La Portul Bazinul Nou există şi un dig supravieţuitor, care vine din alt secol: a fost construit în anul 1908! „Cotele nu mai corespund!” – precizează directorul general de la Proiect SA, Mircea Chiriac (FOTO).
Construcţia e făcută din piatră spartă. Are în secţiune câte doi piloţi de stejar înfipţi în pământ. O pantă din piatră legată cu mortar pleca de la dig spre apă; acum are părţi care s-au refăcut cu beton. Are 7,30 m. înălţime, pentru că la ploi Dunărea liberă, neîndiguită, nu urca atât de mult ca astăzi.
Iar acum va trebui să fie ridicat la vreo 8,80 m. În 1990, Comisia Dunării a stabilit alte reguli de înălţime, ţinând seama şi de îndiguirile de pe Dunăre. Există şi prevederi internaţionale, care spun că nu poţi fi inundat decât o dată la suta de ani, în cazuri excepţionale. Pentru aceasta, trebuie respectate nişte cote de înălţime.
La Galaţi mai sunt diguri şi din 1953, 1955; în alte ţări ar fi marcate prin ceva, ca veritabile piese de muzeu al tehnicii…
Bombă ecologică la Brăila!
Dar un dig apără şi împotriva… poluării! „Ieri am fost la Chişcani, în Brăila, unde fac PUG-ul (Planul de Urbanism General, n.red.) şi am găsit acolo tot Combinatul de fibre distrus!”, ne-a mai relatat directorul Chiriac.
Absolut totul furat! Vreo 300 de ţigani scormonitori, cu căruţe, căutau ţevi în pământ, să le predea la fier vechi… N-am văzut în viaţa mea aşa ceva!” Mai grav, la ploi Dunărea intră în fosta fabrică.
„E o platformă de vreo 3 hectare cu reziduuri din astea de leşie. Pute acolo de te ia naiba! Şi, când vine Dunărea mare, intră acolo şi ia din reziduuri. Şi noi spunem că avem o Dunăre curată! Acum e inundată complet toată zona!”