* Procedurile europene solicită folosirea de tone de hârtii, în loc să se lucreze în sistem electronic *
Din cauza birocraţiei europene, multe din proiectele cu finanţare europeană înregistrează întârzieri, a declarat, miercuri, Costel Hanţă (FOTO), directorul Direcţiei de Programe şi Proiecte Europene din cadrul primăriei municipiului Galaţi.
Chiar şi proiectul de reabilitare a Şcolii nr. 38 din Galaţi – realizat prin POR – a înregistrat o întârziere de două luni „nu foarte mult”, în opinia directoarei Agenţiei de Dezvoltare 2 Sud Est, Luminiţa Mihailov.
Aceasta a precizat că multe din întârzieri sunt cauzate de contestaţiile depuse de firmele participante şi necâştigătoare ale lucrărilor realizate cu fonduri europene.
„Avem foarte multe documente de ataşat, ni se cer inclusiv copii multiple după ofertele necâştigătoare de la licitaţii. Nu este vorba de exces de zel, aşa este metodologia, dar o astfel de birocraţie întârzie procedurile. Din cele 8 proiecte derulate prin POR, cu o excepţie, toate au întârzieri”, a declarat Costel Hanţă.
Acesta are şi o soluţie: „Dacă s-ar accepta, pe de o parte, semnătura electronică, iar pe de altă parte, să se lucreze cu copii în sistem electronic şi doar un exemplar sau două să fie pe hârtie, atunci s-ar reduce mult timpul. În plus, având în vedere criza financiară, am scuti folosirea de tone de hârtie, tonere, pentru imprimate etc.”.
O idee care, în afară de faptul că ar scurta şi simplifica procedurile ar reprezenta şi o procedură ecologică, a observat inspectorul general şcolar, Doru Resmeriţă, spunând că „în acest moment, prin atâtea hârtii folosite, UE nu este deloc «verde»”.