Greva de la Prefectură a intrat în faza „japoneză”

Greva de la Prefectură a intrat în faza „japoneză”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Salariații Instituției Prefectului - Județul Galați au trecut, începând de miercuri, 12 aprilie, la grevă japoneză. După două zile în care au pus "tocurile" jos, funcționarii au revenit la rezolvarea problemelor cetățenești. "Este o perioadă, acum, înainte de Paște, în care mulți oameni au nevoie de serviciile noastre, mai ales din rațiuni ce țin de călătorii și mă refer aici, în special, la apostile. Ei chiar nu au nicio vină", ne-a declarat liderul de sindicat din Prefectură, Adrian Moraru (foto).

Acesta a adăugat că alte prefecturi din țară continuă greva generală, în contextul în care de cinci ani li se tot promit ajustarea veniturilor și aducerea lor la un nivel comparabil cu al celorlalți bugetari din administrația publică centrală sau locală. Mai mult, Adrian Moraru își amintește că, în luna decembrie a anului trecut, mai multe posturi de televiziune și portaluri de știri anunțau creșterea salariilor cu 50%. "Evident că așa ceva nu s-a întâmplat. Atunci am făcut o grevă de avertisment, iar acum, când protestul nostru a fost anunțat cu mult timp înainte, aflăm că există probleme cu încasările bugetare", ne-a mai spus liderul de sindicat din Instituția Prefectului. "Oricum, noi suntem buni doar atunci când avem situații de urgență, stăm și 16 ore în sediul Prefecturii și pe teren sau ca să rezolvăm alte probleme", este de părere Adrian Moraru.

"Pentru a ne susţine copiii ȋn pregătirea lor, pentru un concediu, toţi colegii am muncit oriunde am avut voie: am făcut recensăminte, la organizarea alegerilor până ȋn noapte, am redactat proiecte pe calculator, am croşetat şi am ȋmpletit nopţile, am fost bone la copii ȋn weekenduri… (...) voi munci aici, ca un negru pe plantaţie şi voi ieşi la pensie peste vreo 7-8 ani, cu aproape 2.500 de lei? E drept? Probabil pe asta mizează şi domnul nostru ministru: că nu ne permitem să prelungim greva, ei nu pierd nimic, noi pierdem bani, linişte, demnitate şi sănătate", spune și Carmen Sarchizian, angajată a instituției, cu o vechime de peste 30 de ani.

Deocamdată, revendicările au rămas fără ecou din partea decidenților politici, iar, după sărbătorile pascale, oamenii vor reevalua modul în care vor continua, sau nu, acțiunile de protest.

Citit 2431 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 06:38

4 comentarii

  • postat de Geos
    Vineri, 14 Aprilie 2023 15:00
    5.14.129.***
    Problema reala este lipsa unor standarde profesionale (normare) și salariale (grila de salarizare).
    Cu aceste standarde înlăturate și cu sadirea în capul unora munciți pe rupte pe bani putini, ca asa e "la privat", ca asta e capitalismul, nu e de mirare ca suntem prinși cu toții într-o eterna dispu
    0
    0
  • postat de Constantin
    Vineri, 14 Aprilie 2023 06:46
    86.124.200.***
    Probabil au constatat că acțiunea este irelevantă și nu incomodează aproape pe nimeni, ceea ce conduce la concluzia că sunt dispensabili. Cred că s-au gândit în primul rând la ei. Cât despre munca în Prefectură ca "negrii pe plantație", pot doar să spun că nu am mai râs demult atât de bine. Doamnel
    0
    0
  • postat de Cristi
    Joi, 13 Aprilie 2023 09:41
    86.34.187.***
    Sa ne spuna ,,Japonezii'' pilosi din prefectura cum e cu salariile pe perioada grevei si a frecarii de menta? Presupun ca sunt normale si raman intregi nu? La privat ar fi primit o urare de spor la munca sau poftiti usa! Dar la stat se poate, performante 0 dar pretentii maxime.
    0
    0
  • postat de Ady
    Joi, 13 Aprilie 2023 07:36
    92.86.16.***
    Cei ce lucreaza la stat, nu ar fi trebuit sa faca greva. In felul acesta, oricine si oricand poate opri lucrul, fara sa fie tras la raspundere. Pentru zilele de greva vor fi platiti? Hai sa faca greva politistii, doctorii, profesorii si ne-am dus pe ulei ...
    Aveti un loc caldut si de bine de rau,
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.