Galațiul va primi un miliard de lei pentru investiții în drumuri și rețele de apă și canalizare

Galațiul va primi un miliard de lei pentru investiții în drumuri și rețele de apă și canalizare
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat alocarea bugetului de 52,5 miliarde de lei, destinat Programului Național de Investiții "Anghel Saligny". Acesta reprezintă, în continuare, sursa principală de finanțare pentru lucrări strict necesare comunităților locale în materie de infrastructură rutieră, dar și pentru rețelele de apă și canalizare.

Pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Galați a fost repartizată suma de 1,06 miliarde de lei. Din acest total, 605,76 milioane de lei sunt destinate construirii și reabilitării drumurilor și podurilor, în timp ce diferența de 454,32 milioane de lei reprezintă finanțarea unor rețele de apă și canalizare.

Dincolo de faptul că suma solicitată în toamna anului trecut de UAT-urile gălăţene a fost de circa 21,4 miliarde de lei, evident disproporționată în raport cu alocarea totală, ar mai fi de menționat și faptul că, în regiunea de dezvoltare Sud-Est, din care face parte și Galațiul, repartizările au fost destul de echilibrate. Astfel, în top se află județul Buzău (cu 87 de UAT-uri în componență), căruia îi revin 1,37 miliarde de lei, urmat de Vrancea (73 de UAT-uri componente), cu 1,29 miliarde de lei. Județul Constanța, care totalizează 70 de unități administrativ-teritoriale, va beneficia de aproape 1,14 miliarde de lei, în vreme ce Tulcea (cu 51 de UAT-uri) va avea o alocare aproape la fel cu aceea a județului nostru. În fine, vecinii de la Brăila, județ cu doar 44 de UAT-uri, se vor mulțumi cu "numai" 850 milioane de lei. De altfel, această din urmă sumă este și cea mai mică la nivel național, dacă facem abstracție de Capitală. Bucureștiul va beneficia de doar 175 milioane de lei. La polul opus, suma cea mai mare a fost repartizată județului Suceava - peste 1,66 miliarde de lei.

Pe lângă criteriul referitor la numărul de UAT-uri din componența județelor, cu o pondere de 50% din total, în repartizările efectuate au mai contat numărul de locuitori, nevoile comunităților locale, dar și veniturile acestora. Alocările, precum și un exemplu de calcul pentru a explica criteriile de selectare, pot fi consultate pe site-ul MDLPA, la adresa https://bit.ly/3yay842.

Citit 4998 ori Ultima modificare Luni, 09 Mai 2022 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.