Pentru ce vine Poliția Locală când o comiți în trafic

Pentru ce vine Poliția Locală când o comiți în trafic
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Staționări, opriri, parcări, toate neregulamentare, pot atrage o nedorită întâlnire cu polițiștii locali, în municipiul Galați, astfel de abateri fiind contabilizate cu sutele în oraș. Dovadă stă numărul extrem de mare de sesizări care vin, telefonic sau scriptic, din partea cetățenilor lezați de ceilalți participanți la trafic și care cer intervenția agenților pentru a reglementa situații pe cât de ilegale, pe atât de enervante. 

Mai mult de 255 de sesizări lunare privind indisciplina în trafic au ajuns în primele trei trimestre la Poliția Locală Galați, majoritare fiind cele telefonice, prin care cetățenii au cerut sprijin de urgență ca să-i sancționeze pe cei care au încălcat, mai mult sau mai puțin fortuit, Codul Rutier. E drept că numărul mare de mașini și insuficiența locurilor de parcare pot determina frecvent abateri de genul staționărilor, opririlor sau parcărilor pe locurile deținute legal de alții, dar multe dintre abaterile menționate sunt duse de  multe ori la limita abuzului, punând la grea încercare nervii celorlalți și un confort rezonabil al participanților la trafic. Astfel, 196 de plângeri scrise au ajuns pe masa polițiștilor locali în primele luni ale acestui an, dublate de peste 2.100 de sesizări telefonice. Cele mai multe, peste 750, au vizat parcările abuzive pe locurile rezidențiale, peste 640 au făcut referire la parcări neregulamentare, care au dus la blocarea accesului sau a traficului pe anumite străzi, în timp ce puțin peste 600 de apeluri au avut ca obiect sesizarea unor situații în care au fost blocate garaje sau locuri de parcare, altele decât cele considerate rezidențiale, pentru care se plătește abonament la Primărie. 

Sute de amenzi, numai în octombrie

În luna care încă nu s-a încheiat, în urma sutelor de intervenții la care au fost solicitați, polițiștii locali de la Siguranță Rutieră au dat nu mai puțin de 271 de amenzi, în valoare de peste 85.000 de lei. Echipajele au amendat de cele mai multe ori opririle neregulamentare, în 219 cazuri, staționările, în 44 de cazuri, restul de amenzi fiind date pentru alte abateri la regimul rutier. 53 dintre șoferii sancționați au fost nevoiți să bage adânc mâna în buzunar pentru a plăti nu doar amenzi, ci și taxele aferente recuperării mașinilor, pentru că polițiștii locali au emis dispoziții de ridicare a autoturismelor parcate sau staționate neregulamentar. Conform prevederilor Codului Rutier, pentru oprire neregulamentară sancțiunile sunt cuprinse între 290 și 435 lei, iar pentru staționare neregulamentară între 580 și 725 lei. De la intrarea în vigoare a HCL 339/2021, pentru fapte referitoare la circulația, oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Galați, altele decât cele prevăzute în Codul Rutier, sancțiunile sunt cuprinse între 700 și 1.500 lei.

”Până la finele acestui an efective sporite de polițiști locali vor acționa pe toate arterele municipiului în vederea fluidizării traficului rutier și disciplinării conducătorilor auto. Poliția Locală face apel către participanții la trafic de pe raza municipiului Galați, cu privire la respectarea legislației rutiere, atât cea adoptată la nivel național, cât și pe cea derivată din Hotărârile Consiliului Local, pentru asigurarea unui trafic în concordanță cu necesitățile cotidiene și eliminarea disconfortului creat prin nerespectarea prevederilor legale”, a conchis Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați. 

Citit 3352 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2022 12:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.