„Totul sau nimic”

„Totul sau nimic”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Uitaţi ce jaf se întâmplă la Apaterm!” * „Bagajul” cu care a plecat Necula de la PSD * „Este o impotenţă a administraţiei locale”

- Cazul Apaterm. Aşa va decurge toată campania dumneavoastră?

- Acesta este rolul campaniei, al ofertei. Ce să le spun oamenilor, că le voi asfalta străzile? Eu pot spune ce am făcut ca prefect, senator, ca şi consilier local şi ce am de gând să fac. Serviciul de termoficare este unul din  cele mai importante. Uitaţi ce jaf se întâmplă la Apaterm şi mă mândresc că eu sunt cel care a declanşat intrarea în normalitate acolo. Iată că abia acum, după un an de luptă, am pus presiune şi în sfârşit se vorbeşte despre acest lucru.

Am avut o discuţie şi cu premierul şi i-am comunicat cum iau şpagă cei din comisia de control ANRSCE. Este inadmisibil ca o comisie să trateze cu atâta dispreţ un oraş întreg… După ce am avut o discuţie cu preşedintele ANRSCE şi i-am spus ce se întâmplă, văd că o societate care primeşte hotărâre judecătorească de insolvenţă, primeşte şi licenţă de funcţionare, în aceeaşi zi – ce coincidenţă!... Este incredibil, am făcut şi o interpelare pe acest subiect la MAI şi abia după aceea a fost retrasă licenţa. Şi iată că începe să se cureţe societatea, după un an în care acolo e hoţie în buzunarele cetăţenilor…

Dar termoficarea mai înseamnă şi alte lucruri, priviţi situaţia anvelopării blocurilor, izolării lor termice. După ce că oamenii sunt furaţi la bani de distribuitorul de căldură, nici nu beneficiază de acea facilitate guvernamentală de anvelopare a blocurilor. Este vina mea? Am obosit la câte dosare am făcut, în jur de 200, pentru proiectele de anvelopare a blocurilor. Le-am depus la Primărie şi nu s-a întâmplat nimic. În Galaţi s-au făcut doar trei blocuri, din care nici unul nu s-a terminat. Mai mult de atât ce vreţi? Oamenii au ajuns să îşi facă lucrările în regie proprie… Nu merge aşa… la Bucureşti se întreabă: „se poate să avem şi un dosar de la Galaţi?”…  Dar nu mă voi opri la analiza serviciului de termoficare. Următorul meu proiect este Ecosal şi îl anunţ pe domnul director de acolo să-şi pună în ordine hârtiile, căci ce am aflat este incredibil… moşie dacă ai fi moştenit de la părinţi şi nu te-ai comporta aşa…

- Experienţa acumulată în PSD vă foloseşte sau nu?

- Sigur că da. PSD are oameni deosebiţi, politicieni buni, specialişti buni. Nu întâmplător PSD este un partid mare… „Bagajul” cu care am plecat de acolo este educaţia şi rigoarea politică, obiceiul de a-mi ţine cuvântul dat, de a discuta cu oamenii. Cât priveşte traseul meu politic, pot spune că au fost două partide, PSD şi PDL, căci PLD a fost absorbit în PDL.    La PSD a fost foarte simplu: am dat o luptă de idei, am lansat acea acţiune pentru democratizare a PSD şi probabil că aş fi fost vizibil la nivel naţional dacă nu se lansa Clujul…

Am propus un nou set de principii, am intrat în competiţie, dar s-a măsluit votul. Mai aveam nevoie de opt voturi pentru a prelua conducerea Organizaţiei Municipale… După, le-am mulţumit tuturor pentru colaborare şi am anunţat că mă retrag. Am stat acasă doi ani şi abia după ce a insistat Stolojan vreo două luni, am decis să mă întorc în politică. În primă fază n-am crezut în PDL, dar am crezut în proiectul PLD. În ziua respectivă [când s-a anunţat, la nivel naţional, absorbţia PLD în PD] vorbisem cu Fluture pentru pregătirea campaniei pe locale, după care s-a făcut anunţul pe TV. Ne-a bulversat, nu ne aşteptam… Nu-mi doream să vin [în PD]…

* Strategii de campanie locală şi naţională

- La ce vă aşteptaţi de la această campanie?

