291 de oameni au fost salvaţi

291 de oameni au fost salvaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă noua societate pe acţiuni în care s-a transformat Serviciul Administrarea Domeniului Public nu se descurcă, „se restrânge până se desfiinţează!” * Fără avize, fără expunere de motive, raport de specialitate sau măcar un proiect de hotărâre cu un cuprins şi o încheiere, nu doar cu titlu, aleşii locali au dat un cec în alb ADP *

Prin ghilotina restructurării impuse de Guvern, Serviciul Administrarea Domeniului Public (ADP) risca să fie „tranşat” între Ecosal şi Administraţia Pieţelor. Ieri după-amiază, ADP a primit şansa de a se descurca singur, autofinanţându-se ca societate comercială.

Cu 17 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă” aleşii au decis reorganizarea ADP, dar fără un proiect de hotărâre cu expunere de motive şi raport de specialitate.

Pe laptop-urile aleşilor, nu figura decât titlul „proiect de hotărâre privind reorganizarea ADP”.

ADP şi directorul Eduard Grosu (PC) au primit un cec în alb, un cec de încredere, care poate însemna supravieţuirea a 291 de oameni, cu tot atâtea familii, sau o boală lungă cu şomaj sigur. Transformarea serviciului în societate a fost tensionată.

Atac!

Grupul PDL a atacat primul: „Nu vedem forma finală a HCL. O săptămână s-a propus ca o parte din ADP să meargă spre Ecosal, o altă parte să treacă la Administraţia Pieţelor. Propunerea a căzut şi bine că s-a întâmplat aşa pentru că era ilegal”.

„În loc să se aplice prevederile OUG care menţionează eficientizarea activităţii administraţiei, s-a mers pe soluţia de a scădea numărul de angajaţi de la Primărie prin plasarea sub umbrela unei societăţi comerciale care s-ar putea să nu reziste pe piaţă o perioadă îndelungată şi astfel se realizează o concediere mascată a personalului ADP”, a reclamat democrat-liberalul Viorel Trif.

A parat ferm preşedintele de şedinţă liberalul, Mihai Manoliu: „Azi votăm dacă suntem de acord să-l transformăm sau nu în SA. Pentru acesta nu-ţi trebuia material. Forma, actul se vor face ulterior”.

Liberalul Marius Stan nu era însă de acord: „Nu am nicio garanţie că această societate nu va falimenta la fel de repede ca şi Construcţii şi Reparaţii SA”.

Primarul Dumitru Nicolae a lovit sub centura politică, afirmând că vinovat pentru falimentul SC Construncţii şi Reparaţii este partidul care a numit directorul, pe atunci Alianţa PNL-PD.

Pro

Consilierul PC Picu Roman susţinea că înfiinţarea unei societăţi este de bun augur, iar liberalul Mihail Bucatanschi că poate fi o oportunitate. Directorul ADP Eduard Grosu fierbea în suc propriu şi când i s-a dat cuvântul era de-a dreptul emoţionat:

„Activitatea ADP implică şi activităţi aducătoare de venituri, şi activităţi fără venituri. Putem acoperi cheltuielile din activităţile care aduc profit. Din calcule, suntem mai mult decât optimişti în ceea ce priveşte rentabilitatea societăţii comerciale”.

„Personalul, deşi insuficient, va face faţă cu brio. Zece ani de zile ne-am chinuit pentru înfiinţarea şi punerea pe picioare a acestui serviciu”.

„E prima oară când susţin o cauză şi mă bucur că fac acest lucru ştiind că în spate am 291 de angajaţi care îşi doresc mult să-şi continue activitatea. E cea mai bună soluţie. Ne-am luat treaba în serios şi vom duce societatea acolo unde vom vrea cu toţii”.

După o pauză de consultări cerută de Marius Stan, aleşii au votat: 17 „pentru” noua societate ADP, cinci „împotrivă”: Mihai Alin, Viorel Trif, Constantin Olaru şi Victor Dobrea de la PDL şi Marius Stan.

La finalul şedinţei, decanul de vârstă al CL, Nicolae Rainea părea vizibil obosit: „Azi am luat una din cele mai grele hotărâri. Unde e descentralizarea unde e autonomia? Vor să ne ia şi pielea!  Autonomia pe care am primit-o, să fie în capul lor, al guvernanţilor!”

Primarul Dumitru Nicolae e optimist în privinţa nou-înfiinţatei societăţi având în vedere că o măsură similară au luat până acum alte şapte oraşe:

„Era nevoie de mai demult ca ADP să devină societate comercială. Dacă nu se descurcă, se restrânge până se desfiinţează! Impactul, pentru noi, este însă mare pentru că eu trebuia să dau afară 700 şi ceva de oameni. Fiţi siguri că nu vor fi probleme ca societatea să funcţioneze, poate chiar va fi mai bine”.

Citit 1408 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.