Planul Urbanistic General are nevoie de revizie

Planul Urbanistic General are nevoie de revizie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Studiul de trafic – secretizat * Studiul demografic - nu se ştie * Centura ocolitoare a Galaţiului – necunoscută *

Prezentat drept „motorul de dezvoltare a Galaţiului”, Planul Urbanistic General (PUG) a dovedit cu prisosinţă, la dezbaterea publică de joi, de la Teatrul Dramatic, că are nevoie de o revizie tehnică. Deşi audienţa a fost mică, aproximativ 70 de persoane, PUG-ul a avut parte de o atenţie deosebită şi de numeroşi critici, cetăţeni şi arhitecţi.

Ce se vrea?

Arhitecta Andreea Popa a prezentat pe scurt cum ar trebui să arate Galaţiul în următorii zece ani, dacă avem în vedere că aceasta este perioada de valabilitate a planului urbanistic.

Faleza ar trebui să devină o zonă turistică şi de agrement, cu spaţii verzi îngrijite. „Încurajăm dezvoltarea comerţului şi a serviciilor pe Traian, Coşbuc şi Brăilei”, a spus Andreea Popa, precizând însă că nu e vorba de „construcţiile temporare care parazitează zona”.

Se urmăreşte şi excluderea construcţiilor care au sufocat Complexul Ţiglina I, care a primit Premiul Naţional pentru arhitectură şi punerea în valoare a lucrării. Se doreşte crearea unei axe culturale Domnească-Faleză.

„Ne dorim să dăm viaţă străzii Domnească şi propunem închiderea temporară a arterei pentru organizarea evenimentelor reprezentative ale Galaţiului. Domnească nu va fi definitiv închisă, ci doar va fi deviat traficul, temporar”, a spus arhitecta. PUG-ul propune trei zone de extindere a Galaţiului: lângă lacul Brateş, în zona Fileşti şi la sud de Combinat.

Critici

În calitate de cetăţean al Galaţiului, nu din poziţia de consilier judeţean PSD, Alexandru Teodorescu a criticat PUG-ul şi a dezvăluit că s-a omis consultarea personalităţilor recunoscute ale oraşului: „Octav Coşovliu, o somitate la nivel naţional, se uita mirat la planşele expuse în holul Universităţii şi spunea că nu l-a întrebat nimeni nimic.

Dna Margareta Bălan, o legendă vie în ceea ce priveşte studiul geotehnic, nu ştie nimic despre subiect”. Urbaniştii au susţinut însă că au colaborat cu Margareta Bălan.

Consilierul local PNL Mihai Manoliu a propus o extindere a oraşului spre Giurgiuleşti, pe Calea Prutului, idee la care urbaniştii au dat din colţ în colţ susţinând în continuare planul lor.

Au primit, însă, replica dură a cunoscutului arhitect Dan Ujeucă, acesta întrebându-i de ce au propus o extindere a intravilanului fără o diagramă a dezvoltării demografice a oraşului şi atrăgându-le atenţia că „zonele în care se face extinderea sunt total nejustificate”.

Studiul de trafic?

Arhitectul Ujeucă a criticat şi lipsa unui studiu de circulaţie. Anterior viceprimarul liberal Mircea Cristea şi consilierul local PC Eugen Găvan au pus şi ei problema existenţei acestui misterios studiu de trafic care nu e public (din câte se susţine).

Cei doi politicieni au subliniat importanţa unei centurii ocolitoare de care Galaţiul are nevoie ca de aer, având în vedere că o groapă pe Faleză a sufocat sau blocat tot traficul oraşului. Răspunsul urbaniştilor a fost unul năucitor: „Aveţi prevăzute o autostradă şi un drum expres, din păcate nu reuşim să aflăm traseul lor, pentru că nu există, ele sunt propuse la un nivel înalt şi foarte general şi cândva vor veni şi fonduri pentru ele!”.  

Gălăţenii prezenţi la dezbatere au ridicat probleme punctuale: readucerea la forma iniţială a locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi acoperite în prezent de garaje, salvarea de la dispariţie a siturilor arheologice, extinderea oraşului peste Dunăre, mult-promisa perdea verde din jurul Combinatului, aspectul pieţelor din Micro 19 şi 39 etc. 

Verdictul specialistului

Punctul de vedere exprimat de fosta arhitectă şefă a oraşului, Florentina Iugan, a sunat ca un verdict şi a fost singurul aplaudat de sală: „Am fost la Universitate, m-am uitat pe planşe, am citit cu atenţie regulamentul local de urbanism - pentru că el devine lege locală şi se va aplica timp de zece ani în autorizarea construcţiilor din Galaţi - şi am fost oarecum surprinsă că nu am înţeles care este corelarea lui cu planşa de dezvoltare strategică a Galaţiului.

Bănuiesc că în urma opiniilor şi observaţiilor se va relua şi reface regulamentul local. Sunt prevăzute reglementări care nu încurajează dezvoltarea intensivă a Galaţiului, ci din contră, şi nu sunt prevăzute reglementările de circulaţie. Din experienţa mea este o muncă uriaşă care trebuie făcută într-un timp relativ scurt”, a spus Florentina Iugan.

Citit 1051 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.