„Succesuri” în reabilitarea termică

„Succesuri” în reabilitarea termică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin decizia Guvernului Boc, de pe data de 2 august, asociaţiile de proprietari îşi pot reabilita termic locuinţele, împrumutându-se la bănci, unde vor plăti rate, timp de cinci ani, fără a se aplica şi o dobândă (subvenţionată de stat!).

Un proiect ambiţios care sună foarte bine, dar în teorie. Pe sutele de locatari ai blocurilor C 11, C 12 şi D 7, care ar fi trebuit reabilitate termic conform OG 18, dar care au fost uitate de toţi şi de toate, noua idee a premierului îi face să râdă a pagubă.

Proiectul a fost abandonat, explică primăria, din cauză că astă iarnă… a fost frig, după care a venit criza! Plus că nici Guvernul nu s-a înghesuit să aloce toţi banii necesari lucrărilor de la cele trei blocuri!  

Scurtă istorie a unor documentaţii prea lungi

Un an a durat ca autorităţile locale să obţină bani pentru reabilitarea a doar trei blocuri, potrivit OG 18/2009. Un an şi tot degeaba, se poate spune, având în vedere că blocurile nu au fost reabilitate nici măcar acum.

Potrivit OG 18, costurile lucrărilor sunt suportate 50 la sută, de bugetul de stat, 30 la sută, de bugetul local şi 20 la sută, de asociaţiile de proprietari. Anul trecut, în aprilie, aflam de la primărie că 330 de blocuri aveau şanse să fie reabilitate conform OG 18.

În mai, când Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (pe atunci, acum al Turismului) a alocat primele fonduri în ţară, Galaţiul a rămas fără bani, în timp ce Brăila a primit 2,5 milioane lei.

Am „pierdut primul tren” pentru că primăria nu a depus repede documentaţiile necesare. În august, am  aflat, blocurile selectate să fie reabilitate termic: C 11, C 12 şi D 7, din Ţiglina II. În octombrie s-a aflat cine va lucra (SC Unicom (pentru blocurile C 11 şi C 12) şi SC Construct Active Media SRL Brăila (pentru blocul D 7), dar şi cât vor plăti locatarii blocurilor respective - între 1.200 şi 1.300 de lei. În noiembrie însă, la cele trei blocuri nu se realizase nicio lucrare, spre necazul oamenilor!

Sus schelele, jos schelele!

Nici unul din cele trei blocuri selectate anul trecut nu mai arată ca în 2009. Asta nu graţie programului guvernamental de reabilitare termică, ori mulţumită primăriei, ci pentru că locatarii, sătui de promisiunile neonorate, au scos singuri bani din buzunar şi au făcut lucrări, fiecare pe bucăţica sa de apartament! Gheorghe Lungeanu ne-a explicat asta:

„Primăria nu a făcut nimic. Au venit, au montat schele, după care le-au demontat şi au plecat, fără nicio explicaţie!”. Doamna Cornelia, de la blocul C 11,  ne-a confirmat: „nu ne-a explicat nimeni nimic. Au venit pur şi simplu şi au demontat schelele”.

Simona Ioniţă - care, anul trecut era atât de bucuroasă că statul o va ajuta să îşi anvelopeze apartamentul –, ne-a spus şi ea: „nu mai am nicio încredere, în nimeni. Măcar hidroizolaţia să se facă, că îmi plouă în casă, dar tot noi, locatarii o plătim…”.

Explicaţiile primăriei şi alte întrebări

Din partea purtătorului de cuvânt al primăriei, Nicoleta Manole, am aflat explicaţiile administraţiei locale pentru păcăleala din Ţiglina II.

„Referitor la planul multianual, dintr-un total de 700 asociaţii de proprietari care gestionează 1.720 de blocuri proiectate şi construite în perioada 1950-1990, au depus documentaţia pentru înscrierea în program 65 asociaţii, cu 130 de blocuri”.

„Dintre acestea, Consiliul Local Galaţi a aprobat documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru 19 blocuri din care 7 blocuri în 2009 şi 12 blocuri în 2010”.

„În anul 2009 Consiliul Local Galaţi a întocmit şi a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţelor energetice  la şapte blocuri de locuinţe, ce fac parte din programul multianual al municipiului Galaţi”.

Conform OUG 18/2009, MDRT a alocat în luna septembrie 2009, fondurile necesare realizării primelor trei blocuri, (50% din valoarea de C+M): C11,C12 şi D7.  În următoarele luni s-au organizat procedurile de atribuire a contractelor de execuţie pentru lucrările de intervenţie şi s-au încheiat contracte de lucrări.

Din cauza timpului nefavorabil şi a crizei financiare, contractele de lucrări pentru două blocuri nu au fost onorate de constructori până la termenul stabilit, ceea ce a dus la rezilierea lor. La blocul D7- Tiglina II, lucrările au continuat şi în anul 2010, realizându-se până în prezent un procent de 70%.

Din lipsa finanţării  de la bugetul de stat,  lucrările au fost sistate în luna mai 2010. În momentul de faţă,  pentru finalizarea lucrărilor la acest bloc sunt necesare credite bugetare de 146.321 lei, reprezentând contribuţia de 50% a MDRT.

În luna iunie 2010, s-au alocat de către MDRT credite de angajament de 530.000 lei, care se vor transforma în credite bugetare în anul 2011 şi care pot fi folosite pentru reluarea procedurilor de achiziţie la blocul C11-Tiglina II”.

Pe româneşte, ministerul a dat bani doar pentru trei blocuri, din cele şapte selectate de CL Galaţi, după care, a venit iarna cea grea şi criza, iar firma Unicom nu a mai putut lucra la C 11 şi C 12, reziliindu-se contractul. Mai aflăm că firma brăileană a realizat, totuşi o parte din lucrările la D 7, după care statul nu a mai alocat bani, aşa că treaba s-a oprit. 

Şi ultima informaţie: C 11 mai are o şansă să fie reabilitat… în 2011! Rămân însă multe întrebări fără răspuns, precum, cine va suporta costul cheltuielilor făcute de primărie cu proiectele de execuţie a lucrărilor (79.730 de lei), ce sancţiuni se aplică (sau poate s-au aplicat) firmei Unicom, pentru nerespectarea contractului, şi, în general, cum a reuşit primăria să gestioneze atât de slab aplicarea OG 18?

Citit 1503 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.