Sediul Primăriei – încă în aer

Sediul Primăriei – încă în aer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

S-au judecat nouă ani şi au sperat că la sfârşitul proceselor li se va face dreptate. Asta aşteptau moştenitorii clădirii de pe strada Domnească nr. 38, acolo unde îşi are sediul Primăria municipiului Galaţi.

„Marţi, 31 august, Pierre Macri a împlinit 75 de ani. Am vorbit cu el la telefon şi mi-a spus că nu crede că va mai trăi să vadă minunea de a intra în posesia acelei clădiri. Sunt nouă ani de când ne judecăm şi ne învârtim efectiv după deget”, ne-a spus Didel Bujeniţă, avocatul lui Pierre Macri.

Procesul între municipalitate şi Pierre Macri s-a terminat anul acesta în martie. La două luni după ce decizia instanţei a rămas definitivă, moştenitorul a primit din partea primarului o înştiinţare prin care susţinea că doreşte să cumpere clădirea.

„Pe 5 mai, primarul ne-a comunicat în scris că vrea să cumpere, asta fără a avea mandat din partea Consiliului Local. Acum, în urma întâlnirii pe care am avut-o cu ei, tot fără a avea mandat din partea CL, spun că preţul e  prea mare şi că preferă să facă un nou sediu”, a adăugat Didel Bujeniţă.

La discuţia avută cu reprezentanţii Primăriei, moştenitorii au arătat că imobilul în sine nu valorează decât 2.353.000 de euro, plus aproximativ un milion de euro valoarea terenului, 664 metri pătraţi, pe care se află clădirea.

„Clădirea, acolo unde suntem obligaţi de lege să îi ţinem trei ani de zile după câştigarea procesului, nu valorează decât vreo 3.000.000 de euro. Au făcut caz că sediul Primăriei costă peste 5 milioane de euro, ceea ce nu este adevărat”.

„Am sperat că se va face o chestie transparentă. Ne-am dorit să avem o întrevedere cu cei din Consiliul Local, să le expunem problema şi să discutăm, în prezenţa presei, toate aspectele. Nu au vrut aşa ceva. Sunt consilieri care nu cunosc toate aspectele problemei”, ne-a spus nepotul lui Pierre Macri, Cristian Moldoveanu.

O parcare în locul Lupoaicei

Avocatul lui Pierre Macri a trimis deja o înştiinţare către Primărie prin care solicită ca accesul în clădire să se facă prin strada Domnească. Mai mult decât atât, proprietarii vor eliberarea terenului (parcul cu Lupoaica, parcarea şi garajele din curtea Primăriei şi parcarea din strada Logofăt Tăutu) pentru a construi acolo o parcare.

„Ne-au încurcat suficient de mult până acum. Au spus că vor să cumpere, după care s-au răzgândit. Au cerut expertiză, au făcut la rândul lor o expertiză – s-a făcut licitaţie şi a câştigat o firmă din Iaşi -, iar acum spun că preţul e prea mare”.

„Legea ne obligă să îi ţinem în chirie trei ani. Aşa o să facem, dar le dăm doar clădirea. Restul terenului ne aparţine. Nu vor să ne dea autorizaţie? Ne judecăm în continuare cu ei. Noi nu pierdem decât timp, ei în schimb pierd bani”.

„Am renunţat la un proces prin care ceream un milion de euro pentru perioada în care au tergiversat  punerea în posesie. Am ajuns la un acord cu ei că renunţăm la acel proces, cu condiţia că vor cumpăra. S-au răzgândit?”.

„Nu e nicio problemă. Repunem pe rol acel proces şi le cerem şi chirie, începând cu martie 2010. În total vor scoate din bugetul local cel puţin două milioane de euro”, ne-a explicat Cristian Moldoveanu.

Peste 1 milion de euro – chiria pe trei ani

Cum în raportul de expertiză scrie că valoarea chiriei lunare este peste 30.000 de euro, Primăria va plăti, din bani publici, peste 1.100.000 de euro pentru trei ani de chirie. La care se adaugă încă un milion pentru perioada proceselor.

Adică, aproximativ valoarea totală a clădirii. În tot acest timp, când oficialii se gândesc şi se răzgândesc, moştenitorii clădirii trebuie să plătească impozit la stat.

„La Finanţe clădirea este evaluată la 4.444.324 euro. Mult mai mult decât am cerut pe ea. Nu vă pot spune în acest moment cât trebuie să plătesc impozit, dar dacă dau aceşti bani vreau să mă şi folosesc de proprietatea mea”, declară nepotul lui Pierre Macri.

Din discuţiile pe care avocatul şi Cristian Moldoveanu le-au avut cu cei din Primărie reiese potrivit declaraţiilor celor doi, că oficialii gălăţeni îşi doresc de fapt şi de drept un sediu nou. Pentru care nu au teren, nu au bani, dar din care speră să se mai câştige, măcar puţin, la licitaţii, comisioane şi construcţii.

„Nu văd de ce se tot răzgândesc atât şi de ce nu supun atenţiei consilierilor această problemă. Noi ne dorim transparenţă, ceea ce, se pare, deranjează”, a conchis Didel Bujeniţă.

La 75 de ani, după ani de procese, Pierre Macri nu mai speră să se vadă proprietar cu proprietate. Noi, cetăţenii de rând, după peste 20 de ani de Revoluţie, nu mai sperăm să apucăm ziua în care autorităţile locale nu vor mai arunca banii publici, proveniţi din buzunarele şi aşa sărace ale contribuabililor, pe fereastră.

Citit 2766 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.