Expert independent, pentru recrutarea directorului general Transurb
Foto: Arhiva VL

Expert independent, pentru recrutarea directorului general Transurb
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cu experienţa unui lung şir de directori înregimentaţi politic, compania publică de transport în comun, Transurb SA, a contractat un expert independent în recrutare resurse umane, pentru selecţia candidaţilor la postul de director general şi, respectiv, director economic. Este vorba despre firma bucureşteană Fox Management Consultants SRL, cu care a fost încheiat un contract în valoare de 5.000 de lei fără TVA. Procedura de selecţie a candidaţilor a trecut şi de proba de interviu şi, potrivit datelor noastre, urmează ca expertul să comunice rezultatele Consiliului de Administraţie al Transurb, pentru încheierea contractelor de mandat.

Eugen Iordache, Genica Totolici, Constantin Graur, Gigel Caliga, Adrian Negraru, Mihai Cadinoiu, Dorian Dumitru şi Ghiţă Paraschiv. Acestea sunt numele directorilor generali ai SC Transurb SA, din ultimii 33 de ani. Deşi periodic i se impută „managementul defectuos”, nu mai puţin adevărat este că operatorul de transport a fost privit şi tratat ca un fief politic.

Două demisii şi un provizorat

Numai anul trecut, compania de transport public a schimbat trei directori generali, dintre care doi cu carnet de partid. Mihai Cadinoiu, membru marcant ALDE Galaţi, a demisionat pe 18 martie 2021, iar în locul lui social-democratul Dorian Dumitru a fost numit director general provizoriu de către Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii. În ciuda bogatei experienţe la conducerea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), Dorian Dumitru a rezistat la conducerea Transurb doar până pe 22 noiembrie 2021, când a demisionat în timpul celei de-a doua greve spontane a salariaţilor, protest care a paralizat transportul în Galaţi.

Pe 25 noiembrie 2021, Consiliul de Administraţie l-a mandatat în funcţia de director general provizoriu pe Ghiţă Paraschiv, pentru un mandat de patru luni. Prin deciziile CA, mandatul i-a fost prelungit în martie 2022, cu două luni, apoi reînnoit, la finele lunii mai, pe o durată de alte patru luni.

De profesie inginer, Ghiţă Paraschiv lucrează în întreprindere din 1985, când s-a angajat ca muncitor electromecanic la tramvaie, şi a evoluat profesional, construindu-şi o carieră. Trebuie spus că, înainte de a ajunge la cârma Transurb, era director tehnic în cadrul instituţiei. Şi cum provizoratul la cârma unei companii nu poate ţine la nesfârşit, a fost demarat procesul de recrutare a unui nou director general.

Contract atribuit direct

Potrivit datelor din Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, pe 2 martie 2022, Transurb a atribuit, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 5.000 de lei fără TVA, firmei bucureştene Fox Management Consultants SRL, pentru „servicii expert recrutare şi selecţie candidaţi” pentru posturile de director general şi, respectiv, director economic. Totul în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi a altor acte normative.

Misiunea firmei a cuprins, printre altele, elaborarea documentelor necesare bunei desfăşurări a procesului de selecţie, stabilirea profilul candidatului, a criteriilor de evaluare şi selecţie şi, desigur, evaluarea şi intervievarea candidaţilor.

Trebuie spus că aceeaşi firmă are şi contract cu Primăria municipiului Galaţi, pentru evaluarea dosarelor şi selecţia iniţială a candidaţilor la consiliile de administraţie ale societăţilor de interes local, inclusiv Transurb.

Condiţii impuse pentru directorul general

Cei mai mulţi dintre directorii Transurb de până acum au fost aduşi din exteriorul companiei de transport public. Iată că, în condiţiile specifice impuse candidaţilor la postul de director general, de această dată se precizează clar experienţa în domeniul exploatării parcului auto (autobuze, troleibuze şi tramvaie) şi obligativitatea specializării în domeniul întreţinerii, reparaţiilor parcului auto şi al exploatării acestuia.

Procedură în derulare

Directorul provizoriu al Transurb, Ghiţă Paraschiv, ne-a declarat că a participat la concurs pentru postul de director general şi a susţinut, recent, şi interviul online. Pentru postul de director economic a candidat actualul director economic provizoriu Silvia Mihaela Alexinco. Niciunul dintre ei nu a putut afla dacă a avut sau nu contracandidaţi.

Procedura este încă în derulare. Urmează ca Fox Management Consultants să transmită Consiliului de Administraţie al Transurb rezultatele selecţiei şi să fie făcute nominalizările. Consiliul de Administraţie se va întruni apoi pentru a numi în contractul de mandat pe noii directori general şi economic.

Citit 4923 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2022 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.