Palatul Administrativ din Galaţi va fi renovat cu bani europeni

Palatul Administrativ din Galaţi va fi renovat cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Palatul Administrativ din Galați are nevoie urgentă de reabilitare, iar acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor. În prezent, impozanta clădire din strada Domnească, ce găzduiește sediul Prefecturii, se prezintă într-o stare destul de avansată de degradare, ultimele intervenții având loc în urmă cu aproximativ 15 ani.

"Ultima reconsolidare a clădirii, clasificată monument istoric clasa A, a avut loc în perioada 2006-2007 și era păcat ca, în actualul context, să nu accesăm fonduri europene prin PNRR pentru reabilitare", ne-a spus prefectul Gabriel Panaitescu.

Practic, proiectul, devenit eligibil, a fost realizat de o echipă a Instituției Prefectului, iar finanțarea este obținută prin ordonatorul principal de credite, Ministerul Administrației și Internelor. "Va avea loc o creștere a eficienței energetice a imobilului, lucrările fiind programate, cel mai probabil, să debuteze în semestrul al doilea al anului 2023. Având în vedere că discutăm despre o clădire de patrimoniu, este nevoie de multe avize suplimentare, inclusiv de la Ministerul Culturii, iar firmele care se înscriu la licitație trebuie să dețină o serie de acreditări în acest sens", ne-a mai spus Gabriel Panaitescu.

A fost aprobată cererea de finanțare prin PNRR

Deocamdată, din ce am înțeles de la reprezentanții Prefecturii gălățene, este aprobată doar cererea de finanțare, cu o valoare de circa zece milioane de lei, exclusiv TVA, iar contractul nu este încă semnat, valoarea finală a proiectului putând fi sensibil mai ridicată. În prezent, la nivel de finalizare a documentației, expertiza tehnică și auditul energetic sunt "la cheie", urmând ca în SICAP să ajungă, în curând, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, cunoscută sub denumirea de DALI. Mai trebuie spus că această creștere a eficienței energetice a monumentului istoric se încadrează în categoria de renovare moderată. Conform studiilor efectuate de experți, acesta este nivelul maxim de intervenție la care se încadrează în prezent Palatul Administrativ gălățean.

Scurt istoric al monumentului istoric

Această clădire reprezentativă a județului a fost inaugurată în 1906, fiind primul imobil cu destinație administrativă pus în operă de reputatul arhitect și inginer Ion Mincu, promotor al unui stil național în arhitectură, cel neo-românesc. La acea vreme, organizarea statală făcea referire la Județul Covurlui, amănunt reliefat de o serie de decorațiuni interioare (foto 3).

Clădirea este formată dintr-un corp principal și două aripi secundare ce închid între ele o curte interioară, are o suprafață desfășurată de circa 4.500 de metri pătrați, iar pe fațada principală, la nivelul superior, se află două statui de marmură albă, reprezentând "Industria" și "Agricultura", opere ale sculptorului Frederic Storck.

După ce a fost ratat de bombele zepelinelor germane în Primul Război Mondial, Palatul Administrativ gălățean a fost "ușurat", la începutul actualului mileniu, de piesele din bronz ale ceasului mare din turnul clădirii.

Citit 2808 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 05:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.