Pentru un viitor curat, „Fii proactiv, colectează selectiv!”

Pentru un viitor curat, „Fii proactiv, colectează selectiv!”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a demarat joi, 16 februarie, o importantă campanie de conștientizare, sub sloganul "Fii proactiv, colectează selectiv!", parte a implementării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

Cu această ocazie, președintele CJ, Costel Fotea a arătat că în cadrul acestei campanii vor avea loc nu mai puțin de 138 de evenimente în județ, marea majoritate în zonele rurale, în perioada februarie - noiembrie 2023, scopul fiind unul cât se poate de clar: protejarea mediului. "Prin noul sistem de management al deșeurilor, pe care îl implementăm cu ajutorul fondurilor europene, vom recicla mai mult și vom diminua cantitatea de deșeuri depozitate, reducând astfel și costurile întregului proces de gestionare a deșeurilor. Practic, aerul va fi mai curat și vom avea mai puține deșeuri aruncate în albiile râurilor, pe străzi sau în diferite locuri neamenajate, astfel încât să oferim un viitor mai sănătos copiilor noștri", a mai spus președintele CJ Galați.

La rândul său, Mădălina Rândașu, expert al campaniei din partea consultantului Romair Consulting SRL, a menționat că se dorește ca minim 75% din cantitatea de deșeuri să fie acceptată în stațiile de sortare ale SMID, în timp ce rata de capturare a deșeurilor menajere ar trebui să se dubleze, de la 40 la 80 de procente, într-un interval de 12 ani. În statele civilizate din vestul Europei, colectarea selectivă a deșeurilor este o obligație și nu doar o responsabilitate a tuturor, iar nerespectarea normelor se sancționează cu amenzi consistente.

La această dată, în cadrul SMID-ului gălățean au fost finalizate lucrările la stația de transfer din Târgu Bujor, la depozitul de deșeuri și stația de sortare de la Valea Mărului și a fost închis depozitul neconform de la Rateș (Tecuci). În implementare se află stațiile de transfer și de compostare de la Tecuci, iar pentru construirea stației de tratare mecano-biologică de la Galați este în desfășurare procedura de licitație. Valoarea totală a investiției este de peste 100 de milioane de euro.

 

Citit 1532 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2023 05:31

2 comentarii

  • postat de neuron
    Duminică, 19 Februarie 2023 17:56
    79.115.59.***
    Fiecare cetățean va primi 5 pubele:
    - pubela albastră – pentru reviste, ziare, foi de mabalaje, cartoane
    - pubela galbenă – pentru conserve, sticle PET, doze de aluminiu, flacoane de la detergenți lichizi, capace de la borcane
    - pubela verde – pentru sticle ( băuturi alcoolice, sucuri etc ) sau b
    0
    0
  • postat de Traian
    Joi, 16 Februarie 2023 20:06
    5.14.144.***
    in statele civilizate ti se dau si tomberoane pentru colectare selectiva, daca locuiesti la casa. Asa degeaba imi dai un sac de plastic sa colectez hartie si carton, se perforeaza repede si ploua in el.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.