Meciul lui Bute, la Scânteieşti

Meciul lui Bute, la Scânteieşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Al lui Ghiorghe Bute, primarul comunei! * Acesta l-a sancţionat pe vice cu avertisment, pentru că nu îi face raport zilnic de activitate * Vicele reclamă abuzul * Decizia este ilegală, întăreşte şi subprefectul Paul Florea * Sancţiunea vine după ce vicele a alertat presa că primarul vrea să mute primăria dintr-un sat în altul *

Situaţia ciudată pentru nişte oameni cu experienţă ca primarul şi viceprimarul comunei Scânteieşti – care lucrează în această formulă de 14 ani! – a continuat ieri, după ce, joi, a izbucnit cearta.

Pretextul de joi: primarul Ghiorghe Bute (PSD) vrea să mute primăria din satul Scânteieşti în Fântânele. Pentru asta, mobila a fost cărată la Fântânele, într-un nou sediu, construit printr-un program european, şi destinat iniţial educării copiilor sărmani.

După ce, joi, sătenii au făcut un protest în faţa primăriei din Scânteieşti şi până şi şeful de post din comună a fost sesizat, ieri primarul l-a sancţionat pe vice, Ciprian Ilie (PNL), în cadrul unei şedinţe de CL.

„În expunerea de motive, pentru aplicarea sancţiunii se spune că viceprimarul nu-i face primarului un raport zilnic de activitate şi că acesta nici nu îşi îndeplineşte responsabilităţile pe care le are şi nici nu vine la serviciu tot timpul. Or, demnitarul nu are o condică de prezenţă în care să semneze, iar de prezentat un raport zilnic, nu ştiu cine în România prezintă aşa ceva! Primarul nici măcar nu a dat exemple ale responsabilităţilor pe care nu le-ar îndeplini vicele”, ne-a spus Tania Bogdan (FOTO), care a asistat, ieri, la şedinţa CL, în calitate de lider PNL Galaţi.

Aceasta a mai spus că „între timp, primarul s-a răzgândit: nu mai mută primăria la Fântânele, ci face acolo doar un fel de punct de lucru, motiv pentru care şi-a dus mobila din propriul birou, de la Scânteieşti. Dar mobila era pe inventarul vicelui! M-a uluit gestul, nu am mai văzut aşa ceva!”.

* Miza: un post de viceprimar?

Viceprimarul Ciprian Ilie spune că va contesta hotărârea CL prin care a primit sancţiune şi că, de fapt, toată cearta are alt substrat: „Să mă schimbe din funcţia de viceprimar, prin votul CL. Are un coleg de-al său, un consilier local PSD”.

Pentru aşa ceva, nici nu ar fi greu; modificările făcute în ultimii ani în Legea Administraţiei Publice locale au simplificat mult condiţiile de schimbare a viceprimarului: nu trebuie decât majoritate simplă. Iar în CL Scânteieşti, voturile sunt împărţite aşa: PSD-4, PRM – 1, PNL, PDL şi PC – câte două. Iar majoritatea actuală – cel puţin, cea prin care s-a votat sancţiunea vicelui de ieri a fost PSD-PC-PRM!

„Este ridicol! Eu am fost la şedinţa CL, la cererea prefectului şi voi face raport, după care prefectul va dispune… Însă părerea mea este că sancţiunea este un abuz. Nu există obligaţie legală ca un ales să facă raport zilnic, ci doar unul anual. I-am spus şi primarului că e o chestie ridicolă, stupidă”, comentează subprefectul Paul Florea.

Cât priveşte problema mutării primăriei din Scânteieşti la Fântânele, Paul Florea spune că „nu se poate muta o primărie, contravine legii. În schimb, s-a deschis această cutie a Pandorei, cu înfiinţarea unui birou al primăriei în Fântânele…Este drept, satul acesta are mai mulţi locuitori decât Scânteieşti, iar un birou din acesta vine în întâmpinarea cetăţenilor de acolo… În plus, mai avem un astfel de birou în comuna Tuluceşti, în satul Şiviţa, înfiinţat de un an, este legal…”.

Din păcate, deşi am încercat, nu am reuşit să luăm legătura telefonic şi cu primarul Ghiorghe Bute, pentru a afla şi punctul său de vedere. Îl aşteptăm în continuare.

Citit 1128 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.