexului, „muşcând” din acesta, am intrat, normal, în panică.

Arhitectul ne asigură

Primul impuls a fost să vorbim cu arhitectul lucrării, Dan Ujeucă, care ne spusese anul trecut că va coordona atent lucrările, pentru a se respecta întocmai planurile.

Arhitectul a precizat că, deşi între timp s-a schimbat soluţia tehnică, dezvoltarea care a apărut nu va fi pe orizontală: clădirea, care ar fi trebuit iniţial să atingă patru etaje, va ajunge la şapte.

O clădire importantă care, spre deosebire de construcţiile mari care au împânzit oraşul de două decenii, va avea o parcare. Subterană! Soluţia aleasă a fost deci una care să nu afecteze nici stradela, nici parcul, ne-a asigurat specialistul.

„La un moment dat s-a vorbit şi de o soluţie care afecta parcul, pentru a avea acces la parcarea subterană, dar aceasta ar fi dat naştere la discuţii… Deşi… aveam o soluţie foarte interesantă – să se menţină şi zona verde, să se facă şi parcarea subterană. Cu spaţiu verde peste un spaţiu construit…”

Dar aceasta este de domeniul trecutului, când „am avut acordul Consiliului Local, am avut acordul Primăriei, am avut toate acordurile să extindem treaba în zona verde – nu am extins-o în zona verde!” Deci nici aleea, nici spaţiul verde nu vor fi afectate, ne-a asigurat din nou arhitectul: partea închisă din străduţă este închiriată acum pentru şantier, dar numai până la încheierea lucrărilor. Şi când s-a ridicat Turnul Eiffel a ieşit cu scandal, iar acum acesta e mândria Parisului, a mai spus dl Ujeucă.

Cine ştie, cine ştie?

Consilierii au votat şi nimeni nu a comentat… Cum rămânea totuşi nelămurit de ce s-a schimbat modul de proprietate asupra terenului, ne-am adresat ieri viceprimarului Mircea Răzvan Cristea, care avea conferinţă de presă.

Deşi a participat la votarea articolului cu pricina, el nu a putut să ne ajute cu „amănuntul” ce s-a votat de fapt… Astfel, am apelat ieri la şeful Comisiei de urbanism a Consiliului Local, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Care, chiar dacă nu cunoştea amănuntele, ne indicat exact sursa de informaţii: şeful Comisiei de buget finanţe a Consiliului Local, consilierul local Aurelian Constantin.

Din contra, e pentru protecţie…

Consilierul Aurelian Constantin ne-a explicat cu răbdare de ce această schimbare de proprietate: preventiv, cum s-ar spune… tocmai pentru a împiedica pe viitor vreun act de indisciplină la lucrări, o extindere a acestora.

„În contractul de concesiune, pe schiţă, este şi o bucată din stradă, iar noi am cerut să nu se afecteze deloc strada! Acum nu se dă, nu se vinde nimic: se trece din domeniul public în domeniul privat al municipiului, tocmai ca să putem lua măsuri legate de acel teren.  Ca să nu-i lăsăm cumva să construiască – i-am pus problema şi dlui primar şi dnei Vrânceanu (Mariana Vrânceanu, directoarea Direcţiei Gestiunea patrimoniului, n.red.). 

Ei [beneficiarii construcţiilor] fiind pe domeniul public, nu le puteam face nimic. De exemplu, o construcţie a Primăriei, dacă e în domeniul public şi nu în cel privat, nu pot să o demolez, nu pot să-i fac nimic dacă nu s-a respectat autorizaţia. Deci, prin hotărârea aceasta nu se face decât trecerea din domeniul public în domeniu privat. Am solicitat în mod expres, inclusiv primarului,  să nu se construiască pe stradă! Şi va rămâne în continuare aşa cum este de nu ştiu câte zeci de ani!”

Citit 2108 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.