Înfrăţiri… roditoare (2): Tuluceşti - Notre Dame de Bondeville

Înfrăţiri… roditoare (2): Tuluceşti - Notre Dame de Bondeville
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Debut bunişor, o gafă în stil românesc, acum blocaj de criză… *

Înfrăţirile dintre localităţi ale judeţului nostru au însemnat ajutoare concrete primite, dar şi schimburi de experienţă. Comuna Tuluceşti este şi ea înfrăţită cu o comună din nordul Franţei, dar relaţia s-a mai… răcit de la criză, după cum am aflat de la primarul comunei gălăţenii. Francezii îşi mai onorează înfrăţirea, dar românii nu-şi mai permit o excursie în Franţa.

Primele relaţii, s-au stabilit imediat după Revoluţie, când francezii au venit cu ajutoare.  Acordul de înfrăţire între comuna Tuluceşti din judeţul Galaţi şi comuna Notre Dame de Bondeville, din nordul Franţei, a fost semnat în 1996.

Comuna franceză face parte din departementul Seine-Maritime, din regiunea Haute-Normandie, arondismentul Rouen, având o populaţie de 7.239 locuitori în 2006 ; localitate cu o mică industrie textilă. Tuluceştiul avea o populaţie de 7,444 locuitori în 2007.

Comuna franceză „e ca un cartier al Rouenului. Eu am fost acolo, am fost şi la înfrăţire. Ultima dată am fost în ´96 şi era ceva de vis. Cred că între timp confortul s-a mai îmbunătăţit”, ne spune primarul Petrică Bratu (PDL). 

Acordul franco-român prevedea cooperarea în domeniul asistenţei categoriilor defavorizate ale populaţiei, dar şi în domeniul combaterii fenomenelor de tasare şi al opririi creşterii nivelului apelor subterane, care creează probleme comunei gălăţene.

Astfel, după o primă vizită în 1994, francezii au adus, prompt, medicamente şi două pompe submersibile pentru puţuri forate în valoare de aproximativ 10.000 franci .

Acordul, generos pe hârtie, prevedea „să dezvolte colaborarea economică reciproc avantajoasă şi în acest scop a persoanelor fizice şi juridice, care funcţionează legal în localităţile aflate sub jurisdicţia lor, condiţii favorabile pentru activităţile cu caracter comercial”.

Cele două localităţi înfrăţite stau mai bine la capitolul „să promoveze înţelegerea şi cunoaşterea culturii, tradiţiilor şi limbilor ambelor popoare; să promoveze şi să încurajeze schimburile în domeniul cultural şi să faciliteze cooperarea între grupuri, asociaţii şi instituţii culturale”.

Reprezentanţi ai comunei Tuluceşti s-au deplasat de patru ori în Franţa, găsim consemnat pe site-ul CJ, care adaugă: „Ultima vizită franceză a avut loc în anul 2001, de Paşte. În septembrie 2001 s-a deplasat în Franţa o delegaţie română. În iunie 2002 o delegaţie franceză a venit din nou”.

Primarul Tuluceştiului, Petrică Bratu, completează datele la zi:   „În noiembrie anul trecut, a venit la noi vicepreşedintele Consiliului lor – o doamnă. Dar cu criza asta, n-am reuşit să le întoarcem şi noi vizita. Mai corespondăm, ca să reluăm relaţiile… În afară de pompele acelea, au mai dat ceva echipament sportiv şi cam atât… În rest, schimburi cultural-sportive – s-au mai organizat acolo concursuri de fotbal…”.  

De fapt, ar cam trebui dres busuiocul, că tot s-a schimbat conducerea primăriei româneşti, de la un incident destul de greu de uitat: „Prin anul 2000, a fost un incident: francezii s-au cam supărat, că au plătit o amendă cam mare pentru delegaţia din Tuluceşti…” 

O amendă de circulaţie, pe care fosta administraţie a comunei nu a reuşit însă s-o returneze binevoitorilor francezi. E greu să fii român cu obraz?

Citit 657 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.