- Probabil voi fi atacat cu sălile de sport, prostia aia cu invenţia furată, lucruri care să mă facă să par un afacerist veros care dacă va ajunge la banii gălăţenilor o să îi facă praf. Şi atunci vine ideea: mai bine luăm un om sărac şi cinstit… Cred că aici va fi tema de campanie… Întotdeauna, în campanie sunt foarte multe invenţii care apar şi le-am spus şi familiei, şi partidului că în următoarea perioadă vor afla despre mine lucruri pe care nici eu nu le ştiu: Gârboavele, balta, lacuri, toate care mi s-au pus în cârcă şi până acum prin legendele urbane cu care nu am nici în clin nici în mânecă. Sigur, dacă mă atacă unul dintre competitori, voi răspunde.

- Este Mişcarea Independentă un vector de imagine pentru Necula?

- Mişcarea Independentă am înfiinţat-o pe când nu eram în niciun partid. Sunt preşedintele ei şi  este normal să o coordonez, pentru că de acolo vin şi foarte multe idei. Oamenii nu vor să intre în partide, au o  părere proastă faţă de politicieni, iar eu le ofer posibilitatea de a face parte dintr-un organism care să îi asculte. Am 5.000 de membri. Da, este un vector de imagine, dar politicienii care sunt în prima linie şi vor voturi trebuie să facă ceva pentru cetăţeni dincolo de sacoşe, pentru că politica sacoşei a trecut. Trebuie să apară politica de idei, de credibilizare… Ce ai promis? Eu am şi acum fluturaşul cu promisiuni: medicamente compensate, pe care le-am readus la 90% şi acordarea grupelor I şi II de muncă, care s-a rezolvat, cu excepţia grupelor speciale.

Am şi o mare nemulţumire a mea, şi am comentat-o şi la Bucureşti. Faptul că administraţia din Galaţi nu a reuşit să ridice oraşul. În ultimii 20 de ani Galaţiul s-a scufundat. Brăila a trecut prin acea groapă de potenţial şi s-a relansat, noi însă încă nu am atins acea groapă, suntem în cădere de 20 de ani. Când demonstrezi că ai o administraţie ineficientă, că nu-ţi pasă,  investitorii pleacă, dar pleacă şi instituţiile regionale către ale capitale – Constanţa, Bacău, zonele unde administraţia se mişcă.

- Şi totuşi, de 20 de ani, Galaţiul are reprezentanţi la Guvern…

- Îmi este greu să comentez… nu este uşor, că dacă era uşor cu siguranţă toţi făceau câte ceva bun pentru Galaţi. Îi ştiu pe toţi care au fost la vârf şi au încercat să facă câte ceva pentru Galaţi, dar, repet, este foarte important ca şi administraţia, primarul, preşedintele CJ, să se implice, indiferent de culoarea politică. Trebuie să stai la Bucureşti, să ai reprezentanţi la Bruxelles pentru atragerea de fonduri, trebuie să creezi facilităţi pentru investitori În schimb, noi ce facem? Stăm cu Zona Liberă şi Parcul Industrial nefolosite, nu se mişcă nimic, este o impotenţă a administraţiei locale.

- Există scenarii potrivit cărora nemulţumiţii din USL vor migra către UNPR după care partidul va încheia o înţelegere cu PLD pentru stabilirea de candidaţi comuni.

- În nici un caz, cel puţin la Galaţi, dar sunt sigur că nici la nivel naţional, UNPR nu va avea candidaţi comuni cu PDL. Azi cred că tot ce a mai rămas forţă de dreapta se va coagula într-o Mişcare Populară. PDL are suficientă vână să poată să tracteze o alianţă gen Mişcarea Populară. Această Mişcare Populară nu va include UNPR,  el va avea calea lui pe stânga... Cine este de dreapta îşi poate găsi loc aici [în Mişcarea Populară], dar trebuie să reprezinte ceva, precum „verzii” care au o doctrină bazată pe partea ecologică. Eu, sincer, aş simţi nevoia de zona creştină [în Mişcarea Populară]. Comentam cu un prieten de la PSD care este diferenţa doctrinară între acest partid şi PDL. PSD, ca partid de stânga pune în centru omul. Partidele de dreapta, creştin populare, pun familia, şcoala, biserica. Cred că partidele de stânga se pot apropia mai mult de centru dacă se apropie mai mult de biserică. Ăsta e reproşul meu, că nu se preocupă mai mult de partea spirituală.

Citit 5699 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.