500.000 de lei – ajutorul Guvernului pentru Galaţi, după inundaţii

500.000 de lei – ajutorul Guvernului pentru Galaţi, după inundaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu greu, am reuşit în cele din urmă să aflăm cât primeşte Galaţiul pentru refacerea drumurilor şi podurilor afectate de inundaţii * Gălăţeanul cel mai bine informat  este… la Bucureşti * Raportată la suma totală solicitată de Galaţi, alocarea guvernamentală reprezintă doar 5,63 la sută! *

În cadrul şedinţei de Guvern de luni, Executivul a decis alocarea unei sume totale de 51,5 milioane de lei pentru finanţarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale (drumuri judeţene, comunale, poduri, podeţe etc), afectată de inundaţii. Potrivit unicului comunicat de presă al Guvernului pe această temă, fondurile sunt destinate mai multor localităţi din 30 de judeţe (printre care şi Galaţiul).

Cum era şi firesc, am încercat să aflăm câţi bani s-au alocat pentru judeţul nostru. Dar, pe cât părea de simplă informaţia, pe atât a fost de greu de aflat!

Iniţial, de la Prefectură, nu am primit nicio informaţie, pe motiv că  hotărârea de guvern nu fusese publicată în Monitorul Oficial! Nici de  pe site-ul Guvernului nu am reuşit să aflăm câţi bani va primi Galaţiul!

Cine ştie cunoaşte…

Noroc însă că la Guvern există un gălăţean căruia chiar îi pasă de Galaţi şi care, din acest simplu motiv, este la curent cu tot ce mişcă, asta, deşi lucrează la Bucureşti, iar prin natura funcţiei, este purtat peste tot, prin ţară.

Potrivit secretarului de stat MAI Mihai Capră, „Galaţiul va primi o sumă de 500.000 de lei, iar banii vor fi alocaţi pentru 10 localităţi”. Secretarul de stat MAI chiar a enumerat din memorie 6 din cele 10 localităţi care vor primi banii. 

Pentru detalii ne-am adresat subprefectului judeţului Galaţi, Daniel Tudorache, care, în primă fază, a spus că nu are date, dar, după ce după ce s-a documentat pentru a vedea dacă solicitările făcute chiar au fost aprobate de Guvern, ne-a declarat:

„Este adevărat, ni s-a confirmat că s-a alocat 500.000 de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de fenomenele meteo şi hidrologice din perioada iunie-iulie. Este vorba despre refacerea drumurilor comunale şi podeţelor din 10 localităţi: Piscu, Suceveni, Frumuşiţa, Cosmeşti, Poiana, Nicoreşti, Griviţa, Fundeni, Cerţeşti şi Buciumeni”.             

„Este o sumă foarte mică, în comparaţie cu necesarul, însă cu aceşti bani primarii vor reface drumurile comunale, mai ales că acum începe şcoala…”, a comentat subprefectul Tudorache, reamintind că Guvernul a mai alocat o sumă Galaţiului – mai exact, 125.000 de lei, pentru refacerea digului de protecţie de la Şendreni.

Conform necesarului întocmit de Prefectura judeţului Galaţi la mijlocul lunii iulie, „factura inundaţiilor” a ajuns la suma totală de 20 de milioane de euro. Din această sumă, 8.887.000 de lei erau necesari refacerii reţelelor de canalizare,  drumuri judeţene şi comunale, poduri, podeţe.

Raportat la acest necesar, suma de 500.000 de lei alocată acum de Guvern reprezintă doar 5,63 la sută…

Citit 1031 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.